Ελλάκτωρ: Σε 24 μήνες η έναρξη κατασκευής των αιολικών της Εύβοιας 500 MW που έχουν συμφωνηθεί με την EDPR – Διεύρυνση του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου με 20,5 εκ. ευρώ

Στα σχέδια της νέας διοίκησης της Ελλάκτωρ για τον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ευθύμιος Μπουλούτας.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης του συνέντευξης Τύπου ο κ. Μπουλούτα έδειξε τον συγκεκριμένο κλάδο των δραστηριοτήτων μαζί με εκείνον των παραχωρήσεων εκείνους στους οποίους ο όμιλος θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα κατά την επόμενη μέρα της εισηγμένης. «Ο Ελλάκτωρ αλλάζει σελίδα», σύμφωνα με όσα είπε, «μετά την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου κατά 120,5 εκ. ευρώ».

Ο ίδιος εκτίμησε ότι στο τέλος του Ιουνίου η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα έχει εγκρίνει το ενημερωτικό δελτίο και τον Ιούλιο εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η αύξηση. Ο κ. Μπουλούτας υπενθύμισε ότι τα 20,5 εκ. ευρώ από το συνολικό ποσό θα κατευθυνθούν για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης του τομέα των ΑΠΕ και συγκεκριμένα για τη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου των 500 MW με όρους αγοράς και με βάση το IRR, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά κατά την παρουσίαση της πρότασης της διοίκησης της Ελλάκτωρ για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, η εταιρία θέλει να μεγαλώσει το χαρτοφυλάκιο της που αποτελείται στη συντριπτική του πλειοψηφία από αιολικά πάρκα, με εξαγορές άλλων αιολικών αλλά και φωτοβολταϊκών.

Ο κ. Μπουλούτας ρωτήθηκε επίσης και για την πορεία της συνεργασίας με την πορτογαλική EDPR. Όπως απάντησε η πρώτη φάση της συμφωνίας αφορά την ανάπτυξη αιολικών στην Εύβοια. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για έργα ισχύος 436,8 MW. Ο διευθύνων σύμβουλος έκανε γνωστό ότι τα συγκεκριμένα βρίσκονται ακόμη στη φάση της αδειοδότησης και η εκκίνηση της κατασκευής τους δεν αναμένεται πριν από τους επόμενους 24 μήνες και όχι πάντως πριν το τέλος του 2022.

Με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του έτους, που είχε ανακοινώσει η Ελλάκτωρ, ο όμιλος διαθέτει εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ 493 MW.

Ο συγκεκριμένος τομέας στα χρόνια της κρίσης που βίωσε κράτησε ζωντανό τον όμιλο. Αξίζει να σημειωθεί πως πάνω από τα μισά EBITDA που ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο προήλθαν από τις ΑΠΕ. Για την ακρίβεια από τα 40 εκ. ευρώ τα 28 ήλθαν από τις δραστηριότητες του στην καθαρή ενέργεια.

Η Ελλάκτωρ έχει επίσης σε φάση κατασκευής έργα 88 MW τα οποία πρόκειται να έχουν ολοκληρωθεί μετά το 2023. 

 

 

4 Ιουνίου 2021

energypress