Ε. Μπότα: Μέχρι τέλος του έτους η σύσταση της νέας εταιρείας ΑΠΕ των ΜΟΗ - ΕΛΛΑΚΤΩΡ

19 07 2022 | 08:00

Aγώνα δρόμου προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την σύσταση της νέας εταιρείας στο κλάδο των ΑΠΕ, ώστε να ολοκληρωθεί το deal με την Motor Oil, κάνει η διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτους να έχει ολοκληρωθεί η απόσχιση και η εισφορά των δραστηριοτήτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στη νέα εταιρεία στην οποία η Motor Oil θα αποκτήσει το 75% και ο κατασκευαστικός Όμιλος θα διατηρήσει το 25%. 

Η αξία επιχείρησης (enterprise value) έχει οριστεί στο 1 δισ. ευρώ, ενώ από το ύψος των κεφαλαίων που θα εισπράξει η ΕΛΛΑΚΤΩΡ (κατόπιν της αφαίρεσης των δανειακών υποχρεώσεων της νέας εταιρείας) θα καθοριστούν και τα επόμενα βήματα σχετικά με την εξόφληση του ομολόγου του κατασκευαστικού Ομίλου. 

Όπως εκτιμάται η σχεδιαζόμενη πώληση του 75% του τμήματος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη Motor Oil θα βελτιώσει σημαντικά την οικονομική θέση του, ενώ θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα από την πώληση για την αναχρηματοδότηση και αποπληρωμή των ομολογιών υψηλής εξασφάλισης της εταιρείας ύψους 670 εκατομμυρίων ευρώ με λήξη το 2024 και τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης των βασικών δραστηριοτήτων (συγχρηματοδοτούμενα έργα, ανάπτυξη ακινήτων, κατασκευές).

Από την άλλη πλευρά η ολοκλήρωση της σύστασης της νέας εταιρείας, καθιστά τον Όμιλο Motor Oil έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, συστήματα αποθήκευσης ενέργειας) που αγγίζει τα 800MW δυναμικότητας σε εν λειτουργία έργα (493MW Ομίλου Ελλάκτωρ και 280 MW Ομίλου Motor Oil) και συνολικά 2,3 GW χαρτοφυλάκιο υπό κατασκευή και προς ανάπτυξη.

Να σημειωθεί ότι ο Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός ενέργειας μέσω ΑΠΕ στην Ελλάδα, έχοντας 493MW, 24 αιολικά πάρκα, 1 μικρό υδροηλεκτρικό και 1 φωτοβολταϊκό.

Εκτός από τα εγκατεστημένα έργα, έχουν προχωρήσει οι άδειες παραγωγής φωτοβολταϊκών πάρκων στην Ήπειρο και την Κεντρική Μακεδονία (137 MW), πιστοποιητικά παραγωγής για δύο συστήματα ενεργειακής αποθήκευσης (BESS) ισχύος 360 MW, υπάρχει διαδικασία έκδοσης άδειας λειτουργίας ως Φορέας Σωρευτικής Εκπροσώπησης ΑΠΕ και συμφωνία αγοράς αιολικού πάρκου (18,4 MW – ώριμη άδεια).

Οι στόχοι του ομίλου είναι να αυξήσει την εγκατεστημένη ισχύ στα ΑΠΕ κατά 730 MW μέχρι το 2025, με στόχο έργα σε λειτουργία συνολικής ισχύος 1,2 GW.

(capital.gr)

Ε. Μπότα: Μέχρι τέλος του έτους η σύσταση της νέας εταιρείας ΑΠΕ των ΜΟΗ - ΕΛΛΑΚΤΩΡ