EDPR: Ποια είναι η πορτογαλική εταιρεία που κάνει πρεμιέρα στα αιολικά έργα στην Ελλάδα

Ο σύμμαχος της ΔΕΗ, της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και της Ελλάκτωρ λειτουργεί το πρώτο αιολικό ισχύος 45 MW

Από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ξεκινά το ταξίδι της στις ΑΠΕ, η Πορτογαλική EDPR θέτοντας σε λειτουργία το πρώτο της έργο στην Ελλάδα.

Το αιολικό πάρκο των 45 MW που εγκαινιάστηκε χθες στην περιοχή της Μαλεσίνας βάζει πλέον σε νέα τροχιά την διεθνή εταιρεία στην Ελληνική αγορά, στην οποία έχει συνάψει ήδη τρεις σημαντικές συμφωνίες με leaders της αγοράς. Η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον κόσμο και η δεύτερη στην ΕΕ έχει υπογράψει από το Φθινόπωρο του 2020 συμμαχία για την από κοινού ανάπτυξη έργων καθαρής ενέργειας με την Ελλάκτωρ συνολικής δυναμικότητας 900 ΜW. Ένα πρώτο δείγμα αυτή της συνεργασίας έγινε πριν ένα χρόνο, με την έγκριση της στρατηγικής επένδυσης των 470,4 MW στην Εύβοια από την Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών επενδύσεων.

Η ΔΕΣΕ ενεργοποίησε την συμμαχία μεταξύ των δύο πλευρών σε μια κοινή επένδυση που ανέρχεται σε 490 εκ. ευρώ.

Remaining Time-0:00

Fullscreen

Mute

Συμφωνία έχει συνάψει από το Φεβρουάριο του 2020 η EDPR και με την ΔΕΗ Ανανεώσιμες για από κοινού επενδύσεις σε έργα αιολικής ενέργειας 400 MW ενώ η θυγατρική της Ocean Wind που αποτελεί τον επενδυτικό της βραχίονα στα υπεράκτια αιολικά σε συνεργασία με την Γαλλική Engie έχει συμμαχίσει με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή δημιουργώντας πριν λίγους μήνες την πρώτη μεγάλη συνεργασία για από κοινού ανάπτυξη της τεχνολογίας των θαλάσσιων αιολικών στην Ελλάδα.

Η ΕDPR, με το νέο της έργο θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση περίπου 48.000 τόνων εκπομπών CO2 ετησίως. Παράλληλα, η ενέργεια που θα παράγεται μέσω του αιολικού πάρκου θα μπορεί να τροφοδοτήσει περισσότερα από 28.000 νοικοκυριά.

Η EDPR Greece, στοχεύει να διπλασιάσει τη δυναμικότητά της στην Ελλάδα έως το 2025, φτάνοντας περίπου τα 500MW εγκατεστημένης ισχύος, ενώ σχεδιάζει να υλοποιήσει επενδύσεις που όπως ανακοινώθηκε χθες θα ξεπεράσουν τα 500 εκατομμύρια, χωρίς να περιλαμβάνονται σε αυτά τα κόστη η ανάπτυξη των έργων.

Aυτή την περίοδο ο όμιλος EDP μέσω της Ocean Winds κατασκευάζει δύο γιγαντιαία  υπεράκτια έργα το Moray East και το Moray West που αποτελούν συνολική επένδυση ύψους 2,65 δισ. στερλινών. Το τελευταίο, ισχύος  950 MW, με 100 ανεμογεννήτριες, αποτελεί το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο της Σκωτίας και αναμένεται να λειτουργήσει τον Απρίλιο του 2022.

Για το Moray West των 900 MW, η κατασκευή του έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει εντός του 2022.

Η EDPR μέσω της κοινοπραξίας Windplus, που έχει συσταθεί από την Ocean Winds, τη Repsol και την Principle Power λειτουργεί επίσης και το πλωτό αιολικό πάρκο WindFloat Atlantic στην Πορτογαλία, το πρώτο ημι-βυθιζόμενο πλωτό αιολικό πάρκο στον κόσμο. Η ενέργεια που παρήχθη κατά το πρώτο έτος πλήρους λειτουργίας του (δηλαδή το διάστημα Ιούλιος 2020 – Ιούλιος 2021) είναι αρκετή για να προμηθεύσει 60.000 κατοίκους και να αποτρέψει την εκπομπή 33.000 τόνων CO2

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας και επικεφαλής της EDP Renewables, Miguel Stilwell d’Andrade, δήλωσε χθες ότι το Αιολικό Πάρκο «Λιβάδι» είναι ένα σημαντικό έργο για την εταιρεία, καθώς αποτελεί το πρώτο έργο που τίθεται σε λειτουργία στη χώρα. Όπως αναφέρθηκε, η Ελλάδα αποτελεί μία σημαντική αγορά, λόγω της ισχυρής δέσμευσης για την ανάπτυξη των ΑΠΕ. «Σχεδιάζουμε να συνεχίσουμε να αναζητούμε ευκαιρίες που θα ενδυναμώσουν την ηγετική θέση που κατέχουμε στον κλάδο της ανανεώσιμης ενέργειας, διαδραματίζοντας παράλληλα ενεργό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας.»

 

 

26 Νοεμβρίου 2021

newmoney