ΔΕΔΔΗΕ: Ποια περιθώρια υπάρχουν σε κάθε ένα από τα μη διασυνδεδεμένα νησιά για την εγκατάσταση ΑΠΕ και υβριδικών

Σε διαβούλευση τέθηκαν χθες από τη ΡΑΕ οι εισηγήσεις του ΔΕΔΔΗΕ σχετικά με τα περιθώρια ανάπτυξης νέων σταθμών ΑΠΕ και υβριδικών στα μη διασυνδεδεμένα νησιά.

Οι εισηγήσεις αυτές είναι απαραίτητες μεταξύ άλλων προκειμένου να προχωρήσει το νέο πλαίσιο στήριξης των υβριδικών ΑΠΕ στα νησιά που προετοιμάζει η κυβέρνηση. Οι σχετικοί διαγωνισμοί θα διενεργούνται ανά αυτόνομο σύστημα, με τη δημοπρατούμενη ισχύ να καθορίζεται με βάση τα νέα όρια διείσδυσης.

Τα σχετικά κείμενα του διαχειριστή μπορείτε να τα βρείτε εδώ.

Ακολουθούν τα όσα προτείνει ο ΔΕΔΔΗΕ για το κάθε νησί:

Σάμος

Διατήρηση του περιθωρίου των 7 MW για τους μη ελεγχόμενους σταθμούς ΑΠΕ (ήδη εγκεκριμένο περιθώριο ΡΑΕ 616/2016 για Φ/Β, μΑ/Γ και ΣΒΒμε), επιμεριζόμενο ως έχει (αδιάθετο περιθώριο για Φ/Β περίπου 2 MW).

Διατήρηση περιθωρίου Α/Π ίσου με τη σημερινή εγκατεστημένη ισχύ των 9 MW, βάσει του κριτήριου τήρησης των ΣΑΩΛ των υφιστάμενων Α/Π (χωρίς περιθώριο υστέρησης των ετήσιων ΑΩΛ σε σχέση με τις συμβατικές). Η διατήρηση του ισχύοντος περιθωρίου των 10 MW βάσει της απόφασης ΡΑΕ 616/2016 θα ήταν οριακά αποδεκτή, αλλά με μικρή υστέρηση των ΑΩΛ σε σχέση με τις ΣΑΩΛ.

Νέο περιθώριο διείσδυσης 5 MW για ΥΒΣ (από 10 MW βάσει της απόφασης 616/2016 της ΡΑΕ), βάσει του κριτηρίου ενεργειακής αποδοτικότητας των σταθμών ΑΠΕ

Λέσβος

Διατήρηση του ισχύοντος περιθωρίου μη ελεγχόμενων ΑΠΕ στο επίπεδο των 16 MW και του επιμερισμού του ως ισχύει βάσει της απόφασης 616/2016 της ΡΑΕ (Φ/Β 14.4 MW, μΑ/Γ 0.8 MW και ΣΒΒμε 0.8 MW). 

Υιοθέτηση περιθωρίου Α/Π ίσου με τη σημερινή εγκατεστημένη ισχύ των περίπου 14 MW (από 21 MW βάσει της απόφασης ΡΑΕ 616/2016), παρ’ ότι το σύστημα εμφανίζεται ότι μπορεί να υποδεχθεί μεγαλύτερη ισχύ αιολικών, προκειμένου να επιτραπεί η διείσδυση κατανεμόμενων σταθμών ΑΠΕ, για τους οποίους υπάρχει εκδηλωμένο ενδιαφέρον. Το περιθώριο αιολικών μπορεί να αυξηθεί έως τα επίπεδα του ισχύοντος όταν υιοθετηθεί πιο ευέλικτη διαχείριση των συμβατικών μονάδων. 

Νέο περιθώριο διείσδυσης 12 MW αθροιστικά για ΥΒΣ και ΣΒΒελ (από 17.5 MW για τους ΥΒΣ και 3 MW για τους ΣΒΒελ, βάσει της απόφασης 616/2016 της ΡΑΕ), με διάθεση μικρού μέρους αυτού στους ΣΒΒελ, ενδεικτικά περί τα 2 ΜW. Εφόσον επιβεβαιωθεί η έλλειψη επενδυτικού ενδιαφέροντος για έργα ΣΒΒ, το περιθώριο αυτό μπορεί να διατεθεί στους ΥΒΣ, αυξάνοντας το περιθώριο διείσδυσής τους.

