Bloomberg: Η εκδίκηση της "οικονομίας του παλιού κόσμου" καθώς η ταμειακή ροή του Big Oil ανταγωνίζεται την τεχνολογία

07 08 2022 | 11:02Bloomberg

Το ταμείο της Exxon Mobil  ξεπέρασε εκείνο της Alphabet για πρώτη φορά από το 2018, αποδεικνύοντας ότι ο πετρελαϊκός γίγαντας επιστρέφει στη μεγάλη κατηγορία, μόλις ένα χρόνο μετά από μια από τις μεγαλύτερες ανατροπές  μετόχων στην ιστορία των επιχειρήσεων. 
Η Exxon, η οποία έχασε χρήματα για πρώτη φορά στην ιστορία της κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κατατάσσεται πλέον ως η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός ελεύθερων ταμειακών ροών του δείκτη S&P 500, πίσω μόνο από την Apple και τη Microsoft, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. 

Σε ένα άλλο σημάδι της ανάκαμψης του πετρελαίου, η Chevron ανέβηκε στην κατάταξη με μια εισροή μετρητών που εξέπληξε τους αναλυτές που ανέμεναν ήδη ένα τρίμηνο ρεκόρ. 

Πρόκειται για μια τάση που ο Jeff Currie, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Goldman Sachs για τα εμπορεύματα, αποκαλεί "εκδίκηση της παλιάς οικονομίας". Αν και επιταχύνθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι σπόροι του σημερινού ενεργειακού ράλι σπάρθηκαν από την προτίμηση των επενδυτών για τις μετοχές τεχνολογίας έναντι των εμπορευμάτων την τελευταία δεκαετία, λέει ο Currie, οδηγώντας σε αναιμικές επενδύσεις σε σκληρά ενεργειακά περιουσιακά στοιχεία όπως ορυχεία, πετρελαιοπηγές και διυλιστήρια. 

Καθώς οι καταναλωτές αισθάνονται το τσίμπημα των αυξημένων τιμών των καυσίμων, οι εταιρείες εξερεύνησης πετρελαίου -ιδιαίτερα εκείνες που έδωσαν προτεραιότητα στο αργό και το φυσικό αέριο έναντι των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας- είναι σε καλύτερη θέση να επωφεληθούν. 

"Η Exxon και η Chevron έδειξαν ένα καλό παράδειγμα για την κλίμακα των αποδόσεων των μετόχων που μπορούν να δημιουργήσουν με πετρέλαιο 100 δολαρίων το βαρέλι", δήλωσε ο Matt Murphy, αναλυτής της Tudor, Pickering, Holt & Co. με έδρα το Κάλγκαρι. "Αυτό θα τραβήξει το ραντάρ των επενδυτών που αναζητούν κάποια απόδοση καθώς προχωράμε βαθύτερα στο περιβάλλον της ύφεσης".

Τα στελέχη και των δύο εταιρειών δήλωσαν ότι δεν βλέπουν πολλές ενδείξεις καταστροφής της ζήτησης καυσίμων, ακόμη και όταν αυξάνονται οι φόβοι για ύφεση. 

"Δεν θα σας έλεγα ότι βλέπουμε κάτι που θα έλεγα ότι βρισκόμαστε σε ύφεση ή κοντά σε ύφεση", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Exxon Darren Woods κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με αναλυτές. 

Η Exxon, η Chevron, η Shell Plc και η TotalEnergies SE ανακοίνωσαν κέρδη ρεκόρ αυτή την εβδομάδα. Όλες τους επέκτειναν τις επαναγορές μετοχών εκτός από την Exxon, η οποία τριπλασίασε τις επαναγορές νωρίτερα μέσα στο έτος. 

Πρόκειται για μια έντονη αντιστροφή σε σχέση με το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας, όταν ο τομέας είχε καταγγελθεί για την εστίαση σε μεγαλεπήβολα έργα, τις θλιβερές οικονομικές επιδόσεις και την αποτυχία να προωθήσει την ενεργειακή μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα. 

Η Exxon είναι ίσως το καλύτερο παράδειγμα της στροφής. Μόλις πριν από ένα χρόνο, οι τρεις μεγαλύτεροι επενδυτές της επέφεραν στο διοικητικό συμβούλιο μια επιζήμια ήττα με την εκλογή τριών νέων διευθυντών μετά από μια πικρή εκστρατεία ακτιβισμού από τη μηχανή Νο 1. 

Εγγραφείτε εδώ για το Elements, το καθημερινό ενημερωτικό δελτίο του Bloomberg για την ενέργεια και τα εμπορεύματα.

Ο αμερικανικός πετρελαϊκός τιτάνας στη συνέχεια κλείδωσε τις κεφαλαιακές δαπάνες σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και μείωσε το κόστος, αφήνοντάς τον σε καλή θέση για να αποκομίσει τα οφέλη από την άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων. Η Exxon έχει αυξηθεί κατά 58% φέτος. 

Ο Woods δήλωσε ότι το σχέδιό του για την αύξηση της παραγωγής, το οποίο αποδοκιμάστηκε από τους επενδυτές και τους περιβαλλοντολόγους όταν ανακοινώθηκε το 2018, αποδίδει τώρα, επειδή δημιούργησε περιουσιακά στοιχεία που παράγουν μετρητά. "Πιέστηκα πολύ γι' αυτό και δέχθηκα επικρίσεις, δαπανώντας αυτά τα χρήματα εκ των προτέρων", δήλωσε. "Νομίζω ότι αυτή ήταν η σωστή στρατηγική".

Οι επενδυτές έχουν αρχίσει να το παρατηρούν. Οι 10 καλύτερες επιδόσεις του δείκτη S&P 500 είναι όλες ενεργειακές εταιρείες και ο τομέας αντιπροσωπεύει πλέον το 4,5% του δείκτη, υπερδιπλάσιο της προ-πανδημίας στάθμισής του. Στις 10 χειρότερες περιλαμβάνονται οι πρώην σούπερ σταρ της τεχνολογίας Netflix Inc. και Meta Platforms Inc.

"Έχουμε αποδόσεις ρεκόρ ελεύθερων ταμειακών ροών σε ολόκληρη την παλιά οικονομία", δήλωσε ο Currie στην τηλεόραση του Bloomberg τον περασμένο μήνα. "Προτιμήσαμε τα iPhone βραχυπρόθεσμου κύκλου έναντι των ορυχείων χαλκού την τελευταία δεκαετία, και αυτές είναι οι ελλείψεις με τις οποίες καταλήγουμε".   


1