Ένας οδικός χάρτης για τον πρώτο ελληνικό Κλιματικό Νόμο - Πραγματοποιήθηκε η ανοιχτή διαδικτυακή εκδήλωση του ΚΙΝΑΛ

29 03 2021 | 08:53

Στην ανοιχτή διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «Η ώρα του νέου κλιματικού νόμου – Γιατί αφορά τους πολίτες και τις νέες γενιές;» που οργάνωσε το Κίνημα Αλλαγής, ο Βουλευτής και Υπεύθυνος Ενέργειας και Περιβάλλοντος του Κινήματος Γιώργος Αρβανιτίδης, παρουσίασε την πρόταση του κόμματος για έναν ελληνικό Κλιματικό Νόμο μέσα από έναν πλήρη οδικό χάρτη για την ψήφισή του. Έναν Κλιματικό Νόμο, ο οποίος θα μπορέσει να  ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις υποχρεώσεις της χώρας, αλλά και στις προσδοκίες των νέων ανθρώπων.

 Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η εκδήλωση που ξεκίνησε με παρέμβαση της Προέδρου του Κινήματος, Φώφης Γεννηματά, είχε σκοπό να ανοίξει τη σχετική συζήτηση δίνοντας βήμα στους προβληματισμούς της Κοινωνίας των Πολιτών και της νέας γενιάς, ενώ παράλληλα, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν τις εμπειρίες και τις εξελίξεις από την ψήφιση του γερμανικού Κλιματικού Νόμου, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, του Γερμανού Βουλευτή και Υπεύθυνου του SPD για θέματα περιβάλλοντος, Carsten Träger.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν οι :

Μανώλης Αννέτης, Υπεύθυνος για Κλιματική Αλλαγή, Δίκτυο Νέας Γενιάς,

Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, Γενικός Διευθυντής Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη

Θεοδότα Νάντσου, Επικεφαλής Πολιτικής WWF

Κωστής Τοκατλίδης, Δικηγόρος (Α.Π, ΣτΕ) με ειδίκευση στο δίκαιο περιβάλλοντος και ενέργειας

Φανή Τσαρούχα, Πρέσβειρα Νεολαίας της Ελλάδας για το Κλίμα στο Κέντρο των Ηνωμένων Εθνών για τη Συνταγματική Έρευνα (CUNCR)

Γιώργος Αποστολόπουλος, Γραμματέας Περιβάλλοντος Κινήματος Αλλαγής, ενώ τον συντονισμό έκανε ο Χάρης Δούκας, Αν. Καθηγητής ΕΜΠ, Γραμματέας Ενέργειας του Κινήματος Αλλαγής.

Το Κίνημα Αλλαγής πρότεινε μια συγκεκριμένη θεσμική διαδικασία συνδιαμόρφωσης, νομοθέτησης αλλά και παρακολούθησης της εφαρμογής του πρώτου ελληνικού Κλιματικού Νόμου.

Όπως ανέφερε ο κ. Αρβανιτίδης χαρακτηριστικά, «επεξεργαστήκαμε και συγκρίναμε 6 εθνικούς κλιματικούς νόμους άλλων χωρών (Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Δανία και Νέα Ζηλανδία). Μαζέψαμε τα κοινά τους στοιχεία και τα προσαρμόσαμε στα ελληνικά δεδομένα, καταλήγοντας να προτείνουμε την συνδιαμόρφωση αυτού του ελληνικού Κλιματικού Νόμου από την κοινωνία των πολιτών και ειδικά τις νέες γενιές, θεσμοθετώντας μια Κλιματική Συνέλευση που μαζί με το Ανεξάρτητο Κλιματικό Συμβούλιο, ως επιστημονικό όργανο, θα καταλήξουν να προτείνουν 4 δεσμευτικούς στόχους, που πρέπει να περιλαμβάνει ο ελληνικός Κλιματικός Νόμος», ενώ ταυτόχρονα εξέφρασε την ελπίδα να στηριχθεί και να υπερψηφιστεί αυτή η πρόταση με την ευρύτερη δυνατή πλειοψηφία στη Βουλή.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην παρακολούθηση της εφαρμογής του Κλιματικού Νόμου από την Επιτροπή Περιβάλλοντος και την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής καθώς και στην υποχρέωση κατάθεσης συγκεκριμένου σχεδίου μείωσης των εκπομπών αερίων του Θερμοκηπίου ανά τομέα, αλλά και υποστηρικτικού προϋπολογισμού για αυτή την προσπάθεια.

Τέλος, ο κ. Αρβανιτίδης κατέθεσε 10 προτεραιότητες συγκεκριμένων μέτρων και δράσεων όπως η Εξοικονόμηση Ενέργειας, η προώθηση των Α.Π.Ε., οι πράσινες δημόσιες προμήθειες, ο περιορισμός της ενεργειακής φτώχειας, η ενίσχυση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, η βιώσιμη πρωτογενής παραγωγή κ.α., που πρέπει να τρέξουν παράλληλα ή και μετά την ψήφιση του Κλιματικού Νόμου.

Πιο αναλυτικά μπορείτε να δείτε εδώ

 

 

 

28 Μαρτίου 2021

energypress