Δυνατή η “ηλιακή σοδειά” του 2020 στην Ευρώπη - Πλώρη για 230 MW νέων φωτοβολταϊκών και στην Ελλάδα.

Τα σκήπτρα της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας κρατούν και φέτος τα φωτοβολταϊκά ανακάμπτοντας πολύ νωρίτερα από πολλούς άλλους τομείς της οικονομίας.

Ακούγεται παράδοξο, εντούτοις κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, δηλαδή εν μέσω πανδημίας, η παραγωγή ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη αυξήθηκε πάνω από 15%. Από τις 59 τεραβατώρες το ίδιο διάστημα πέρυσι, φέτος διαμορφώθηκε στις 68 τεραβατώρες, σύμφωνα με προ ημερών έρευνα της εξειδικευμένης στην ενεργειακή αγορά, εταιρείας EnAppSys. Συγκριτικά με τις 40 τεραβατώρες του 2015, μιλάμε για 70% αύξηση. 

δ

Η ελληνική αγορά δεν έμεινε έξω από το χορό. Κατά το πρώτο εξάμηνο συνδέθηκαν στο δίκτυο νέα έργα ισχύος περίπου 130 μεγαβάτ, ωστόσο τα πολλά θα μπουν κατά το δεύτερο. Αν και δύσκολο να γίνει μια ακριβής πρόβλεψη, εντούτοις στελέχη της αγοράς δεν αποκλείουν κατά το διάστημα Ιουλίου-Δεκεμβρίου να συνδεθούν στο δίκτυο επιπλέον 200 MW.

Η υψηλή ηλιοφάνεια της Ελλάδας, η ήπια όχληση σε σχέση με τα αιολικά, γεγονός που περιορίζει σημαντικά τις τοπικές αντιδράσεις, οι φιλόδοξοι στόχοι που έχει η χώρα για συνολική εγκατεστημένη ισχύ 6,9  GW από φωτοβολταικά μέχρι το 2030, είναι οι αιτίες για τις παραπάνω επιδόσεις.

Το φαινόμενο δεν είναι ελληνικό. Σε όλη την Ευρώπη, από την Ισπανία μέχρι την Γαλλία και από την Γερμανία μέχρι την Πορτογαλία, οι επενδυτές έχουν επιδοθεί στο κυνήγι των μεγάλων εκτάσεων χωρίς κλίσεις στο έδαφος και σε περιοχές με μεγάλη ηλιοφάνεια, ικανές να φιλοξενήσουν πάρκα μεγάλης ισχύος.

Έκανε νέο ιστορικό ρεκόρ το β' τρίμηνο

Η παγκόσμια τάση μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, αλλά και οι συνεχείς τεχνολογικές εξελίξεις, οι οποίες έχουν ρίξει σε απίστευτα χαμηλά επίπεδα τα κόστη, άρα και τις τιμές του παραγόμενου ρεύματος, είναι οι αιτίες για το νέο ιστορικό ρεκόρ που έκανε στην Ευρώπη το β’ τρίμηνο του 2020, η παραγωγή ηλιακής ενέργειας. Εφτασε τις 47,6 τεραβατώρες, δηλαδή 19% πάνω σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο ρεκόρ που είχε επιτευχθεί στο δεύτερο τρίμηνο του 2018.

Συγκρίνοντας την επίδοση αυτή με εκείνη του ιδίου τριμήνου των προηγούμενων ετών, προκύπτει ότι η νέα παραγωγή είχε διαμορφωθεί αντίστοιχα σε 38,3 TWh (2017), 40,1 TWh (2018) και 39,1 TWh (2019), σημειώνει η έρευνα της EnAppSys, η οποία εστιάζει στα παραδείγματα δύο συγκεκριμένων πολύ δυναμικών αγορών, της Ισπανίας και της Γαλλίας.