Χίος

Διατήρηση του περιθωρίου για τις μη ελεγχόμενες ΑΠΕ στα 10MW, επιμερισμένο κατά 9MW στα Φ/Β, 0,5MW στις μΑ/Γ και 0,5MW σε ΣΒΒμε (όπως και στην Απόφαση ΡΑΕ 616/2016).

Κανένα πρόσθετο περιθώριο Α/Π, πέραν της ήδη δεσμευμένης αιολικής ισχύος των 11,025MW (μείωση περιθωρίου κατά 0,975MW σε σχέση με το ισχύον).

Περιθώριο διείσδυσης 11MW για ΥΒΣ και διατήρηση του περιθωρίου ΣΒΒελ στα 1,231MW (όπως και στην απόφαση ΡΑΕ 616/2016).

Θήρα

Συνολικό νέο περιθώριο 4,6MW για τις μη ελεγχόμενες ΑΠΕ (αυξημένο κατά 0,56MW σε σχέση με το ισχύον), επιμερισμένο κατά 4,3MW στους Φ/Β σταθμούς και από 0,15MW για τις μΑ/Γ και τους ΣΒΒμε.

Νέο περιθώριο Α/Π 8,6MW (αύξηση περιθωρίου κατά 7,28MW σε σχέση με το ισχύον).

Περιθώριο διείσδυσης 8MW για ΥΒΣ και διατήρηση του περιθωρίου στα 0,818MW για ΣΒΒελ (όπως και στην απόφαση ΡΑΕ 616/2016)

Σέριφος

Συνολικό νέο περιθώριο 240kW για τις μη ελεγχόμενες ΑΠΕ (μειωμένο κατά 207kW σε σχέση με το ισχύον), επιμερισμένο κατά 235kW στους Φ/Β σταθμούς και 5kW για τις μΑ/Γ.

Διατήρηση μηδενικού περιθωρίου Α/Π (όπως και στην απόφαση ΡΑΕ 616/2016).

Περιθώριο διείσδυσης 1300kW για ΥΒΣ και διατήρηση του μηδενικού περιθωρίου ΣΒΒελ της Απόφασης ΡΑΕ 616/2016.

Πάτμος

Συνολικό περιθώριο ισχύος ΑΠΕμε ίσο με 748 kW, τιμή που είναι κατά 28 kW μεγαλύτερη του ισχύοντος περιθωρίου (απόφαση 616/2016) για το σύνολο των μη ελεγχόμενων σταθμών ΑΠΕ, ενδεικτικά επιμεριζόμενο σε 648 kW για Φ/Β και 72 kW από κοινού σε μΑ/Γ και ΣΒΒμε, όπως ισχύει.

Κανένα πρόσθετο περιθώριο αιολικών, πέραν της ήδη εγκατεστημένης ισχύος.

Κως-Κάλυμνος

Διατήρηση των εγκεκριμένων με την απόφαση 616/2016 περιθωρίων για τις μη ελεγχόμενες ΑΠΕ, παρ’ ότι με την παρούσα μελέτη τα περιθώρια αυτά προκύπτουν οριακά αποδεκτά.

Διατήρηση του ήδη εγκεκριμένου περιθωρίου των 26 MW για Α/Π, παρ’ ότι το σύστημα εμφανίζεται ότι μπορεί να υποδεχθεί μεγαλύτερη ισχύ αιολοκών. Αυτό διότι η εγκατεστημένη ισχύς Α/Π στο σύστημα Κω-Καλύμνου υπολείπεται σημαντικά (κατά περίπου 10 MW) του περιθωρίου αυτού, επιτρέποντας την υλοποίηση αιολικών έργων χωρίς να εξαντλούνται οι δυνατότητες υποδοχής του συστήματος, προσέγγιση που αφήνει επαρκές περιθώριο για την ευχερέστερη υποδοχή ισχύος κατανεμόμενων σταθμών ΑΠΕ (ΥΒΣ, γεωθερμικών και βιομάζας).

Τα προτεινόμενα νέα περιθώρια διείσδυσης για τους ΥΒΣ είναι 750 kW για το σύστημα της Πάτμου και 12.5 MW για το σύστημα Κω-Καλύμνου, σε όρους εγγυημένης ισχύος των σταθμών. Στο σύστημα της Κω-Καλύμνου εξετάστηκε η ένταξη σταθμού Γ/Θ ισχύος 5 MW στη Νίσυρο, η οποία περιορίζει το περιθώριο των ΥΒΣ, αν υποτεθεί ότι η ισχύς αυτή εισάγεται επιπλέον του θεωρούμενου περιθωρίου ελεγχόμενων σταθμών βιομάζας-βιοαερίου.

