Ένα μύθο θα σας πω για την αγορά ενέργειας…

Ένα μύθο θα σας ΄πω, για μια φορά και ένα καιρό… που σε μια χώρα μακρινή και ονειρεμένη, που την έλεγαν Λιλιπούπολη, για άρχοντα είχε τον Χαρχούδα… Στη Λιλιπούπολη λοιπόν, ο Άρχοντας Χαρχούδας είχε βγάλει “όρντινο” όλοι οι υπήκοοί του, για το καλό τους, να αγοράζουν τις τροφές τους υποχρεωτικά ΜΟΝΟ από το παζάρι που είχε φτειάξει και που για κάποιο περίεργο λόγο το είχε ονομάσει “Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας”, αφού τότε δεν υπήρχε ηλεκτρική ενέργεια…

Ο μύθος λέει ότι ο άρχοντας Χαρχούδας διέταξε τον τελάλη της Λιλιπούπολης να ανακοινώσει ότι ο σοφός Δρακατόρ ορίστηκε υπεύθυνος για την καλή λειτουργία της Αγοράς, ώστε να μη μπορούν οι διάφοροι επιτήδειοι, παραγωγοί, οπωροπώλες και παντοπώλες εδώδιμων και εισαγωγείς αποικιακών να αισχροκερδούν… Και όλοι χάρηκαν και επαίνεσαν τον Άρχοντα Χαρχούδα για την απόφαση του, να προστατεύσει τον λαό του από τους κερδοσκόπους.

Με τη σειρά του πάλι ο Δρακατόρ, άνθρωπος σοφός που ήξευρε πολλά, ακόμη και τις καθημερινές ανάγκες του λαού, έβγαλε κι αυτός με τη σειρά του “όρντινο” και το τοιχοκόλλησε στο παζάρι και διέταξε όλοι οι παραγωγοί και εισαγωγείς να μαζεύονται και να δίνουν προσφορές με ποσότητες και τιμές για τις τροφές που θα έφερναν στο παζάρι την επόμενη ημέρα.

Με αυτόν τον τρόπο, οι υπήκοοι θα κάλυπταν κάθε ημέρα τις ανάγκες τους, στους παραγωγούς δεν θα έμεναν αδιάθετα τρόφιμα και οι τιμές, που θα συμφωνούσαν, θα τους εξασφάλιζαν τα κόστη παραγωγής, μεταφοράς, διάθεσης, τους φόρους και ένα λογικό κέρδος.
Το “όρντινο” φάνηκε λογικό και ευχάριστο σε όλους και όλοι θαύμασαν την σοφία του Δρακατόρ.

Τα “ψιλά” γράμματα

Βέβαια στο “όρντινο” υπήρχαν και κάποια “ψιλά” γράμματα… που ακόμη κι όταν οι εκλεγμένοι σοφοί της Γερουσίας το διάβασαν για να το εγκρίνουν… Δεν έδωσαν σημασία.
Αλλά αυτά δεν είναι πράγματα για παρεξήγηση, από τα παλιά χρόνια ακόμη και μέχρι σήμερα συμβαίνουν…

Κι ακούστε τώρα τι έγινε από την πρώτη κιόλας ημέρα όταν άρχισε η εφαρμογή του “όρντινου” του άρχοντα Χαρχούδα, από τον σοφό Δρακατόρ. Όπως σας είπα, ο σοφός Δρακατόρ ανακοίνωσε εγκαίρως στους χονδρέμπορους, που θα εφοδίαζαν τους λιανοπωλητές του παζαριού, ότι για την επόμενη ημέρα της συνάντησης η Λιλιπούπολη χρειαζότανε 100kg τρόφιμα και τους ζήτησε να δώσουν τις προσφορές τους, σε ποσότητες και τιμές, για τους λιανοπωλητές του παζαριού. Έτσι και έγινε.

Εμφανίσθηκε λοιπόν ο πρώτος και πρόσφερε στους λιανοπωλητές του παζαριού, που ας μη ξεχνάμε ότι από μία παραξενιά του άρχοντα Χαρχούδα είχε ονομασθεί “Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας”, 10kg πατάτες προς 2€/kg, αξίας 20€. Ο δεύτερος πρόσφερε 30kg ντομάτες προς 5€/kg, αξίας 150€. Ο τρίτος, πολύ πιο ακριβός, πρόσφερε 50kg κρέας προς 30€/kg, αξίας 1500€.

 

 

 

 

σ