Α. Δαγούμας (Πρόεδρος, ΡΑΑΕΥ): Η Ελλάδα μπορεί να καταστεί πάροχος ενεργειακής ασφάλειας της ΝΑ Ευρώπης

12 04 2024 | 08:55

Δελφοί, 11 Απριλίου 2024 - Στο μέλλον της ενέργειας και στις εναλλακτικές λύσεις για καθαρή ενέργεια, δίνοντας έμφαση στις τεχνολογίες του πράσινου υδρογόνου και στην πυρηνική ενέργεια, αφιερώθηκε συζήτηση που διεξήχθη στο πλαίσιο του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς  10 - 13 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. 

Στο πάνελ συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας & Υδάτων Αθανάσιος Δαγούμας, ο Αντιπρόεδρος των Κυβερνητικών Σχέσεων & Διεθνών Υποθέσεων Canadian Nuclear Association του Καναδά, Γιώργος Χρηστίδης, ο Γενικός Διευθυντής της Hellenic Hydrogen S.A. Δημήτριος Τριανταφυλλόπουλος και ο Partner and Head of Greece Country Group, DLA Piper, Ορέστης Ομράν. Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, Κορίνα Γεωργίου.

“Οι ΑΠΕ είναι το παρόν και διαμορφώνουν το μέλλον των επόμενων τεχνολογιών στην πράσινη ενέργεια” ανέφερε ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, κ. Αθανάσιος Δαγούμας, ενώ τόνισε πως η Ελλάδα διαθέτει ισχυρούς επενδυτικούς ομίλους και στόχος είναι πλέον “να εξάγουμε και να επενδύσουμε σε άλλες τεχνολογίες, να εξάγουμε τεχνολογία και να συνεργαστούμε με το εξωτερικό”. Παράλληλα, συμπλήρωσε πως μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται το εθνικό νομοθετικό πλαίσιο για το υδρογόνο ενώ υπενθύμισε πως την περασμένη χρονιά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποσαφήνισε το πλαίσιο για το υδρογόνο, τον κύκλο ζωής του και το ρόλο που μπορεί να παίξει παρέχοντας ασφάλεια στο επενδυτικό κοινό για να προχωρήσει σε αντίστοιχες δράσεις. 

Τέλος, αναφέρθηκε στους στόχους που θέτει το ΕΣΕΚ για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας σε 4 πυλώνες: Εξοικονόμηση ενέργειας, ΑΠΕ, εξηλεκτρισμός μεταφορών και υδρογόνο και νέες τεχνολογίες. Σημείωσε πως το πράσινο υδρογόνο αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στις επόμενες δεκαετίες ενώ υπογράμμισε πως η χώρα παρακολουθεί τις εξελίξεις που αφορούν τις νέες τεχνολογίες ενέργειας συνολικά, και στις νέες τεχνολογίες που αφορούν στην πυρηνική ενέργεια.

γ