Δελτίο Τύπου Δ. Αυγερινοπούλου για την εκλογή της στην Εκτελεστική Επιτροπή της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (IPU

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε μια από τις σημαντικότερες κοινοβουλευτικές θέσεις διεθνώς η Δρ. Αυγερινοπούλου

Εκλογή της Βουλευτού Ν. Ηλείας της Νέας Δημοκρατίας στην Εκτελεστική Επιτροπή της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης

 

Στην Εκτελεστική Επιτροπή (Executive Committee) της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (Inter-Parliamentary Union – IPU) εξελέγη την Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου 2023, η Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., μέλος της αντιπροσωπείας της Βουλής των Ελλήνων στην IPU και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου. Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες κοινοβουλευτικές θέσεις τις οποίες έχουν τη δυνατότητα να καταλάβουν Βουλευτές σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Η Διακοινοβουλευτική Ένωση συνιστά έναν από τους παλαιότερους διεθνείς θεσμούς, όπου συμμετέχουν Βουλευτές από 180 κράτη, από όλα τα κόμματα. Η IPU στοχεύει στο να συνεργαστεί στενά με τον ΟΗΕ και τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών του πλανήτη, έτσι ώστε η φωνή των εκλεγμένων αντιπροσώπων των λαών να ακούγεται ηχηρότερα και να λαμβάνεται υπόψη στις διαπραγματεύσεις, που διεξάγει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών στα σπουδαιότερα ανθρωπιστικά, αναπτυξιακά και γεωπολιτικά ζητήματα της εποχής μας. 

Η Εκτελεστική Επιτροπή (Executive Committee) επιβλέπει θέματα διοίκησης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης και κάνει εισηγήσεις προς το Διοικητικό Συμβούλιο (Governing Council). Μεταξύ άλλων, προτείνει επίσης, το ετήσιο πρόγραμμα εργασιών και τον προϋπολογισμό της IPU. Η Δρ. Αυγερινοπούλου αποτελεί ένα από τα 15 μέλη που απαρτίζουν την Εκτελεστική Επιτροπή, η οποία συγκροτείται από τον/την Πρόεδρο της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, 15 εκλεγμένα από το Συμβούλιο μέλη και την Πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής των Γυναικών Κοινοβουλευτικών.

Η Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, μετά από πρόταση της χώρας μας, εξελέγη από την Γεωπολιτική Ομάδα «12plus», η οποία περιλαμβάνει Βουλευτές από τις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και από τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία και εκπροσωπεί στην IPU την συγκεκριμένη κοινοβουλευτική ομάδα.

Σημειώνεται ότι η κυρία Αυγερινοπούλου διαθέτει ήδη σχετική εμπειρία, καθώς έχει οριστεί για δεύτερη θητεία Μέλος της αντιπροσωπείας της Βουλής των Ελλήνων στην IPU, ενώ το 2014 είχε εκλεγεί ως Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής της IPU για τα Ηνωμένα Έθνη και με την ιδιότητά της αυτή μετείχε επίσης, ex officio και στην Εκτελεστική Επιτροπή. 

 Η Δρ. Αυγερινοπούλου, μετά την ανάληψη των καθηκόντων της δήλωσε: «Είναι πολύ σημαντική η δουλειά που καλείται να κάνει η Διακοινοβουλευτική Ένωση σε καίρια ζητήματα εκπροσωπώντας όλους τους λαούς. Καλούμαστε να τοποθετηθούμε σε μείζονα γεωπολιτικά ζητήματα και στις μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή και η μετανάστευση. Η Βουλή των Ελλήνων στηρίζει την IPU εδώ και δεκαετίες. Η φωνή της Ελλάδας, μέσα από την πλήρη συμμετοχή μας στην IPU, θα ακουστεί διεθνώς και από αυτόν τον φορέα. Η δε εργασία μου στην Διοικούσα Επιτροπή θα στοχεύσει να φέρει ακόμα πιο κοντά την IPU στους πολίτες, να κάνει τις διαδικασίες της ακόμα πιο δημοκρατικές και πιο αποτελεσματικές».