Δέσμευση για ευρύ διάλογο από Χατζηδάκη για το πρόβλημα του ΕΛΑΠΕ - "Πρέπει όλοι να αναλάβουμε το βάρος"

Υπόσχεση ότι δεν θα υπάρξει αιφνιδιασμός της αγοράς και θα πραγματοποιηθεί ευρύς διάλογος όλων των εμπλεκομένων σχετικά με το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ και το πρόβλημα των μειωμένων εισπράξεων ΕΤΜΕΑΡ, έδωσε σήμερα ο υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, αφήνοντας πάντως ανοιχτό να αναλάβουν και οι παραγωγοί ΑΠΕ το βάρος αντιμετώπισης του προβλήματος.

Η δίκαιη, όπως τη χαρακτήρισε, λύση για τη στήριξη της αγοράς ΑΠΕ θα λαμβάνει υπόψη τόσο τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, όσο και τις χρόνιες στρεβλώσεις της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και θα προκύψει μετά από ουσιαστικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (βιομηχανία, προμηθευτές,  αγορά ΑΠΕ) και θα δοθεί έως το τέλος του έτους.

Ο ίδιος ανέφερε αρχικά ότι σε γενικές γραμμές έχει τρία βασικά στοιχεία στο μυαλό του: Το ένα οι επενδυτές των ΑΠΕ. "Η κυβέρνησή μας και οι φορείς δεν χρειάζονται διαπιστευτήρια για τις ΑΠΕ, τις υποστηρίζουμε όσο και οι επενδυτές", ανέφερε σχετικά. Δεύτερον, υπάρχουν οι καταναλωτές που πλήττονται από την πανδημία και τρίτον, να προχωρήσουν οι βασικοί πυλώνες του συστήματος, όπως είναι η ΔΕΗ. "Στόχος μας είναι να μη σπαταληθεί ότι έχουμε χτίσει στη ΔΕΗ", τόνισε ο υπουργός.

Επίσης, αυτή την ώρα η κυβέρνηση και οι φορείς προχωρούν σε ένα νέο ευρωπαϊκό μοντέλο το target model, το οποίο "ή θα το εφαρμόσουμε ή όχι, δεν υπάρχει ολίγον έγκυος, υποστήριξε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε ότι "δεν μπορούμε να γίνουμε Ευρώπη δίχως ευρωπαϊκές πολιτικές. Προφανώς πάλι εκεί πρέπει να δούμε το συμφέρον των παραγωγών και των καταναλωτών. Είτε μιλάμε για βιομηχανία, είτε για καταναλωτές δεν είμαστε στην πιο ανθηρή περίοδο".

Από εκεί και πέρα, ο υπουργός δήλωσε αναφορικά με τους επενδυτές ΑΠΕ ότι το ΥΠΕΝ στηρίζει με πολλά μέτρα τη διείσδυση των ΑΠΕ. "Προφανώς, οι παραγωγοί ΑΠΕ έχουν κέρδη και ορθώς έχουν. Από την άλλη, υπάρχουν δεσμεύσεις του κράτους απέναντί τους διαχρονικά και δάνεια που έχουν λάβει από τράπεζες με βάση τις δεσμεύσεις του κράτους. Μια υπέυθυνη ηγεσία δεν θα μπορούσε να μην τα λάβει υπόψη της αυτά".

Καταλήγοντας, ο υπουργός δήλωσε για τον ΕΛΑΠΕ ότι "εκμεταλλευτήκαμε πέρυσι το πλεόνασμα για να μην έχουμε αύξηση τιμολογίων, αλλά στη συνέχεια παρουσιάστηκε πρόβλημα στον ΕΛΑΠΕ και στο ΕΤΜΕΑΡ από τότε που προέκυψε ο κορωνοϊός. Ζημίωσε ουσιαστικά και βαθιά τις εισπράξεις του ΕΛΑΠΕ. 

