Βρετανία: Νομικές ενέργειες από εταιρεία ΑΠΕ ενάντια στην έκτακτη φορολόγηση των υπερεσόδων

02 01 2023 | 09:57

Σε μήνυση κατά της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου προχωρά η εταιρεία αιολικής ενέργειας Community Windpower σε μια προσπάθεια να σταματήσει την έκτακτη φορολόγηση σε βάρος των ηλεκτροπαραγωγών, το οποίο περιγράφεται ως «επιδρομή συντριβής» στα κέρδη του τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σε χθεσινή της ανακοίνωση, η εταιρεία αναφέρει πως έχει καταφύγει στο λονδρέζικο δικηγορικό γραφείο Mishcon de Reya προκειμένου να λάβει νομικά μέτρα στις αρχές του νέου έτους, εάν η έκτακτη εισφορά δεν αλλάξει. Πιο συγκεκριμένα, ο νέος φόρος πρόκειται να τέθει σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου, ωστόσο αναμένεται να νομοθετηθεί στον προϋπολογισμό της Άνοιξης (Spring Finance Bill). Η χρέωση ανακοινώθηκε στη Φθινοπωρινή Δήλωση (Autumn Statement 2022), με το προσχέδιο του κανονισμού να δημοσιεύεται στις 20 Δεκεμβρίου.

 

Η Community WindPower ανέφερε ότι ο φόρος 45% στα έκτακτα έσοδα από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, σε συνδυασμό με τον εταιρικό συντελεστή φορολόγησης, εκτοξεύει τον συντελεστή φορολόγησης αθροιστικά στο 70%. Την ίδια στιγμή, τα τεράστια κέρδη που καταγράφονται στους τομείς πετρελαίου και φυσικού αερίου ως αποτέλεσμα του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους τυγχάνουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης, επιχειρηματολογεί η εταιρεία.

«Αυτό το μέτρο, όχι μόνο κομματιάζει τα πράσινα διαπιστευτήρια των Υπουργών, αλλά θα στερήσει επίσης εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες από επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια, πλήττοντας τις βιομηχανίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και κοστίζοντας θέσεις εργασίας υψηλής ποιότητας», σχολίασε ο Rod Wood, Διευθύνων Σύμβουλος της Community WindPower.

1