Τι συμβαίνει φέτος που δεν συνέβαινε στο παρελθόν ; Τι άλλαξε και μάλιστα την χρονιά του κορονοϊού και της ύφεσης σε σχέση με τα τρία προηγούμενα χρόνια ;

Η απάντηση βρίσκεται στην συνειδητοποίηση των αγορών, των επενδυτών, των κυβερνήσεων, των ενώσεων κρατών όπως η ΕΕ, ότι η ενέργεια αποτελεί ίσως το πιο βασικό κεφάλαιο στον μεγάλο μετασχηματισμό της παγκόσμιας οικονομίας. 

Κι όλα αυτά συμβαίνουν παρά την κατάργηση και τον περιορισμό των κρατικών ενισχύσεων. “Σχεδόν πουθενά στην Ευρώπη τα νέα έργα δεν βασίζονται πλέον σε επιδοτήσεις ή κρατικές ενισχύσεις αλλά γίνονται με όρους αγοράς, μέσα από διαγωνιστικές διαδικασίες”, σημειώνει ο Ρομπ Λέιλορ διευθυντής της EnAppSys για τιςραγδαίες θεσμικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα πανευρωπαϊκά.

Το παράδειγμα της Ισπανίας και της Γαλλίας 

Στην Ισπανία για παράδειγμα, η φετινή παραγωγή από φωτοβολταϊκά σκαρφάλωσε στα 7,1 GW, καταγράφοντας αύξηση… 51% σε σύγκριση με τα 4,7 GW του 2019. Στην Ισπανία, η παροχή επιδοτήσεων έχει καταργηθεί προ πολλού, από το 2017 και μετά τα νέα έργα προκύπτουν μέσω διαγωνισμών, με τις τιμές να παραμένουν άκρως ανταγωνιστικές αφού τα κόστη των πλαισίων είναι πλέον τόσο χαμηλά, ώστε το παραγόμενο ρεύμα να πωλείται σε επίπεδα μακράν τα χαμηλότερα από οποιαδήποτε άλλη μορφή ενέργειας.

0

Στην Γαλλία, αν και η αύξηση παραγωγής ηλιακής ενέργειας είναι μικρότερη απ΄ότι στην γείτονα χώρα, εντούτοις ανέρχεται στο 12%, με τα στοιχεία να μιλούν για 7,5 GW έναντι 6,7 GW το ίδιο διάστημα του 2019. Η Γαλλία έχει βάλει στόχο να προσθέτει κάθε χρόνο μέχρι και το 2025 επιπλέον έργα ισχύος 2,9 GW. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι έως τότε πρόκειται συνολικά να εγκατασταθούν 17,4 GW.

“Τόσο σε Γαλλία, όσο και σε Ισπανία, η αγορά ανακάμπτει έπειτα από μακρά περίοδο αβεβαιότητας την οποία είχαν προκαλέσει η μείωση των επιδοτήσεων μαζί με άλλες θεσμικές αλλαγές”, σημειώνει το στέλεχος της EnAppSys.

Με χαμηλότερους, ωστόσο πάντα ανοδικούς ρυθμούς, τρέχει και η γερμανική αγορά, η πιο ώριμη στην Ευρώπη, η οποία τον Ιούλιο κατέγραψε αύξηση παραγωγής 8,7%.

Εκείνος ωστόσο ο παράγοντας που λειτουργεί πανευρωπαϊκά, όπως και στην Ελλάδα, ως ο επιταχυντής για την αύξηση της ηλιακής ενέργειας, είναι τα πολύ μεγάλα project, τα οποία ωθούν ολόκληρη την αγορά προς τα εμπρός. Τον περασμένο Απρίλιο, η Iberdrolaσυνέδεσε στο δίκτυο το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα ηλιακό πάρκο στην Ευρώπη, που φέρει την ονομασία “Nuñez de Balbao”, βρίσκεται στη βόρεια Ισπανία και έχει εγκατεστημένη ισχύ 500 MW. Στοχεύει στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε τοπικές βιομηχανίες μέσω εταιρικών συμβάσεων, σηματοδοτώντας τη μετάβαση από την παλιά εποχή των κρατικών επιδοτήσεων στην νέα. Η εταιρεία έχει επίσης ξεκινήσει την κατασκευή ενός ακόμη megafarm, ισχύος 350 MW.

 

 

28 Αυγούστου 2020

energypress