Βροχή αντί για χιόνι για πρώτη φορά στην παγωμένη κορυφή της Γροιλανδίας

25 08 2021 | 08:55

Ενα ακόμα ξεκάθαρο σημάδι της κλιματικής κρίσης.

Για πρώτη φορά στα χρονικά καταγράφηκε βροχή αντί για χιόνι να πέφτει σε κορυφή στρώματος πάγου στη Γροιλανδία. 

Οι θερμοκρασίες είναι κανονικά αυτή την εποχή πολύ χαμηλότερες από το σημείο τήξης του πάγου στην κορυφή των 3.216 μέτρων και οι βροχοπτώσεις είναι ένα έντονο σημάδι της κλιματικής κρίσης.

Οι επιστήμονες στο σταθμό κορυφής του Εθνικού Επιστημονικού Ιδρύματος των ΗΠΑ είδαν βροχή να πέφτει καθ ’όλη τη διάρκεια της 14ης Αυγούστου, αλλά δεν είχαν μετρητές για να μετρήσουν την πτώση επειδή οι βροχοπτώσεις ήταν εντελώς απροσδόκητες. Σε όλη τη Γροιλανδία, εκτιμάται ότι 7 δις τόνοι νερού απελευθερώθηκαν από τα σύννεφα.

Η βροχή έπεσε κατά τη διάρκεια ενός ιδιαίτερα ζεστού τριημέρου στη Γροιλανδία όπου οι θερμοκρασίες ήταν κατά 18 βαθμούς υψηλότερες από το μέσο όρο κατά τόπους. Ως αποτέλεσμα, η τήξη παρατηρήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της Γροιλανδίας, σε μια περιοχή περίπου τέσσερις φορές μεγαλύτερη από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Τεντ Σκάμπος, επιστήμονας στο Εθνικό Κέντρο Δεδομένων Χιονιού και Πάγου στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, δήλωσε στο CNN ότι «Αυτό που συμβαίνει δεν είναι απλά μια ζεστή δεκαετία, σε ένα ιδιόμορφο κλιματικό μοντέλο. Αυτό είναι πρωτοφανές. Βλέπουμε αλλαγές που δεν παρατηρηθεί εδώ και χιλιετίες και ειλικρινά αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει μέχρι να προσαρμόσουμε αυτό που κάνουμε στην ατμόσφαιρα».

Η πρόσφατη έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι δεδομένο ότι οι εκπομπές άνθρακα από ανθρώπινες δραστηριότητες θερμαίνουν τον πλανήτη και προκαλούν επιπτώσεις όπως το λιώσιμο των πάγων και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Τον Μάιο, οι ερευνητές ανέφεραν ότι ένα σημαντικό μέρος του πάγου της Γροιλανδίας πλησίαζε ένα σημείο καμπής, μετά το οποίο η επιταχυνόμενη τήξη θα ήταν αναπόφευκτη, ακόμη και αν σταματούσε η υπερθέρμανση του πλανήτη.

Στη Γροιλανδία είχε επίσης σημειωθεί ένα επεισόδιο μεγάλης κλίμακας σε ότι αφορά στο λιώσιμο των πάγων τον Ιούλιο, κάνοντας το 2021 ένα από τα τέσσερα μόλις χρόνια του περασμένου αιώνα, που σημειώθηκε κάτι ανάλογο. Είχε ξανασυμβεί το 2019, το 2012 και το 1995.

Η αιτία της τήξης του Ιουλίου και του Αυγούστου ήταν η ίδια - ο ζεστός αέρας ωθήθηκε πάνω από τη Γροιλανδία και εγκλωβίστηκε εκεί. Αυτά τα γεγονότα, όπου «μπλοκάρεται ο αέρας» δεν είναι ασυνήθιστα, αλλά φαίνεται να γίνονται πιο σοβαρά, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Η παγκόσμια στάθμη της θάλασσας θα ανέβει κατά περίπου 6 μέτρα σε περίπτωση που έλιωναν όλοι οι πάγοι της Γροιλανδίας, αν και αυτό θεωρητικά θα χρειαζόταν αιώνες ή χιλιετίες για να συμβεί. Αλλά τα τρισεκατομμύρια τόνοι που χάθηκαν από τη Γροιλανδία από το 1994, αυξάνουν τα επίπεδα της θάλασσας και θέτουν σε κίνδυνο τις παράκτιες πόλεις του κόσμου.

Η στάθμη της θάλασσας έχει ήδη ανέβει κατά 20 εκατοστά και η IPCC ανέφερε ότι μέχρι το τέλος του αιώνα πιθανώς να ανέβει ακόμη 28-100 εκατοστά, αν και θα μπορούσε να φτάσει έως τα 200 εκατοστά.

Οι πάγοι της Γροιλανδίας λιώνουν γρηγορότερα από κάθε άλλη φορά τα τελευταία 12.000 χρόνια, σύμφωνα με τους επιστήμονες, με την απώλεια πάγου να τρέχει με ρυθμό περίπου 1 εκατομμύριο τόνους το λεπτό το 2019.

Πηγή: Guardian

 

 

20 Αυγούστου 2021

HUFFPOST