Επιτρ. Περιβάλλοντος: Παρουσίαση του έργου «Uptextile» για τη βιώσιμη παραγωγή ενδυμάτων και υποδημάτων και τα κλωστοϋφαντουργικά απόβλητα

24 11 2022 | 13:22

Παράλληλα με την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων που είναι φέτος αφιερωμένη στα βιώσιμα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, υπό την προεδρία της Δρος Διονυσίας – Θεοδώρας Αυγερινοπούλου, συνεδρίασε με αντικείμενο τη βιώσιμη παραγωγή ενδυμάτων και υποδημάτων, εστιάζοντας και στη διαχείριση των κλωστοϋφαντουργικών αποβλήτων. Πρόκειται για μια νέα προτεραιότητα της κυκλικής οικονομίας και ένα κρίσιμο ζήτημα που επεκτείνεται διαρκώς, καθώς η βιομηχανία παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων είναι η 4η πιο ρυπογόνος βιομηχανία παγκοσμίως και έχει την 3η θέση στην κατανάλωση νερού και πόρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως επισήμανε η Δρ. Αυγερινοπούλου, παραθέτοντας σχετικά στατιστικά στοιχεία.

Την Επιτροπή Περιβάλλοντος ενημέρωσαν ο Πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου, κ. Ευστάθιος Σταθόπουλος, η Καθηγήτρια της Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών – Μηχανικών Γεωπληροφορικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Δρ. Μαρία Παπαδοπούλου, η Πρόεδρος της Ένωσης Διπλωματούχων Ελληνίδων Μηχανικών και Υπεύθυνη του έργου «Uptextile», Δρ. Ευθυμία Τριτοπούλου, καθώς και η Project Manager της TAG Green, κα Μαριάννα Αναγνωστοπούλου.

Ο Πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου, κ. Ευστάθιος Σταθόπουλος, ενημέρωσε την Επιτροπή σχετικά με τις δράσεις του Πράσινου Ταμείου για τη διαχείριση των κλωστοϋφαντουργικών αποβλήτων, μιας ταχέως αναπτυσσόμενης ροής αποβλήτων. Ζήτημα για το οποίο το Πράσινο Ταμείο με την ομάδα εμπειρογνωμόνων του προγράμματος LIFE επεξεργάστηκε διαφορετικά επίπεδα δράσεων για την αντιμετώπιση  του προβλήματος: μέσω προσκλήσεων για τις καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες που απευθύνονται στη κοινωνία των πολιτών, αλλά, ταυτόχρονα και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και ετοιμασίας της προπαρασκευαστικής πρότασης έργου LIFE για τη βελτίωση της ιχνηλασιμότητας των ενδυμάτων και των υφασμάτων.  Στόχος όλων αυτών των δραστηριοτήτων, όπως επισήμανε,  είναι να αναπτυχθούν τα αναγκαία τεχνικά κριτήρια και να διαμορφωθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι αναγκαίες τεχνικές προδιαγραφές και στο στάδιο της απόρριψης των προϊόντων αυτών από τον κάτοχο τους, για να διευκολυνθεί, έτσι, ένα σύστημα χωριστής συλλογής και εν συνεχεία διάθεσης επαναχρησιμοποίησης ή αποτελεσματικής ανακύκλωσης.

Η Καθηγήτρια της Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών – Μηχανικών Γεωπληροφορικής του ΕΜΠ, Δρ. Παπαδοπούλου, η Πρόεδρος της Ένωσης Διπλωματούχων Ελληνίδων Μηχανικών και Υπεύθυνη του έργου Uptextile, Δρ. Τριτοπούλου, καθώς και η Project Manager της TAG Green, κα Μαριάννα Αναγνωστοπούλου, παρουσίασαν το νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ για τα βιώσιμα και κυκλικά κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, ενώ εστίασαν στα αποτελέσματα του προγράμματος «Uptextile», το οποίο ξεκίνησε το 2021 με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού στο θέμα των βιώσιμων κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, αλλά και την ενίσχυση της πρόληψης, της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης.  

Από την συνεδρίαση ανεδείχθη ότι κύρια αιτία για την αύξηση της παραγωγής και κατανάλωσης των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων είναι η γρήγορη μόδα, καθώς οι συχνές εναλλαγές των τάσεων της μόδας ωθούν τους καταναλωτές να αγοράζουν ενδύματα κατώτερης ποιότητας και χαμηλότερης τιμής, που απορρίπτονται σε μικρό χρονικό διάστημα. Επισημάνθηκε, ακόμη, ότι η έρευνα και η καινοτομία είναι κρίσιμα εργαλεία για τη μείωση των κλωστοϋφαντουργικών αποβλήτων, την παραγωγή ανακυκλωμένων ινών, αλλά και για την αξιοποίηση των εν λόγω αποβλήτων. Σημαντικό τμήμα της προσπάθειας για τη βιώσιμη μόδα, τέλος, είναι και η συνεργασία όλων των τομέων με κύριο σημείο την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την αλλαγή κουλτούρας και συνηθειών.

1