Εγκαίνια αιολικού πάρκου της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην Κεφαλονιά

11 11 2021 | 09:48

Η τολμηρή απόφαση της κυβέρνησης για απολιγνιτοποίηση και προώθηση της πράσινης μετάβασης υπογραμμίζει τις προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες στην ελληνική ενεργειακή αγορά και οι αμερικανικές επιχειρήσεις θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο σε αυτήν την κατεύθυνση, επεσήμανε απόψε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt, μιλώντας σε εκδήλωση για τα εγκαίνια αιολικού σταθμού της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην Κεφαλονιά.

Όπως τόνισε, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν θέσει φιλόδοξους στόχους για την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών ενώ χαρακτήρισε ορόσημο το έργο της Κεφαλονιάς που κατασκευάστηκε από την αμερικανική Ameresco και την Res Invest.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης αναφέρθηκε στα τρία νομοσχέδια που προωθεί το υπουργείο (νέος αναπτυξιακός, στρατηγικές επενδύσεις και νομοσχέδιο για την απολιγνιτοποίηση) ενώ τόνισε ότι μεγάλο μέρος από τα 110 δισ. ευρώ που θα επενδυθούν τα επόμενα χρόνια με ενισχύσεις από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης θα διοχετευθεί στην πράσινη ανάπτυξη.

Η περιφερειάρχης Ιονίου Ρόδη Κράτσα ανέφερε ότι η Περιφέρεια εντάσσει την πολιτική αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής στην αναπτυξιακή της στρατηγική.

Ο ενεργειακός τομέας πρακτικά θα διπλασιάσει το μέγεθός του τα επόμενα χρόνια ενώ η αλλαγή του ενεργειακού μείγματος θα επιτρέψει για πρώτη φορά τη μείωση του κόστους ενέργειας για τα νοικοκυριά ακόμη και κάτω από τον μέσο όρο των τιμών της Ευρώπης, επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Κωνσταντίνος Μαύρος.

Ζούμε μια δύσκολη κατάσταση με την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και με την εξάρτηση κατά 90% σε ευρωπαϊκό επίπεδο από εισαγωγές, ωστόσο πρόκειται για μια συγκυρία βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα. Η ανάπτυξη των ΑΠΕ θα μειώσει τελικά το κόστος ενέργειας ενώ βεβαίως οδηγούμαστε σε μια τελείως διαφορετική ενεργειακή αγορά με νέες τεχνολογίες όπως το υδρογόνο να αναμένεται να αναπτυχθούν στο εγγύς μέλλον", πρόσθεσε. Αναφερόμενος στο έργο της Κεφαλονιάς, σημείωσε ότι υλοποιήθηκε σε χρόνο ρεκόρ μόλις 7 μηνών ενώ υπογράμμισε ότι η εταιρεία κατασκευάζει σήμερα έργα ισχύος 300 MW, μέγεθος πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της επιχείρησης.

Το αιολικό πάρκο της Κεφαλονιάς στο Αργοστόλι, αποτελείται από 4 ανεμογεννήτριες και έχει ισχύ 9,2 μεγαβάτ.

 

 

 

 

9 Νοεμβρίου 2021

ΑΠΕ-ΜΠΕ