Επιπλέον 2 TW αιολικά υπολογίζουν οι ειδικοί σε βάθος δεκαετίας παγκοσμίως – Τι αναφέρει μελέτη της Brinckmann

08 07 2023 | 09:31Energypress

Σχεδόν 2 TW υπολογίζουν την νέα εγκατεστημένη ισχύ αιολικών σταθμών που θα προστεθεί στο δίκτυο το διάστημα 2023-2033 αναλυτές της εταιρείας αναλύσεων Brinckmann.

Για φέτος υπολογίζεται ότι οι νέοι χερσαίοι και υπεράκτιοι αιολικοί σταθμοί που θα εγκατασταθούν θα φτάσουν τα 130 GW, με το μεγαλύτερο κομμάτι να αφορά σε χερσαία αιολικά στην περιοχή APAC (Ασία-Ειρηνικός).

Η ανάπτυξη του κλάδου θα κυμανθεί στο 6% κατά μέσο όρο το διάστημα 2023 – 2033, ώστε το 2033, οι νέες εγκαταστάσεις σε επίπεδο έτους να φτάσουν τα 230 GW, εκ των οποίων τα δύο τρίτα θα αφορούν χερσαία αιολικά και το 1/3 υπεράκτια αιολικά.

Ο εν λόγω ρυθμός ανάπτυξης όπως σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα του renews.biz που επικαλείται τα αποτελέσματα της μελέτης, στηρίζεται στα μέτρα πολιτικής στήριξης των επενδύσεων, όπως είναι το Inflation Reduction Act στις ΗΠΑ και οι πολιτικές απανθρακοποίησης σε ΕΕ και Κίνα, αντίστοιχα. Επίσης νέες χώρες εισέρχονται στην αγορά των υπεράκτιων αιολικών, ενώ αυξάνει η ζήτηση για πράσινο υδρογόνο. Οι προκλήσεις αφορούν την οικονομική βιωσιμότητα των έργων (bankability), τις σύνθετες διαδικασίες αδειοδότησης καθώς και την δυσκολία των κατασκευαστών ανεμογεννητριών να πετύχουν κερδοφορία.

 

σ