Ελβετία: Ο όγκος των παγετώνων μειώθηκε κατά 50% από το 1931

27 08 2022 | 05:54OT.gr Newsroom

Το 50% του όγκου τους έχασαν από το 1931 οι παγετώνες της Ελβετίας, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από επιστήμονες που αναπαρέστησαν για πρώτη φορά την υποχώρηση των παγετώνων στη διάρκεια του 20ού αιώνα.

Το λιώσιμο των παγετώνων στις Άλπεις – που οι ειδικοί αποδίδουν στην κλιματική υπερθέρμανση – παρακολουθείται στενά από τις αρχές της νέας χιλιετίας. Όμως οι ερευνητές δεν γνωρίζουν πολλά για την εξέλιξή τους στη διάρκεια των προηγούμενων δεκαετιών, επειδή τότε η στενή παρακολούθηση αφορούσε μόνο ορισμένους παγετώνες.

Προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα την εξέλιξή τους, οι ερευνητές της Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Ζυρίχης (EPFZ) και του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Ερευνών για το δάσος, το χιόνι και το τοπίο (WSL) προχώρησαν στην ανασύσταση της τοπογραφίας όλων των ελβετικών παγετώνων που υπήρχαν το 1931.

«Στη βάση αυτών των ανασυστάσεων και συγκρίνοντας με τα δεδομένα των χρόνων του 2000, οι ερευνητές καταλήγουν πως ο όγκος των παγετώνων μειώθηκε στο μισό από το 1931 έως το 2016», ανέφεραν σε μια ανακοίνωση το EPEZ και το WSL.

Μελετώντας παλιές φωτογραφίες

Η έκθεση, που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση The Cryosphere, αναφέρει πως οι επιστήμονες κατέφυγαν σε αρχειακές εικόνες (21.700 φωτογραφίες που τραβήχτηκαν ανάμεσα στο 1916 και το 1947) που κάλυπταν το 86% της επιφάνειας των ελβετικών παγετώνων και στη στερεοφωτογραμμετρία, μια τεχνική που επιτρέπει να προσδιοριστεί η φύση, η μορφή και η θέση ενός αντικειμένου χάρη σε εικόνες.

«Αν γνωρίζουμε την μορφολογία της επιφάνειας ενός παγετώνα σε δύο διαφορετικές στιγμές, μπορούμε να υπολογίσουμε τη διαφορά όγκου του παγετώνα», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο κύριος συγγραφέας της έκθεσης, Έρικ Σιτ Μάνερφελτ.

Το αποτέλεσμα είναι καταπληκτικό.

Έτσι, ο παγετώνας Φίσερ, από τον οποίο δεν απέμεναν παρά μερικές μικροσκοπικές λευκές κηλίδες το 2021, έμοιαζε με μια τεράστια θάλασσα πάγου το 1928.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι παγετώνες δεν υποχωρούσαν συνεχώς στη διάρκεια του περασμένου αιώνα. Υπήρξαν ακόμη και περίοδοι όπου η μάζα τους αυξανόταν στα χρόνια του 1920 και του 1980.

Λιώνουν όλο και πιο γρήγορα

Παρά την αύξηση αυτή βραχυπρόθεσμα, «η σύγκρισή μας ανάμεσα στο 1931 και το 2016 δείχνει καθαρά ότι υπήρξε μια σημαντική υποχώρηση των παγετώνων στη διάρκεια αυτής της περιόδου», ανέφερε ένας από τους συγγραφείς της έκθεσης, ο Ντάνιελ Φαρινότι, καθηγητής παγετωνολογίας στο EPFZ και στο WSL.

Και οι παγετώνες λιώνουν από τότε όλο και πιο γρήγορα.

Έτσι, ενώ έχασαν το 50% του όγκου τους ανάμεσα στο 1931 και το 2016, χρειάστηκαν μόλις έξι χρόνια –από το 2016 έως το 2022—για να χάσουν το 12%, σύμφωνα με το ελβετικό δίκτυο καταχωρήσεων GLAMOS.

Για τον Φαρινότι, οι αποδείξεις είναι αδιάψευστες: «Η υποχώρηση των παγετώνων επιταχύνεται».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελβετία: Ο όγκος των παγετώνων μειώθηκε κατά 50% από το 1931