Εναρκτήριο λάκτισμα για ένα νέο κύκλο συνταρακτικών αλλαγών στην ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε. - Που οδηγούν οι προτάσεις της Κομισιόν για το κλίμα - Οι συνέπειες για επενδύσεις ΑΠΕ και εξοικονόμησης

Το πολιτικό πλαίσιο στο οποίο θα βασιστούν οι επιμέρους πολιτικές και οι στόχοι για την επίτευξη της μείωσης των εκπομπών κατά 90% ως το 2040 θέτει η κατεύθυνση που έδωσε χθες η Κομισιόν προς τα κράτη-μέλη.

Οι στόχοι αφορούν στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου για το 2040 με έμφαση στο διοξείδιο του άνθρακα από την καύση ορυκτών καυσίμων και στα αέρια που προέρχονται από τη γεωργία και τη χρήση γης.

Όπως τόνισαν στελέχη της αγοράς, για πρώτη φορά η ΕΕ προτείνει στόχο μείωσης κατά 90% το 2040 συγκριτικά με το 1990, μείωση πολύ φιλόδοξη που πλησιάζει την κλιματική ουδετερότητα δέκα χρόνια πριν από το 2050.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι προτάσεις της ΕΕ στηρίζονται σε πολύ λεπτομερή προσομοίωση του ενεργειακού συστήματος κάθε χώρας της Ευρώπης και προβολή στο μέλλον με σενάρια που έγιναν όπως πάντα (εδώ και πολλά χρόνια, από το 1995 και για όλες τις μέχρι τώρα προτάσεις ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ) αποκλειστικά με το μαθηματικό μοντέλο PRIMES (που αναπτύχθηκε στο ΕΜΠ για όλη την Ευρώπη) και την επιστημονική ομάδα της E3Modelling.

Η διαμόρφωση των στόχων για το 2040 αποτελεί το πρώτο βήμα για τις προτάσεις ενεργειακής νομοθεσίας για το 2040 που θα αφορούν στα κτήρια, τις μεταφορές, τα εναλλακτικά πράσινα καύσιμα, την βιομηχανία και τις ΑΠΕ. Η επέκταση της ενεργειακής νομοθεσίας πέραν του 2030 θα αποτελέσει τον "μέγα καταλύτη"  για την ανάπτυξη των τεχνολογιών και των επενδύσεων. Θα σηματοδοτήσει ως εκ τούτου τις ευκαιρίες και τις προοπτικές που δημιουργούνται για το "έξυπνο χρήμα" που θα επιχειρήσει προφανώς να καλύψει επενδυτικά τις ανάγκες της νέας περιόδου.

Στην πραγματικότητα με τις προτάσεις της Κομισιόν ξεκινάει τώρα ένας νέος κύκλος ενεργειακής πολιτικής, όπως πριν από χρόνια ξεκίνησε για τον χρονικό ορίζοντα του 2030 και ο οποίος, όπως πλέον είναι γνωστό, απέδωσε θεαματικά για τις ΑΠΕ, την εξοικονόμηση ενέργειας και την ηλεκτροκίνηση.

Ο νέος κύκλος προς το 2040 ενέχει ακόμα μεγαλύτερες προκλήσεις γιατί και ο στόχος μείωσης του 90% αντιστοιχεί πλέον σε ριζικό μετασχηματισμό του συστήματος, ενεργειακού, αγροτικού, χρήσης γης κλπ.  

Η Κομισιόν παρέθεσε τέσσερα διαφορετικά σενάρια για το 2040, τα οποία εξειδικεύονται στους επιμέρους τομείς ως εξής:

F

B

Ξεχωριστή και συμπληρωματική θέση καταλαμβάνει η επιλογή "LIFE", που προβλέπει αλλαγή του ευρύτερου τρόπου ζωής των ανθρώπων, σε ότι έχει να κάνει με τις μετακινήσεις τους, την κυκλική οικονομία, πιο αειφόρο διατροφή κτλ. Τέτοιοι παράγοντες θεωρούνται καταλύτες για την πιο εύκολη επίτευξη των επιμέρους τομεακών μειώσεων εκπομπών.

Σε γενικές γραμμές, στο κείμενο τονίζεται ότι είναι απαραίτητος ένας ενδιάμεσος στόχος για το 2040 ώστε να παρέχει προβλεψιμότητα στα κράτη-μέλη, τους πολίτες και τους επενδυτές. Όλα αυτά ενώ η επόμενη Κομισιόν που θα προκύψει φέτος θα επωμισθεί το σχεδιασμό του νέου πλαισίου για την περίοδο μετά το 2030.

G