Βουλγαρία: Έως τo 2040 το τέλος του άνθρακα

13 10 2021 | 08:52

Η κυβέρνηση εξετάζει τρεις πιθανές προθεσμίες για το κλείσιμο των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα – έως το 2035, το 2038 ή το 2040, ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας Αντρέι Ζίβκοφ, όπως αναφέρεται από τη Βουλγαρική Εθνική Ραδιοφωνία (BNR).

Ο ορισμός προθεσμίας για τον τελικό παροπλισμό των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα αποτελεί σταθερή απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εγκρίνει το σχέδιο ανάκαμψης και βιωσιμότητας, βάσει του οποίου η Βουλγαρία αναμένει να λάβει 6,3 δισ. Ευρώ.
Ο λόγος αυτής της επιμονής είναι ότι το βαλκανικό κράτος έχει ήδη ορίσει προθεσμία για την εγκατάλειψη του άνθρακα έως το 2035, αλλά στην ολοκληρωμένη ενεργειακή και κλιματική στρατηγική του. Η Επιτροπή επιθυμεί να επιβεβαιωθεί αυτή η δέσμευση.

Η πιο πιθανή ημερομηνία που θα συζητηθεί από την κυβέρνηση είναι μέχρι το τέλος του 2035. Ωστόσο, η Βουλγαρία θα ζητήσει να παραταθεί αυτή η προθεσμία εάν είναι απαραίτητο έως το 2040. Η κυβέρνηση θα υποβάλει το σχέδιο ανάκτησής της στις Βρυξέλλες έως τις 15 Οκτωβρίου.
“Το πρόβλημα με το μέλλον των περιοχών άνθρακα είναι κοινωνικό, σε περίπτωση ενδεχόμενου κλεισίματος των εργοστασίων και των ορυχείων πρέπει να δώσουμε ένα θετικό μήνυμα για το μέλλον των ανθρώπων που απασχολούνται σε αυτούς τους τομείς. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία εργασία σε αυτό ζήτημα και δεν έχει αναπτυχθεί στρατηγική. (από την προηγούμενη κυβέρνηση) », δήλωσε ο υπουργός Ζίβκοφ.
Η Βουλγαρία καθυστερεί να υποβάλει το σχέδιο ανάκτησής της και δεν έχει πλέον την ευκαιρία να λάβει προκαταβολή από την Επιτροπή φέτος. Το κλείσιμο των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα ήταν ένα μείζον ζήτημα στη χώρα, η οποία βρίσκεται σε πολιτική κρίση από τον Απρίλιο. Στις 14 Νοεμβρίου, οι Βούλγαροι θα ψηφίσουν τόσο στις κοινοβουλευτικές όσο και στις προεδρικές εκλογές.

 

 

11 Oκτωβρίου 2021

Euractiv