Δαγούμας: Εντός Νοεμβρίου η ολοκλήρωση των εκκρεμών αιτήσεων για βεβαιώσεις παραγωγού - Έρχεται νέο ηλεκτρονικό σύστημα αξιολόγησης.

Άμεσα αναμένεται να βρεθεί στη θέση να υποδεχθεί νέα αιτήματα για έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας η Ρυθμιστική Αρχής Ενέργειας, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος της Αρχής Αθανάσιος Δαγούμας, μιλώντας στο συνέδριο renewable & storage forum του energypress, το οποίο ξεκίνησε σήμερα και συνεχίζεται και αύριο.

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΡΑΕ ανέφερε πως εντός του Νοεμβρίου ολοκληρώνεται η αξιολόγηση των εκκρεμών αιτήσεων για βεβαιώσεις παραγωγού και επομένως ανοίγει ο δρόμος για νέες αιτήματα από τους εν δυνάμει επενδυτές.

Ειδικότερα, ο κύριος Δαγούμας ανέφερε πως 35 GW αιτήσεων ΑΠΕ βρίσκονται υπό εξέταση από την ΡΑΕ, όταν ο συνολικός αριθμός των Βεβαιώσεων Παραγωγής (Σεπτέμβριος 2018 έως Δεκέμβριος 2019) φτάνει τις 1479 αιτήσεις, ήτοι 25.6 GW. Πιο συγκεκριμένα σε «εκκρεμότητα» παραμένει ο κύκλος του Δεκεμβρίου 2019, όντας και ο μεγαλύτερος με περίπου 15 GW.

k

Αναφερόμενος στον σχεδιασμό της Αρχής το επόμενο διάστημα, ο πρόεδρος της ΡΑΕ ανέφερε πως εντός του Νοεμβρίου θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των 25 GW αιτήσεων ΑΠΕ που προαναφέρθηκαν, γεγονός που είναι κατά πολύ ταχύτερο από τον αρχικό προγραμματισμό που είχε τεθεί, ενώ ήδη έχει σταλεί στο Υπουργείο ο νέος Κανονισμός Βεβαιώσεων Παραγωγού.  Ταυτόχρονα, στις 25 Νοεμβρίου, σε ειδική εκδήλωση, αναμένεται να παρουσιαστεί το νέο ηλεκτρονικό σύστημα αξιολόγησης αιτήσεων ΑΠΕ. Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν, το νέο σύστημα αξιολόγησης θα συνδέεται με τον γεωπληροφοριακό χάρτη της ΡΑΕ, καθώς και με το taxisnet.

Δεύτερο στη ροή παρουσίασης, από τα πρώτα όμως στην ατζέντα της αρχής είναι το ζήτημα της αποθήκευσης ενέργειας, όπου οδηγός για τις επόμενες ενέργειες της ΡΑΕ είναι η περσινή μελέτη του ΕΜΠ για το θέμα. Από την πλευρά της, η Ρυθμιστική Αρχή ήδη έχει προχωρήσει στην έκδοση αδειών για υβριδικά έργα. Υπογράμμισε ακόμη επιμέρους ζητήματα που θα πρέπει να διασαφηνιστούν περισσότερο, όπως οι μηχανισμοί αποζημίωσης, ποιοι μπορούν να συμμετέχουν στην αγορά αποθήκευσης, καθώς, και η ανάγκη για κατάρτιση και διαμόρφωση ειδικής αδειοδότησης των έργων αποθήκευσης.

f

 

 

 

 

12 Νοεμβρίου 2020

energypress