Βερολίνο: "Πράσινη Εβδομάδα" στον αστερισμό της κλιματικής αλλαγής

23 01 2019 | 11:51

Σε εξέλιξη βρίσκεται η «Πράσινη Εβδομάδα» στο Βερολίνο, η μεγαλύτερη έκθεση αγροτικών προϊόντων και διατροφής στον κόσμο. Μέχρι τις 27 Ιανουαρίου αναμένονται πάνω από 400.000 επισκέπτες.Τιμώμενη χώρα η Φινλανδία.

Η Grüne Woche δεν απευθύνεται μόνον σε όσους θέλουν να δοκιμάσουν και να ενημερωθούν για νέα προϊόντα, μεθόδους παραγωγής και νέες τάσεις. Η μεγαλύτερη έκθεση αγροτικών/κτηνοτροφικών προϊόντων και διατροφής στον κόσμο είναι βασικό σημείο αναφοράς και για εκείνους που θέλουν απλώς να συζητήσουν για νέες διατροφικές συνήθειες, τις επιπτώσεις της μαζικής παραγωγής στον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον. Ένα από τα κυρίαρχα ερωτήματα και φέτος είναι πώς μπορεί να διασφαλιστεί η τροφοδοσία του ραγδαία αυξανόμενου παγκόσμιου πληθυσμού;

Τα τελευταία χρόνια η «Πράσινη Εβδομάδα» έχει καταφέρει να προσελκύει όλο και περισσότερους ενδιαφερόμενους. Ο εκθεσιακός χώρος έχει μεγαλώσει πλέον αισθητά καθώς έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των εκθετών που φέτος θα ξεπεράσει τους 1.700. Οι συμμετέχοντες προέρχονται από 60 διαφορετικές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Τεράστιες ζημίες λόγω καύσωνα

Κατά τη διάρκεια της «Πράσινης Εβδομάδας», σύμφωνα με τη Deutsche Welle, πραγματοποιούνται στη γερμανική πρωτεύουσα αρκετές διαδηλώσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων κατά της μαζικής εκτροφής ζώων και της αγροτικής βιομηχανίας και υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος και του κλίματος.

«Είμαστε υπέρ της απόλυτης διαφάνειας, θέλουμε να δείξουμε πόσο βιώσιμη είναι η παραγωγή των τροφίμων», διεμήνυσε στο προοίμιο και ενόψει της έκθεσης ο πρόεδρος των γερμανών Αγροτών Γιοάχιμ Ρούκβιντς.

Για τους γερμανούς παραγωγούς το 2018 ήταν μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά. Η πρωτοφανής παρατεταμένη ανομβρία και ξηρασία του περασμένου καλοκαιρού κατέστρεψε μεγάλο μέρος της σοδειάς, κυρίως στη βόρεια και την ανατολική Γερμανία. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δέχθηκε περισσότερες από 8.500 αιτήσεις για την παροχή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης.

Νέες τάσεις

Καθότι πραγματοποιείται κάθε Ιανουάριο, μήνα κατά τον οποίο αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν συγκριτικά λιγότερη δουλειά, η «Πράσινη Εβδομάδα» έχει καθιερωθεί πλέον ως το πρώτο κάθε χρόνο τετ-α-τετ των παραγωγών. Απ΄ όλη τη Γερμανία αναμένονται πάνω από 2.000 λεωφορεία.

Οι παραγωγοί εκμεταλλεύονται τη μικρή ανάπαυλα για να ενημερωθούν, μεταξύ άλλων, για νέες δυνατότητες παραγωγής και επεξεργασίας των προϊόντων τους. Τα drones, για παράδειγμα, εξελίσσονται ήδη σε βασικό εργαλείο παρακολούθησης και ελέγχου μεγάλων αγροτικών επιχειρήσεων.

Άλλοι αξιοποιούν την έκθεση για να προωθήσουν νέα προϊόντα και ιδέες. Όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον προσελκύουν τα προϊόντα vegan, όπως φαίνεται και από τον αριθμό των εκθετών. Ενώ πριν από πέντε χρόνια εκπροσωπούνται στην έκθεση μόλις τρεις παραγωγοί, φέτος η έκθεση μετρά 65 παραγωγούς προϊόντων της λεγόμενης ολικής χορτοφαγικής διατροφής.

 

 

18 Ιανουαρίου 2019

Πηγή: greenagenda