Εντός Μαΐου η πρόταση της επιτροπής του ΥΠΕΝ για την αποθήκευση ενέργειας - Τα έξι θέματα της διαβούλευσης με τους "stakeholders" της αγοράς.

Στην τελική ευθεία μπαίνει σύμφωνα με πληροφορίες η πρωτοβουλία του υπουργείου περιβάλλοντος και ενέργειας για την προώθηση του νέου θεσμικού πλαισίου για την αποθήκευση ενέργειας. Την περασμένη εβδομάδα εστάλη προς τους stakeholders της αγοράς η πρόσκληση από την αρμόδια επιτροπή που έχει συσταθεί από το υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας ώστε να συμμετάσχουν στη διαβούλευση για το πλαίσιο που θα διέπει τη συγκεκριμένη αγορά. Στόχος του υπουργείου είναι η πρόταση της επιτροπής να κατατεθεί άμεσα εντός του Μαΐου, ούτως ώστε να ξεκινήσει η νομοπαρασκευαστική διαδικασία και να κατατεθεί το πλαίσιο μέσα στους επόμενους μήνες. 

Σύμφωνα με πληροφορίες η Επιτροπή του ΥΠΕΝ έχει καταλήξει σε μια ενιαία τυπολογία έργων αποθήκευσης και έχει διαμορφώσει τελικές προτάσεις, τουλάχιστον σε ότι αφορά την αδειοδότηση των σταθμών αποθήκευσης.

Τα αδειοδοτικά θέματα θα ενταχθούν κατά πάσα πιθανότητα στο νομοσχέδιο που θα φέρει το ΥΠΕΝ και θα αφορά την δεύτερη φάση απλοποίησης του αδειοδοτικού πλαισίου των ΑΠΕ. Τα υπόλοιπα θέματα, με κυριότερο εξ αυτών τον τρόπο στήριξης, θα αντιμετωπιστούν στη συνέχεια.

Κεντρική Αποθήκευση

Η Επιτροπή έχει ορίσει μια κατηγορία που αφορά τους καθαρούς σταθμούς κεντρικής αποθήκευσης και μια κατηγορία που αφορά σταθμούς αποθήκευσης μαζί με σταθμούς ΑΠΕ.

Οι καθαροί σταθμοί αποθήκευσης θα παίρνουν αδειοδότηση με το καθεστώς που ισχύει, για παράδειγμα, για τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρισμού από φυσικό αέριο. Είναι η λύση που έχει ήδη επιλέξει η ΡΑΕ και έχει δώσει άδεια παραγωγής σε αιτήσεις για μεγάλες συστοιχίες μπαταριών που έχουν καταθέσει κάποιες εταιρείες.

Η Επιτροπή προτείνει επίσης τον τρόπο αδειοδότησης για σταθμούς που συνδυάζουν ΑΠΕ και αποθήκευση. Διαφορετικό τρόπο όταν πρόκειται για σταθμούς ΑΠΕ που διαθέτουν μπαταρίες για εσωτερική διαχείριση της ενέργειας, και διαφορετικό για σταθμούς αποθήκευσης που έχουν παράλληλα και παραγωγή ΑΠΕ.

ΟΙ κατευθύνσεις έχουν δοθεί στις υπηρεσίες του ΥΠΕΝ προκειμένου να διαμορφωθούν τα νομικά κείμενα.

Εκείνο που έχει ξεκαθαρίσει, επίσης, είναι ότι όλες οι παραπάνω κατηγορίες σταθμών θα μπορούν να συμμετέσχουν κανονικά σε όλες τις αγορές ρεύματος (προημερήσια, ενδοημερήσια, εξισορρόπηση κ.λπ.).

Μπαταρίες «πίσω από το μετρητή»

Σε ότι αφορά την εγκατάσταση μπαταριών σε σπίτια, επιχειρήσεις και βιομηχανίες (σταθμοί αποθήκευσης “πίσω από το μετρητή”), η Επιτροπή προτείνει την κατάργηση όλων των τωρινών περιορισμών.

