Δ. Δελεβέγκος: Nέα ψήφος εμπιστοσύνης στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

31 08 2020 | 08:48

Κατά την πρόσφατη ετήσια γενική συνέλευση μετόχων, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης, ανέφερε εμφατικά ότι οι επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης ενδεχομένως να είναι πολύ μικρότερες ή και πρόσκαιρες σε σχέση με αυτές που εκτιμάται ότι θα προκαλέσει η κλιματική αλλαγή. Αυτό είναι το υπόβαθρο επί του οποίου στηρίζει το επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 1,5 δισ. ευρώ στην "καθαρή" ενέργεια, με τον εισηγμένο κατασκευαστικό και ενεργειακό όμιλο να επενδύει εδώ και πολλά χρόνια στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ). Σε πρώτη προτεραιότητα στην επενδυτική ατζέντα του βρίσκονται τα έργα της αντλησιοταμίευσης, ενός συνδυασμού κατασκευής φραγμάτων με υψομετρική διαφορά και χρήσης αιολικής ενέργειας, που επιτρέπει την αποθήκευση ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα.

"Φρέσκα" κεφάλαια

Περαιτέρω ώθηση στο επενδυτικό πρόγραμμα της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή δίνουν τα κεφάλαια, ύψους 68,5 εκατ. ευρώ, έναντι του αρχικού στόχου για άντληση κεφαλαίων 50,1 εκατ. ευρώ, που κατάφερε να αντλήσει η εισηγμένη μέσω της έκδοσης 4.556.757 νέων κοινών μετοχών. Ο "πήχης" ανέβηκε ύστερα από την εκδήλωση ισχυρού δεσμευτικού επενδυτικού ενδιαφέροντος από τα σχήματα Anavio Capital Partners LLP, BlackRock Inc., Kayne Anderson Capital Advisors LP και Impax Asset Management, που επέλεξαν να τοποθετηθούν στην εισηγμένη παρά την εγχώρια γεωπολιτική αστάθεια και την πανδημική κρίση. Και μάλιστα σε τιμή 11 ευρώ ανά μετοχή, που αγγίζει σχεδόν τα ιστορικά υψηλά της μετοχής. Γι’ αυτό η κίνηση αυτή ερμηνεύτηκε ως διπλή ψήφος εμπιστοσύνης τόσο για τον όμιλο ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή όσο και για την ελληνική οικονομία, με την έκτακτη γενική συνέλευση της εισηγμένης να καλείται την προσεχή Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου να εγκρίνει την τοποθέτηση.

"Τέσσερις σημαντικοί διεθνείς επενδυτές, προσανατολισμένοι σε μεσομακροπρόθεσμες στρατηγικές τοποθετήσεις, εμπιστεύτηκαν τον όμιλό μας, αλλά και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, και ειδικά του τομέα καθαρής ενέργειας, σε μία ιδιαιτέρως κρίσιμη χρονική συγκυρία και δεσμεύθηκαν να διαθέσουν κεφάλαια συνολικού ύψους άνω των 68,5 εκατ. ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση του μεγάλου επενδυτικού μας προγράμματος στην καθαρή ενέργεια και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής", ανέφερε πρόσφατα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα, Γιώργος Περιστέρης.

 

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ανήκει στις λιγοστές από τις ελάχιστες μετοχές του Χ.Α. που καταγράφουν άνοδο άνω του 50% από τις αρχές της χρονιάς, όταν ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες, από την αρχή του έτους, κατά 31%.

Πετυχαίνει τους στόχους

Όπως διαμορφώνονται τα δεδομένα, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα πετύχει νωρίτερα, έναντι των αρχικών εκτιμήσεων, τον στόχο για 2.000 MW ΑΠΕ εν λειτουργία στις χώρες όπου δραστηριοποιείται, με τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ της εταιρείας να ανέρχεται, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, σε 1.390 MW. Συγκεκριμένα, ο όμιλος έχει εγκαταστήσει 607 MW στην Ελλάδα, 651 MW στις ΗΠΑ και 132 MW στη Ν.Α. Ευρώπη. Επίσης διαθέτει υπό κατασκευή ή πρόκειται να ξεκινήσει έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 550 MW στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συνολικά λειτουργεί, κατασκευάζει ή έχει πλήρως αδειοδοτήσει 1.938 MW εγκαταστάσεων ΑΠΕ στην Ευρώπη και την Αμερική. Εξάλλου, πριν από περίπου τρεις μήνες ο όμιλος προχώρησε στην εξαγορά της εταιρείας αιολικών πάρκων R.F. Energy Ομαλιές Α.Ε., που έχει σε προχωρημένο στάδιο αδειοδότησης 11 αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 213 MW στη νοτιοανατολική Εύβοια. Σε πρώτη φάση η εισηγμένη θα ξεκινήσει την κατασκευή νέων αιολικών 180 MW, με τη συνολική αξία της επένδυσης να διαμορφώνεται στα 550 εκατ. ευρώ.

 

 

30 Αυγούστου 2020

energypress