Έχουμε πλέον Χρηματιστήριο Ενέργειας..! - Πραγματοποιήθηκε μεταξύ ΔΕΗ και Elpedison η πρώτη συναλλαγή παραγώγου

27 03 2020 | 09:24

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η πρώτη συναλλαγή στο χρηματιστήριο ενέργειας, όπως ανακοίνωσε το ΕΧΕ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η συναλλαγή έγινε μεταξύ της ΔΕΗ και της Elpedison για φορτίο βάσης τον Απρίλιο στην τιμή των 40,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Παράλληλα, το ΕΧΕ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι στην παρούσα στιγμή η Αγορά Παραγώγων του ΕΧΕ έχει 13 Μέλη ενώ συνεχίζονται οι εγγραφές Μελών.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε γράψει το energypress, την πρώτη μέρα που λειτούργησε κανονικά η προθεσμιακή αγορά, την Τρίτη, η  ΔΕΗ όπως είχε υποχρέωση από το ρόλο της ως market maker εισήγαγε προσφορές αγοράς και ζήτησης για τρία προϊόντα, ωστόσο καμία από τις εταιρείες που συμμετέχουν στο Χρηματιστήριο Ενέργειας δεν προχώρησε ούτε σε αγορά (ή πώληση), ούτε σε άλλη προσφορά. Συνεπώς η συνεδρίαση, παρότι κύλησε κανονικά, δεν είχε καμία συναλλακτική πράξη.

Σήμερα αντιθέτως είχαμε την πρώτη αγοραπωλησία, συνεπώς μπορεί κανείς να πεί ότι στη χώρα μας λειτούργησε Χρηματιστήριο Ενέργειας για πρώτη φορά.

Ως γνωστόν, προς ώρας η αγορά παραγώγων ενέργειας αφορά καθαρά χρηματοοικονομικά προϊόντα χωρίς φυσική παράδοση ρεύματος.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόωρη έναρξη της προθεσμιακής αγοράς προκρίθηκε από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ ως μια σχετική εξασφάλιση των προμηθευτών (μηχανισμός αντιστάθμισης κινδύνου) έναντι της πρόωρης κατάργησης των ΝΟΜΕ.

 

 

 

26 Μαρτίου 2020

energypress