ΕΕ: Σύμφωνο των Δημάρχων για το κλίμα και την ενέργεια που επιθυμούν την αύξηση των φιλοδοξιών σε ολόκληρη την Ευρώπη

28 04 2021 | 08:57

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 21 Απριλίου, άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή του Ευρωπαϊκού Συμφώνου των Δημάρχων (European Covenant of Mayors) για το κλίμα και την ενέργεια, επιδιώκοντας να αυξήσει τη φιλοδοξία στην πορεία προς την κλιματική ουδετερότητα σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στη δράση.

Το 2020 αποτέλεσε βασικό ορόσημο για το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο των Δημάρχων, την εμβληματική πρωτοβουλία της Επιτροπής που υποστηρίζει τους δήμους για την αντιμετώπιση της ενεργειακής μετάβασης και της κλιματικής κρίσης.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2008 και είχε ως στόχο να βοηθήσει τις πόλεις να προετοιμάσουν σχέδια για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ για την ενέργεια και το κλίμα για το 2020. Τα συνολικά στοιχεία θα είναι διαθέσιμα μόνο στις αρχές του 2022, αλλά μερικά αποτελέσματα δείχνουν ήδη ότι αυτός ο στόχος έχει επιτευχθεί. Τώρα, σε μια στιγμή που η ΕΕ εντείνει τη φιλοδοξία της για την ενέργεια και το κλίμα για το 2030 και το 2050, είναι καιρός για το Σύμφωνο των Δημάρχων και τους 10.000 δήμους της να κάνουν το ίδιο.

Σε ομιλία της στην απογευματινή συνάντηση, η Επίτροπος Simson δήλωσε:

 «Οι πόλεις οδηγούν την ενεργειακή μετάβαση και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Μετατρέπουν τις πολιτικές και τους στόχους μας σε καθαρά λεωφορεία και λωρίδες ποδηλάτων, εγκαθιστούν ηλιακά φωτοβολταϊκά στις στέγες μας, ανακαινίζουν τα κτίριά μας, μερικές φορές ολόκληρη τη γειτονιά μας, εφαρμόζοντας το κύμα ανακαίνισης και καταπολεμώντας την ενεργειακή φτώχεια».

Το Σύμφωνο των Δημάρχων θα ζητήσει τώρα από τους υπογράφοντες στην ΕΕ να αυξήσουν τους στόχους τους όσον αφορά τις περικοπές εκπομπών, την κλιματική προσαρμογή και τη δίκαιη μετάβαση, εξετάζοντας τους ορίζοντες τόσο για το 2030 όσο και το 2050. Θα εισαχθεί μια διαφοροποιημένη προσέγγιση, που θα επιτρέπει την στόχευση της κλιματικής ουδετερότητας, ενώ επιτρέπει σε άλλους να ακολουθήσουν και να ευθυγραμμίσουν τις προσπάθειές τους με την τροχιά που προβλέπει το κράτος μέλος στο οποίο ανήκουν.

Όπως ανέφερε η Επίτροπος:

«Ας κάνουμε το Σύμφωνο ένα μέρος όπου όλες οι πόλεις της ΕΕ μπορούν να προκαλέσουν τον εαυτό τους και να επιδείξουν την αριστεία τους».

Προκειμένου να αξιοποιήσει στο έπακρο την ικανότητα των πόλεων να ενθαρρύνουν τη δράση σε τοπικό επίπεδο, ένα άλλο νέο χαρακτηριστικό θα είναι η αυξημένη δέσμευση των πόλεων να δεσμεύσουν τους πολίτες τους, τις επιχειρήσεις και τους τοπικούς φορείς στη μετάβαση μέσω του Συμφώνου για το Κλίμα. Το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα είναι μια πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία που καλεί όλους να συμμετάσχουν στη δράση για το κλίμα και να οικοδομήσουν μια πιο πράσινη Ευρώπη.

 

 

28 Απριλίου 2021

energypress