Δαγούμας: Η ενεργειακή κρίση διδάσκει την αξία των ex-ante κανόνων στην αγορά ενέργειας - Τι άλλο μάθαμε

Την σημασία της πρόληψης με την υιοθέτηση ex-ante κανόνων στο σχεδιασμό της αγοράς ενέργειας υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Θανάσης Δαγούμας, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το βράδυ της Πέμπτης το Greek Energy Forum σε συνεργασία με το Αμερικανικό Κολέγιο Αθηνών.

Αναλύοντας τα διδάγματα της ενεργειακής κρίσης από την σκοπιά του Ρυθμιστή, ο πρόεδρος της Αρχής ξεχώρισε 3 βασικά σημεία. Το πρώτο αφορά στην ασυμφωνία που καταγράφηκε σε επίπεδο Ευρώπης για την αντιμετώπιση της κρίσης, καταλήγοντας εν τέλει οι λύσεις να προκύψουν από «κάτω προς τα πάνω» παρά από «πάνω προς τα κάτω», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

 

Τέτοια παραδείγματα αποτελούν το ισπανικό και ελληνικό μοντέλο, όπου οι πρωτοβουλίες των επιμέρους κρατών-μελών που επέλεξαν να πάρουν πρωτοβουλίες τελικά αποτέλεσαν και την βάση της «καθυστερημένης» ενιαίας ευρωπαϊκής απάντησης που προέκυψε στην πορεία της ενεργειακής κρίσης.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Δαγούμας υπογράμμισε πως αντίστοιχη «φιλοσοφία» διακρίνει την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, καθώς τόσο κατά την διάρκεια της κρίσης όσο και τώρα που πλέον η συζήτηση εστιάζει στην νέα «αρχιτεκτονική» της αγοράς, η ΡΑΕ επιδιώκει να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην δημόσια διαβούλευση τόσο προς τα όργανα λήψης αποφάσεων όσο και με την αγορά, πάντα από τον ιδιαίτερο θέση και «βαρύτητα» που διατηρεί ως Ρυθμιστής της αγοράς.

Ένα ακόμη στοιχείο που ξεχώρισε αφορά το κομμάτι των υποδομών και η συνάφεια αυτών με το βάθος και την έκταση της ενεργειακής ασφάλειας. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, όπως ανέφερε, η Ελλάδα κατόρθωσε να γίνει μια εξαγωγική χώρα φυσικού αερίου καθώς και ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας, αναβαθμίζοντας σημαντικά την γεωπολιτική της ισχύ στην περιοχή.

Η ανάπτυξη μιας σειράς υποδομών στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας καθώς και η αναβάθμιση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων με τις γειτονικές χώρες υποδηλώνουν περαιτέρω θετική εξέλιξη μέσα στα επόμενα χρόνια, με την χώρα να αναβαθμίζει περαιτέρω την θέση της στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής.

d