Δαγούμας: Στόχος μας η ενεργή συμμετοχή της ΡΑΕ στο "decision-making" σε Βαλκάνια και Ευρώπη - Το όραμα και η ατζέντα της νέας διοίκησης

Θετική γνώμη διατύπωσε η επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής σήμερα για τον ορισμό του νέου προέδρου, αντιπροέδρου και μέλους της ΡΑΕ με τους κυβερνητικούς βουλευτές να ψηφίζουν ναι, το ΚΚΕ να δίνει αρνητική ψήφο, και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης να δηλώνουν "παρών".

Στα πλαίσια της συζήτησης, ο προτεινόμενος για την θέση του Προέδρου της ΡΑΕ, καθηγητής Θανάσης Δαγούμας ανέδειξε εν συντομία κατά την αρχική του τοποθέτηση το όραμα και τους άξονες που θα κινηθεί η νέα διοίκηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

«Στόχος και φιλοδοξία μας είναι η ΡΑΕ να ενισχύσει περαιτέρω το κύρος της και να καταγράψει μια ποιοτική αναβάθμιση στη λειτουργία και το έργο της», ανέφερε, χαρακτηριστικά, ο καθηγητής παρουσιάζοντας το βιογραφικό του. 

Αναφερόμενος στο ρόλο της ΡΑΕ, υπογράμμισε πως στόχος της νέας διοίκησης θα είναι η ουσιαστική συμμετοχή στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε Βαλκάνια και Ευρώπη και όχι απλώς η ενσωμάτωση οδηγιών της ΕΕ και αποφάσεων του ACER. «Θέλουμε να έχουμε ενεργή συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων», επισήμανε σχετικά.

Ταυτόχρονα, ο κύριος Δαγούμας ανέδειξε την σημασία διαμόρφωσης ενός σταθερού πλαισίου για την ομαλή ανάπτυξη και λειτουργία της αγοράς, επισημαίνοντας πως πρόθεση της νέας διοίκησης είναι η καλλιέργεια μιας «ασφάλειας δικαίου». Κρίσιμης σημασίας ζήτημα είναι η προώθηση σταθερών και μακροχρόνιων κανόνων που έχουν διάρκεια στο χρόνο, γεγονός που εξασφαλίζει σαφές πλαίσιο προς όλους τους συμμετέχοντες στην αγορά.

Παράλληλα με την «έγνοια» της ΡΑΕ για τους συμμετέχοντες στην αγορά, ανάλογη «έγνοια» και ανησυχία θα πρέπει να εμφανίζει για τα ζητήματα των μη συμμετεχόντων, δηλαδή των καταναλωτών, είπε ο προτεινόμενος για πρόεδρος της Αρχής. Συγκεκριμένα, ο κ. Δαγούμας υπογράμμισε πως στη στοχοθεσία της νέας διοίκησης είναι η προστασία των καταναλωτών, υιοθετώντας πολιτικές και ρυθμίσεις και εφαρμόζοντας μέτρα που καταλήγουν να μειώνουν το κόστος για τους τελικούς καταναλωτές.

Τέλος, ψηλά στην ατζέντα της νέας διοίκησης είναι η προώθηση επενδύσεων με ανταποδοτικό τρόπο σε υποδομές, με έμφαση στην αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των δικτύων. Πρόκειται για έργα που ήδη βρίσκονται σε φάση υλοποίησης, όπως αποτυπώνονται ήδη στα προγράμματα ανάπτυξης που έχει εγκρίνει η ΡΑΕ.

Δείτε εδώ αναλυτικά το βιογραφικό του κυρίου Δαγούμα

Μιλώντας για τους τρεις υποψήφιους, ο υπουργός ΠΕΝ, Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε τα εξής:

Ο προτεινόμενος Πρόεδρος, ο κ. Δαγούμας, γνωρίζει πολύ καλά την ενεργειακή αγορά. Είναι επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά για θέματα ενέργειας. Πέρα από την ακαδημαϊκή του καριέρα έχει εργαστεί, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, για την αγορά ενέργειας  εδώ και χρόνια και επομένως, γνωρίζει το ζήτημα, θα μου επιτρέψετε να πω, από μέσα και απέξω.

Ο Αντιπρόεδρος, ο κ. Ψυχογυιός, είναι, επίσης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά, αναπληρωτής καθηγητής, εξειδικευμένος στα οικονομικά ζητήματα, αλλά με γνώση και των ενεργειακών ζητημάτων, καθώς, όπως θα εξηγήσει και ο ίδιος και περιγράφεται και στο βιογραφικό του, έχει ασχοληθεί με μια σειρά από ενεργειακά ζητήματα και με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. 

Ο κ. Τσιμάρας, που προτείνεται ως μέλος προέρχεται από έναν άλλον επιστημονικό τομέα. Ο κ. Δαγούμας καλύπτει τα ενεργειακά, ο κ. Ψυχογυιός τα οικονομικά,  ο κ. Τσιμάρας, είναι νομικός. Είναι καθηγητής στην Κύπρο. Έχει διδάξει και σε ελληνικά πανεπιστήμια νωρίτερα. Έχει, όπως και οι άλλοι συνάδελφοί του λαμπρές σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και θα συμβάλει και εκείνος από την πλευρά του στο να υπάρχει μια ολιστική αντιμετώπιση των ζητημάτων, διότι τα θέματα είναι σύνθετα, είναι πολύπλευρα και θα πρέπει η ΡΑΕ να τα εξετάζει από όλες τις πλευρές, προκειμένου να έχουμε και τα αποτελέσματα, τα οποία όλοι ευχόμαστε.

 

 

9 Ιουλίου 2020

energypress