Είναι φυσικό να ανεβοκατεβαίνουν οι τιμές στο Χρηματιστήριο Ενέργειας σε συνάρτηση με την παραγωγή των ΑΠΕ.

Όταν μπορούμε να έχουμε ένταση στις ΑΠΕ βλέπουμε ότι οι τιμές πέφτουν. Όταν οι ΑΠΕ εξασθενούν, τότε ανεβαίνουν

 

Ο τρόπος που επηρεάζουν οι ΑΠΕ τις τιμές χονδρεμπορικής μέσω του χρηματιστηρίου ενέργειας και του target model είναι μια νέα πραγματικότητα, την οποία πρέπει να καταλάβουμε όλοι πως θα αντιμετωπίσουμε, δήλωσε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΧΕ, Γ. Ιωάννου σε εκδήλωση του ΣΕΔ.

Με αφορμή τις αυξήσεις που παρατηρούνται στην τιμή χονδρικής πρόσφατα, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι "όντως υπάρχουν διακυμάνσεις στις τιμές και στο ποιος εγχύει ενέργεια στο σύστημα. Όταν μπορούμε να έχουμε ένταση στις ΑΠΕ βλέπουμε ότι οι τιμές πέφτουν. Όταν οι ΑΠΕ εξασθενούν, τότε ανεβαίνουν και αυτό είναι φυσικό. Είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να καταλάβουμε πως θα αντιμετωπίσουμε".

Ο ίδιος αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα ανάπτυξης, που εστιάζουν στην ανάπτυξη των διασυνδέσεων και την αξιοποίησή τους. Ως ένα από τα πιο σημαντικά έργα θα είναι η σύνδεση με την Κύπρο και ακόμη παραπέρα, όπως τόνισε.

Η σύζευξη των αγορών θα γίνει πρώτα μέσα στο Δεκέμβριο με την Ιταλία και ακολούθως μέσα στο α' τρίμηνο του 2021 με τη Βουλγαρία. Επίσης, μέσα στο 2021 θα έρθει και η συνεχής διαπραγμάτευση, όπως ανέλυσε.

Ταυτόχρονα, ο κ. Ιωάννου επισήμανε ότι το ΕΧΕ ενδιαφέρεται πολύ για το φυσικό αέριο και κάνει γρήγορα βήματα ώστε μέσα στο 2021 να υπάρχει μια σωστή πλατφόρμα, σε συνεργασία με το ΔΕΣΦΑ. "Γνωρίζουμε ότι υπάρχει ανάγκη από την αγορά. Υπάρχουν ισορροπημένα μερίδια στην αγορά και μπορεί να είναι δυναμική", σχολίασε.

Τέλος, στάθηκε και σε ορισμένες ενδιαφέρουσες ιδέες και εξελίξεις για το μέλλον, όπως τους έξυπνους μετρητές, την αποθήκευση, τα παράγωγα, τους aggregators και τον ηλεκτρισμό από οχήματα, καθώς και τους νέους δείκτες αειφορίας.

 

 

11 Δεκεμβρίου 2020

energypress