Σήμερα το υφιστάμενο πλαίσιο είναι ιδιαίτερα περιοριστικό, με αποτέλεσμα να μην αξιοποιείται. Προβλέπει ότι η τοποθέτηση μπαταρίας για αποθήκευση ενέργειας έχει ανώτατο όριο ισχύος τα 30 Κιλοβάτ και επιτρέπεται μόνον σε συνδυασμό με εγκατεστημένο φωτοβολταϊκό στέγης για αυτοπαραγωγή (δηλαδή για αύξηση της αυτοκατανάλωσης).

Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, η τοποθέτηση μπαταρίας, οποιασδήποτε ισχύος, «πίσω από το μετρητή» θα επιτρέπεται ανεξάρτητα από το αν ο καταναλωτής έχει εγκαταστήσει ΑΠΕ και συνεπώς η μπαταρία θα μπορεί να φορτίζει από το δίκτυο και να εγχέει την αποθηκευμένη ενέργεια είτε για αυτοκατανάλωση σε άλλες ώρες της ημέρας, είτε και στο ηλεκτρικό δίκτυο.

Διαβούλευση

Σε ό,τι αφορά τη διαβούλευση, στην πρόσκληση που έλαβαν την περασμένη εβδομάδα οι stakeholders καλούνται να καταθέσουν τις απόψεις και τις προτάσεις τους για έξι θέματα:

  1. Τους κανόνες συμμετοχής των αποθηκευτικών σταθμών στις αγορές ηλεκτρισμούς: τα εργαλεία δραστηριοποίησς, τους περιορισμούς, τις υποχρεώσεις για την αποτελεσματική συμμετοχή των αποθηκευτικών σταθμών σε όλες τις αγορές του Target Model

  2. Τη σωρρευτική εκπροσώπηση των σταθμών: δυνατότητες και σκοπιμότητα, όρια μεγέθους χαρτοφυλακίων, απαιτήσει και υποχρέωσεις για τους ΦΟΣΕ

  3. Συνέργειες αποθηκευτικών σταθμών με σταθούς ΑΠΕ: Εναλλακτικές δυνατότητες και μοντέλα συνεργασίας ΑΠΕ με μονάδες αποθήκευσης μπορστά ή και πίσω από τον μετρητή

  4. Αποθηκευτικές μονάδες σε εγκαταστάσεις καταναλωτών: δυνατότητες και περιορισμοί για την ανάπτυξη τέτοιων συστημάτων και η συσχέτισή τους με το πλαίσιο του ενεργειακού συμψηφισμού

  5. Πλαίσιο αδειοδότησης και σύνδεσης των αποθηκευτικών σταθμών στο δίκτυο/ σύστημα: διαδικασία, όροι σύνδεσης, τεχνικές απαιτήσεις, λειτουργικοί περιορισμοί, δυνατότητες συμβολής στην αποσυμφόρηση κορεσμένων δικτύων, τρόποι παροχής τέτοιων υπηρεσιών

  6. Εναλλακτικές πηγές εσόδων και σχήματα ενίσχυσης των εγκαταστάσεων αποθήκευσης: μηχανισμοί ενίσχυσης, πρόσθετες υπηρεσίες που μπορούν να παράσχουν στο σύστημα εκτός πλαισίου αγορών, τρόπος προμήθειας και πλαίσιο αμοιβής.

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας βρίσκεται σε διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να εγκριθεί ένα ειδικό καθεστώς για τους υβριδικούς σταθμούς στο πλαίσιο των διαγωνισμών που θα διενεργηθούν την περίοδο 2021 – 2024. Μέσω αυτών των διαγωνισμών θα επιλεγούν τα έργα που θα προκριθούν προς υλοποίηση. 

Τα έργα αυτά προκειμένου να μπορούν να λάβουν κρατική ενίσχυση, εξετάζεται να εντάσσονται κανονικά στην αγορά και να αντιμετωπίζονται από τον κώδικα σε πρώτο επίπεδο σαν θερμικές μονάδες.  Στη συνέχεια θα θεσπιστεί ένα πλέγμα επιπλέον κινήτρων και αμοιβών που θα πρέπει να είναι σύμφωνο με τις κατευθυντήριες γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις, ούτως ώστε οι επενδύσεις αυτές να καταστούν βιώσιμες και να διασφαλιστεί η υλοποίησή τους. 

 

 

26 Απριλίου 2021

energypress