Επιστολή 5 τέως πρωθυπουργών της Ιαπωνίας στην ΕΕ για την Ταξινομία των πυρηνικών

Μετά την ανακοίνωση της Κομισιόν της ΕΕ για την πρόθεση να συμπεριληφθούν τα πυρηνικά εργοστάσια στην Ταξινομία 5 πρωθυπουργοί της Ιαπωνίας, η οποία εκτός από τις επιπτώσεις από τη χρήση των πυρηνικών όπλων σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι , εξακολουθεί να υποφέρει από το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα απέστειλαν στην κα Ursula von der Leyen την ακόλουθη επιστολή, την οποία προωθούν το Peaceboat (Πλοίο της Ειρήνης) και άλλες ΜΚΟ, όπως η δική μας 

                                                                                                                 27 Ιανουαρίου 2022 

Αξιότιμη κα Ursula von der Leyen 

Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η επίτευξη μιας κοινωνίας ελεύθερης από πυρηνικά και Άνθρακα είναι εφικτή 

Εξαιρέστε την πυρηνική ενέργεια από την Ταξινομία της ΕΕ

Σαν πρώην πρωθυπουργοί της Ιαπωνίας συγκλονιστήκαμε μαθαίνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Κομισσιόν σχεδιάζει να περιλάβει την πυρηνική ενέργεια στην Ταξινομία της ΕΕ, η οποία σχεδιάστηκε για να διευκολύνει τους επενδυτές σε έργα που θα προωθούν την προστασία από την κλιματική αλλαγή και θα είναι βιώσιμες. 

Ακολουθώντας όσα συνέβησαν στο Three Mile Island στις ΗΠΑ και το Chernobyl  στην τέως Σοβετική Ένωση, η καταστροφή στο εργοστάσιο TEPCO Fukushima Daiichi Nuclear Power Plant απέδειξε με μεγάλο κόστος ότι η πυρηνική ενέργεια δεν μπορεί να θεωρείται «ασφαλής». Επιπροθέτως όσα βιώσαμε στη Fukushima κατά την τελευταία δεκαετία αποτελούν μιαν απερίγραπτη τραγωδία και μόλυνση σε άνευ προηγουμένου επίπεδα. Εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και τεράστιες περιοχές καλλιεργήσιμης γης μολύνθηκαν. Ραδιενεργά ύδατα κάτω από τις από τις αποθήκες εξακολουθούν να παράγονται, πολλά παιδιά υποφέρουν από Καρκίνο του Θυρεοειδούς και τεράστιες ποσότητες από τις πηγές και τον πλούτο της χώρας χάθηκαν. Δεν επιθυμούμε η ΕΕ να επαναλάβει τα ίδια λάθη.

Η προώθηση της πυρηνικής ενέργειας καταστρέφει κάθε χώρα. Όπως οι πολιτικές που κλείνουν τα μάτια στην κλιματική αλλαγή, το ίδιο και οι πολιτικές που ευνοούν την πυρηνική ενέργεια απειλούν την επιβίωση και την ύπαρξη των μελλοντικών γενεών. Σαν επακόλουθο της καταστροφής στο TEPCO Fukushima Daiichi Nuclear Power Plant, πολλές έρευνες και αναλύσεις καθώς και ειδικοί από την Ιαπωνία και το εξωτερικό έκαναν ξεκάθαρο το ότι η πυρηνική ενέργεια δεν είναι ούτε ασφαλής, ούτε καθαρή, ούτε οικονομική. Έχουμε πεισθεί ότι ο μόνος τρόπος για να πετύχουμε ένα αληθινά βιώσιμο κόσμο είναι η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών η οποία θα επιτρέψει στις κοινωνίες μας την απεξάρτηση από τα πυρηνικά και τον Άνθρακα.

Η συμπερίληψη της πυρηνικής ενέργειας στην Ταξινομία της ΕΕ θα μπορούσε να προωθήσει την άποψη ότι τα πυρηνικά συμβάλουν στη δημιουργία μιας «βιώσιμης κοινωνίας» όταν στην πραγματικότητα ανεξέλεγκτα πυρηνικά απόβλητα και ο αναπόφευκτος κίνδυνος πυρηνικού ατυχήματος απειλεί την επιβίωση του παγκόσμιου περιβάλλοντος και του ανθρώπινου είδους. Αν η ΕΕ δεχόταν τις επιχειρήσεις πυρηνικής ενέργειας , αυτό θα ήταν αντίθετο με την βάση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας η οποία προωθείται και αποτελεί τεράστια και μη αναστρέψιμη παρακαταθήκη για το μέλλον της ΕΕ και ολόκληρου του κόσμου. 

Σαν επακόλουθο της καταστροφής στο TEPCO Fukushima Daiichi Nuclear Power Plant, η απόφαση της καγκελαρίου Merkel στη Γερμανία να κλείσει όλα τα πυρηνικά εργοστάσια ήταν αξιοσημείωτη. Επικροτούμε αυτή την απόφαση. Ειλικρινά ευχόμαστε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες θα πάρουν ξανά τη θαρραλέα απόφαση να χαράξουν ένα βιώσιμο μέλλον για την ανθρωπότητα. Ας πιέσουμε για μια φορά ακόμη για να πετύχουμε ένα κόσμο ελεύθερο από πυρηνικά και Άνθρακα.  

Ο 87ος, 88ος και 89ος Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας of Japan Junichiro Koizumi 

Ο 79ος Πρωθυπουργός της ΙαπωνίαςMorihiro Hosokawa 

Ο 94ος Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Naoto Kan 

Ο 93ος Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Yukio Hatoyama 

Ο 81ος Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας of Japan Tomiichi Murayama

 

μετάφραση 

Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου

πρόεδρος του ελληνικού κλάδου της IPPNW

αντιπρόσωπος της ICAN στην Ελλάδα

https://ippnwgr.blogspot.com/2022/01/5.html