Δημητρίου: Γιατί είναι απαραίτητη η συνέχιση των διαγωνισμών ΑΠΕ - Τα τρία "μέτωπα" που κρίνουν την διείσδυση νέας ισχύος.

Η στοχαστικότητα που χαρακτηρίζει την παραγωγή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθιστά αναγκαία «συνθήκη» την συνέχιση του Πλαισίου στήριξης των ΑΠΕ.

Παρά την «ωριμότητα» και την ανταγωνιστικότητα που επιδεικνύουν (κυρίως φωτοβολταϊκά και αιολικά) έναντι των συμβατικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, όπως προκύπτει και από τα επίπεδα τιμών στους τελευταίους διαγωνισμούς, η στοχαστικότητα της παραγωγής τους «απαγορεύει» να επωμιστούν εξ’ ολοκλήρου το ρίσκο της αγοράς.

Όπως υπογράμμισε ο επικεφαλής κλάδου ΑΠΕ της Ελλάκτωρ Λουκάς Δημητρίου στο πρόσφατο συνέδριο renewable & storage forum του energypress, βασικό πυλώνα της περαιτέρω ανάπτυξης των ΑΠΕ σε βραχυ-μεσοπρόθεσμο επίπεδο, αποτελεί η συνέχιση των διαγωνιστικών διαδικασιών για την εξασφάλιση συμβολαίων πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας εικοσαετούς διάρκειας, σε ανταγωνιστικές τιμές που δεν θίγουν το ισοζύγιο του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ.

Κρίσιμη παράμετρο επίσης για την «ενεργειακή» συνέχεια αποτελεί η απλοποίηση και επιτάχυνση της αδειοδοτικής διαδικασίας, ζήτημα που πρέπει να συνοδευτεί από πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν στην ελληνική περιφέρεια τα σημαντικά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη που απορρέουν από την ανάπτυξη και περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ.

Μέρος του «κάδρου» και σε κεντρικό μάλιστα σημείο, θα πρέπει να βρεθεί η στοχευμένη και αποτελεσματική ανάπτυξη, καθώς και η τεχνολογική αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το στέλεχος της Ελλάκτωρ, «η επίτευξη στόχων όπως η αύξηση του μεριδίου συμμετοχής των ΑΠΕ στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στο 61% - 64% και ο διπλασιασμός της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ μέσα στην επόμενη δεκαετία, έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση την ευρεία και ταχύτατη ανάπτυξη δικτύων σε περιοχές, όπως η Πελοπόννησος, με σημαντικό διαθέσιμο προς αξιοποίηση αιολικό και ηλιακό δυναμικό και αντίστοιχα έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον».

Η διαμόρφωση από πλευράς Πολιτείας, εντός σταθερού, σύγχρονου και ασφαλούς πλαισίου για την αγορά θα επιτρέψει τον πολλαπλασιασμό των «πράσινων» επενδυτικών συμφωνιών, όπως είναι η πρόσφατη στρατηγική συμφωνία της Ελλάκτωρ με την EDPR.

Πιο συγκεκριμένα, όπως είπε ο Λουκάς Δημητρίου, το deal των δύο εταιρειών προβλέπει την από κοινού ανάπτυξη 900 MW στη χώρα, «φιγουράροντας» ανάμεσα στις μεγαλύτερες συμφωνίες στον τομέα της πράσινης ενέργειας.

Πρόθεση των δύο εταιρειών είναι παίξουν αφενός ενεργό ρόλο στην διαδικασία της ενεργειακής μετάβασης και αφετέρου να επεκτείνουν την δραστηριότητά τους σε «νέους» τομείς όπως είναι η αποθήκευση ενέργειας και τα θαλάσσια πλωτά αιολικά πάρκα, σε μια περίοδο, μάλιστα, που η Κομισιόν αποφάσισε τον πενταπλασιασμό της δυναμικότητας της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας μέσα στα επόμενα 10 χρόνια (από τα 12 GW στα 60 GW).

Δείτε στο βίντεο ολόκληρη την τοποθέτηση του κ. Δημητρίου.

 

 

 

 

3 Δεκεμβρίου 2020

energypress