Εκλογές στη Δανία- Κλιματική αλλαγή και μετανάστευση τα καίρια ζητήματα.

06 06 2019 | 14:40

Άνοιξαν οι κάλπες στη Δανία σήμερα στις 08:00 (τοπική ώρα, 09:00 ώρα Ελλάδας) με τους 4,2 εκατομμύρια ψηφοφόρους να καλούνται να ψηφίσουν ως τις 20:00 (τοπική ώρα, 21:00 ώρα Ελλάδας) και το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Στροφή προς την ξενοφοβία και τον ευρωσκεπτικισμό προβλέπουν αναλυτές, ενώ σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι Σοσιαλδημοκράτες της Μέτε Φρέντερικσεν φαίνεται να κερδίζουν με ποσοστό 27,2%, δηλαδή προβάδισμα σχεδόν δέκα μονάδων έναντι του κόμματος των Φιλελεύθερων του απερχόμενου πρωθυπουργού Λαρς Λόκε Ράσμουσεν που κυβερνούν τη χώρα επί 14 χρόνια τα τελευταία 18 χρόνια. Η 41χρονη αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Μέτε Φρέντερικσεν αναμένεται να γίνει η νεότερη πρωθυπουργός της Δανίας, ενώ ήδη υιοθέτησε το μεγαλύτερο μέρος της αντιμεταναστευτικής νομοθεσίας που θέσπισε τον περασμένο χρόνο η δεξιά κυβέρνηση συνασπισμού και θεωρείται η πιο σκληρή στην ιστορία της χώρας.

Σ

Υπό την ηγεσία της Φρέντερικσεν, το κόμμα έκανε έκκληση για την επιβολή ορίου στον αριθμό των «μη δυτικών μεταναστών» που θα δέχεται η χώρα, για την αποστολή των αιτούντων άσυλο σε ένα κέντρο υποδοχής στη Βόρεια Αφρική και για την υποχρέωση όλων των μεταναστών να εργάζονται 37 ώρες την εβδομάδα με αντάλλαγμα την προσφορά προνομίων.

Η Φρέντρικσεν προσέγγισε το ακροδεξιό Λαϊκό Κόμμα της Δανίας (DPP) δίνοντας μια σειρά από κοινές συνεντεύξεις με τον ηγέτη του Κρίστιαν Τούλσεν Νταλ και συζητώντας ακόμη για το ενδεχόμενο συνεργασίας μαζί του στην κυβέρνηση.

Περισσότερο ανησυχητικές για τους συμμάχους της στο κεντροαριστερό μπλοκ είναι ωστόσο οι κυβερνητικές πολιτικές που έχει υποστηρίξει το κόμμα της. Αυτές περιλαμβάνουν και έναν νόμο που επιτρέπει –μεταξύ άλλων– την αφαίρεση των κοσμημάτων των προσφύγων, την κατάργηση της μπούρκα και του νικάμπ και ένα σχέδιο για τη στέγαση των αιτούντων άσυλο που έχουν διαπράξει αξιόποινες πράξεις σε ένα νησί, το οποίο χρησιμοποιείται για την έρευνα μεταδοτικών ζωικών νόσων.

Τον Φεβρουάριο η Μέτε υποστήριξε το αίτημα του ακροδεξιού κόμματος να γίνει στόχος της πολιτικής ασύλου ο επαναπατρισμός, αντί για την ενσωμάτωση, όπως επιθυμεί το Κόμμα του Λαού της Δανίας (DF).

«Πολλοί ψηφοφόροι επιθυμούν αλλαγή, κυρίως όσοι ψηφίζουν για πρώτη φορά», εκτίμησε ο πολιτικός αναλυτής Φλέμινγκ Τζούουλ Κρίστιανσεν του πανεπιστημίου του Ροσκίλντε.

Το 57% των ψηφοφόρων μεταξύ 18 και 35 ετών εκτιμά ότι προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης θα πρέπει να είναι το κλίμα και όχι ο έλεγχος της μετανάστευσης.

Οι οικολόγοι του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος, παραδοσιακού συμμάχου των Σοσιαλδημοκρατών, εμφανίζονται με μεγάλη άνοδο και ενδέχεται να δουν το ποσοστό τους να διπλασιάζεται από το 4,2% στο 8,3%, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, που έχουν διαβεβαιώσει ότι θα θέσουν το κλίμα στο επίκεντρο των ενεργειών τους, σκοπεύουν να σχηματίσουν κυβέρνηση μειοψηφίας, παράδοση στη Δανία.

«Θέλουμε να συνεργαστούμε με κόμματα της αριστεράς και της δεξιάς» ανάλογα με την περίσταση, δήλωσε ο δεύτερος τη τάξει των Σοσιαλδημοκρατών, ο Νικολάι Βάμεν.

Δ

Εκτός από το Κόμμα του Λαού της Δανίας, δύο ακόμη ακροδεξιά κόμματαφαίνεται ότι θα εισέλθουν στο κοινοβούλιο, το οποίο μετρά 179 έδρες.

Δ

Για την είσοδο στο κοινοβούλιο ένα κόμμα πρέπει να συγκεντρώσει το 2% των ψήφων.

 

 

 

5 Ιουνίου 2019

ΕΡΤ