ΕΕ: Γιατί η τιμή του άνθρακα πάει για διπλασιασμό μέσα στη χρονιά

10 01 2022 | 06:50

Τι αναφέρει στις εκτιμήσεις της η Northlander Commodity Advisors, που πόνταρε στο «βρώμικο» ορυκτό καύσιμο και έβγαλε κέρδη 148% – Πρόβλεψη ότι πάμε για 140 - 160 ευρώ μέσα στο έτος

 

Μπορεί η ΕΕ να έχει χαράξει μια στρατηγική που οδηγεί με αυστηρούς όρους στην ενεργειακή μετάβαση, ωστόσο ο άνθρακας… ζει και βασιλεύει.

Αυτό φαίνεται τόσο από την ανοδική τιμή του πιο βρώμικου ορυκτού καυσίμου, όσο και από τις αποδόσεις που πετυχαίνουν όσοι ποντάρουν σε αυτό.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, το κύριο hedge fund της Northlander Commodity Advisors LLP κατέγραψε πέρυσι κέρδη ρεκόρ της τάξης του 148%, λόγω της πρόβλεψής του ότι η τιμή του άνθρακα στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα εκτιναχθεί.

 

Το στοίχημα απέδωσε πολύ καλά για το αμοιβαίο κεφάλαιο, το οποίο κέρδισε 14,5% μόνο τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με σχετική επιστολή προς τους επενδυτές.

Ο άνθρακας στην ΕΕ τον περασμένο μήνα ανήλθε σε υψηλό όλων των εποχών πάνω από 90 ευρώ (102 $) ανά μετρικό τόνο και ολοκλήρωσε τη χρονιά με άνοδο 147%, λόγω αφενός των στόχων και προσδοκιών για το κλίμα στις Βρυξέλλες που επιβάλλει το EU Green Deal, αφετέρου της κρίσης φυσικού αερίου που καθιστά πιο κερδοφόρα την καύση ρυπογόνου άνθρακα.

Ο managing director της Northlander, Ulf Ek, αναμένει ότι η τιμή του άνθρακα θα συνεχίσει να κερδίζει φέτος, ξεπερνώντας τα 100 ευρώ αυτόν τον χειμώνα και φτάνοντας μεταξύ 140-160 ευρώ αργότερα μέσα στο έτος. Σημειώνεται ότι οι άδειες διαπραγματεύονταν περίπου στα 86 ευρώ την περασμένη Παρασκευή.

 

1

«Η προσδοκία μας για την τιμή των εκπομπών άνθρακα το 2022 είναι αναμφισβήτητα ανοδική», έγραψε ο Ek στην επιστολή προς τους επενδυτές. «Οι τιμές για τις εκπομπές άνθρακα πρέπει να αυξηθούν πολύ περισσότερο για να πετύχει η Ευρώπη τους στόχους της», όπως τόνισε.

Η ευρωπαϊκή αγορά άνθρακα τιμολογεί τις εκπομπές από περίπου 10.000 παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας και βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Η αυξανόμενη τιμή του άνθρακα είναι ένα βασικό εργαλείο της ΕΕ για την προώθηση των επενδύσεων σε τεχνολογίες που δεν ρυπαίνουν. Ο Ek ήταν μεταξύ μιας χούφτας διαχειριστών hedge funds που πόνταραν με ανοδικά στοιχήματα για την αύξηση του άνθρακα στις αρχές του περασμένου έτους.

 

Ωστόσο, καθώς η τιμή του άνθρακα συνεχίζει να αυξάνεται, οι πολιτικοί ενδέχεται να αντιμετωπίσουν έντονη πίεση, ώστε να παρέμβουν στην αγορά για να προστατεύσουν τους λαούς από τις συνέπειες του πληθωρισμού στις τιμές της ενέργειας. Το fund της Northlander κατέγραψε επίσης σημαντικά κέρδη πέρυσι από τις εξαιρετικά ασταθείς αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

1