COP26: Αντίστροφη μέτρηση

Τελευταία ημέρα της Παγκόσμιας Διάσκεψης για το Κλίμα, COP26, και οι προσδοκίες για κοινό ανακοινωθέν είναι περιορισμένες.

Μετά από δέκα ημέρες διαβουλεύσεων μεταξύ πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών παραγόντων ελάχιστες συγκεκριμένες αποφάσεις έχουν ληφθεί.

«Δεν έχουμε, ακόμα, συμφωνία για τα πιο κρίσιμα θέματα, απαιτείται ακόμα πολύ περισσότερη δουλειά και η COP26 τελειώνει. Ο χρόνος τελειώνει» δήλωσε ο πρόεδρος COP26, Αλοκ Σαρμα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, μετέβη εκτάκτως στη Γλασκώβη στην προσπάθεια να βρεθεί συμβιβασμός.

Ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια αφορά στην αγορά εκπομπών άνθρακα και το πώς οι χώρες ισορροπούν την χρήση άνθρακα.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποίησε ότι ο στόχος για συγκράτηση της ανόδου της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό (σε σχέση με τα επίπεδα προ της βιομηχανικής επανάστασης) κινδυνεύει να χαθεί.

«Παραμένουμε σε μία καταστροφική πορεία ανόδου της θερμοκρασίας, αρκετά πάνω από τους δύο βθαμούς Κελσίου. Για να πετύχουμε μηδενική καθαρή κατανάλωση ενεργείας χρειάζονται δραστικές μειώσεις ρύπων αυτή τη δεκαετία» τόνισε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Οι ακτιβιστές κατηγορούν τους πολιτικούς ότι πίσω από τα μεγάλα λόγια δεν υπάρχει κανένα συγκεκριμένο μέτρο.

«Πριν από δέκα ημέρες, ο Αμερικανός πρόεδρος ήρθε στη Γλασκώβη και είπε ότι δεν υπάρχει χρόνος για να μένουμε εκτός γηπέδου. Όμως, ο πρόεδρος Μπάιντεν δεν μένει εκτός γηπέδου, βρίσκεται στο λάθος γήπεδο, και αυτή είναι μία κρίσιμη στιγμή στη διαπραγμάτευση» ανέφερε η Τζένιφερ Μόργκαν, εκτελεστική διευθύντρια της Greenpeace.

 

 

 

12 Νοεμβρίου 2021

euronews