Είναι πρόβλημα, αλλά θέλω να μπείτε όλοι στη θέση μου και να σκεφτείτε τι θα κάνατε. Προτείνουν κάποιοι να πάμε στους καταναλωτές και να πούμε να πληρώσουν αυτοί εν μέσω της πανδημίας. Είναι σωστό αυτό; Είναι σε αρμονία με την ευρύτερη κυβερνητική πολιτική; Μήπως πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι, ο καθένας ανάλογα με τις δυνάμεις του, πρέπει να αναλάβουμε το βάρος για να περάσουμε απέναντι, καθώς είμαστε σε έκτακτες συνθήκες; Είναι απλή λογική. Δεν πρόκειται να αιφνιδιάσουμε και αυτό είναι δέσμευση, θα γίνει διάλογος. Θα κάνω συζητήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους. Σίγουρα υπάρχουν στρεβλώσεις στην αγορά, σίγουρα ζούμε στην εποχή του κορωνοϊού ειδικά σε αυτό το θέμα και θα πρέπει να συνεργαστούμε για να βρούμε δίκαιες λύσεις που δεν θα δημιουργήσουν βέβαια θέμα στην εικόνα της Ελλάδας".

Δείτε παρακάτω τα βασικά σημεία τοποθέτησης του Υπουργού όπως δόθηκαν από το Γραφείο Τύπου του ΥΠΕΝ:

Δίκαιη λύση για τη στήριξη της αγοράς ΑΠΕ, η οποία όμως θα λαμβάνει υπόψη τόσο τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, όσο και τις χρόνιες στρεβλώσεις της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και θα προκύψει μετά από ουσιαστικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (βιομηχανία, προμηθευτές,  αγορά ΑΠΕ) θα δοθεί έως το τέλος του έτους. Το μήνυμα αυτό έστειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, απαντώντας σε ερώτηση για το πώς θα καλυφθεί το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) από το βήμα του συνεδρίου Athens Investment Forum.

«Έχω στο μυαλό μου εξίσου τους επενδυτές στο χώρο των ΑΠΕ -τους οποίους υποστηρίζουμε- καθώς και τους καταναλωτές (συμπεριλαμβανομένων και των επιχειρήσεων), που πλήττονται από τον κορωνοϊό. Με ενδιαφέρει επίσης η πορεία των βασικών πυλώνων του ενεργειακού συστήματος, ξεχωρίζοντας τη ΔΕΗ. Διότι με ενδιαφέρει ό,τι έχει επιτευχθεί στη ΔΕΗ με τη μία ή με την άλλη κίνηση να μην σπαταληθεί», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, εξηγώντας τις παραμέτρους που θα  συνεκτιμηθούν για την εξεύρεση της λύσης, η οποία θα κινείται εντός του πλαισίου που θα δημιουργήσει η έναρξη του νέου μοντέλου της αγοράς ενέργειας την 1η Νοεμβρίου.

O ίδιος τόνισε ότι έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ προέκυψε κατά κύριο λόγο από τις παρενέργειες της πανδημίας στην αγορά ενέργειας, καθώς μειώθηκε η ζήτηση για ενέργεια και συνεπώς και τα έσοδα του ΕΤΜΕΑΡ.  Πρόσθεσε  ότι αυτό είναι πρόβλημα για τους παραγωγούς ΑΠΕ, το οποίο όμως δεν πρέπει να μετακυλιστεί στους καταναλωτές. Και τόνισε: «Μήπως θα πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι στην εποχή του κορωνοϊού θα πρέπει όλοι- ο καθένας ανάλογα με τις δυνάμεις- να αναλάβουμε το βάρος που μας αναλογεί; Βεβαίως δεν πρόκειται να αιφνιδιάσουμε. Θα κάνουμε διάλογο. Θα πρέπει όμως να εργαστούμε όλοι μαζί, λαμβάνοντας υπόψη τις στρεβλώσεις και το ότι η κοινωνία δεν αντέχει και να βρούμε δίκαιες λύσεις που δεν θα δημιουργήσουν θέμα στην εικόνα της Ελλάδας».

 

ENERGYPRESS