Λήμνος

Για τις λοιπές Μη Κατανεμόμενες – Μη Ελεγχόμενες Μονάδες (Φ/Β, μΑ/Γ και ΣΒΒμε) το κριτήριο που επηρεάζει καθοριστικά το αντίστοιχο όριο εγκατεστημένης ισχύος είναι εκείνο της ελάχιστης φόρτισης των συμβατικών μονάδων παραγωγής, βάσει του οποίου προκύπτει αθροιστικό περιθώριο ίσο προς 2,86MW (αυξημένο κατά 15% σε σχέση με το ισχύον περιθώριο όπως αναφέρεται στην απόφαση ΡΑΕ 616/2016), ενδεικτικά επιμεριζόμενο σε 2,6MW για τα Φ/Β και 0,13MW για κάθε μία από τις τεχνολογίες μΑ/Γ και ΣΒΒμε.

Προτείνεται περιθώριο εγκατεστημένης ισχύος ΣΒΒελ 430kW. Τελικά, το περιθώριο διείσδυσης για τους ΥΒΣ καθορίζεται μέσω του κριτηρίου τήρησης των ΑΩΛ στα 2,7MW.

Μήλος

Το περιθώριο των Α/Π, ως Μη Κατανεμόμενες – Μη Ελεγχόμενες Μονάδες που δέχονται Εντολή Κατανομής επιπέδου παραγωγής καθορίζεται μέσω του κριτηρίου του συντελεστή χρησιμοποίησης Α/Π στα 2,65MW. Για τις λοιπές Μη Κατανεμόμενες – Μη Ελεγχόμενες Μονάδες (Φ/Β, μΑ/Γ και ΣΒΒμε) το κριτήριο που επηρεάζει καθοριστικά το αντίστοιχο όριο εγκατεστημένης ισχύος είναι εκείνο της ελάχιστης φόρτισης των συμβατικών μονάδων παραγωγής, βάσει του οποίου προκύπτει αθροιστικό περιθώριο ίσο προς 1,17MW (μειωμένο κατά 17% σε σχέση με το ισχύον περιθώριο όπως αναφέρεται στην απόφαση ΡΑΕ 616/2016), ενδεικτικά επιμεριζόμενο σε 1,144MW για τα Φ/Β και 26kW για τις μΑ/Γ.

Προτείνεται περιθώριο εγκατεστημένης ισχύος ΣΒΒελ 358kW. Τελικά, το περιθώριο διείσδυσης για τους ΥΒΣ καθορίζεται μέσω του κριτηρίου της απορριπτόμενης ενέργειας ΑΠΕ του ΥΒΣ στα 4,5 MW.

Ρόδος

Το ενδεχόμενο μη εγκατάστασης των νέων και περισσότερο ευέλικτων μονάδων δεν αφήνει κανένα περιθώριο ανάπτυξης πρόσθετων μη ελεγχόμενων ΑΠΕ πλέον των ήδη εγκατεστημένων Φ/Β σταθμών.

Προτείνεται ο περιορισμός του περιθωρίου στα 2.4 MW, αφήνοντας δηλαδή πρόσθετο περιθώριο 1 MW, το οποίο θα μπορούσε να δεσμευθεί είτε από τα ήδη εγκατεστημέναΑ /Π (repowering), είτε από την ένταξη μίας νέας Α/Γ του μικρότερου εμπορικά διαθέσιμου μεγέθους.

Κάρπαθος-Κάσος

Προτείνεται περιορισμός του ισχύοντος περιθωρίου διείσδυσης ΣΒΒελ σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα (π.χ. 200 kW ή και μηδενικό)11 και διάθεση περιθωρίου διείσδυσης ισχύος 1.8-2.0 MW στους ΥΒΣ, δεδομένου του αυξημένου επενδυτικού ενδιαφέροντος για την τεχνολογία αυτή.

Με την υπόθεση μη επέκτασης του ΑΣΠ Καρπάθου (χωρίς ένταξη νέων μονάδων), προτείνεται η προτεραιοποίηση της διείσδυσης ΥΒΣ με περιθώριο ισχύος 1.6 MW, χωρίς να δίνεται πρόσθετο περιθώριο στις λοιπές τεχνολογίες ΑΠΕ.

1