Έρχεται Ειδικό Πρόγραμμα φωτοβολταϊκών στέγης για οικιακή χρήση - Έως 750 ευρώ ετησίως το οικονομικό όφελος για ένα νοικοκυριό

Ένα νέο σχέδιο ΚΥΑ των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας επεξεργάζεται το ΥΠΕΝ σχετικά με το Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων μέχρι 6 kWp που είναι συνδεδεμένα με παροχή οικιακής χρήσης και ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα όχι επιτηδευματίες. Τα παραπάνω, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση βουλευτή του ΚΙΝΑΛ.

Ειδικότερα, για την κατηγορία των σταθμών αυτών έχει οριστεί, με την υπ’ αρ ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΠ/30971/1190/26.03.2020 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β’ 1045, Τιμή Αναφοράς στη βάση της οποίας θα υπολογίζεται η λειτουργική ενίσχυση για την ενέργεια που παράγεται ίση με 87 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, το Πρόγραμμα θα αφορά σε φωτοβολταϊκά συστήματα για παραγωγή ενέργειας που εγχέεται στο Δίκτυο, τα οποία εγκαθίστανται επί κτιρίων (στο δώμα ή τη στέγη κτιρίου, συμπεριλαμβανομένων των στεγάστρων βεραντών, προσόψεων και σκιάστρων, όπως ο νόμος ορίζει, καθώς και βοηθητικών χώρων του κτιρίου, όπως αποθήκες και χώροι στάθμευσης.

Συνεχίζοντας ο Υπουργός υπογραμμίζει πως βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, υπολογίζεται ότι από την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος ισχύος 6 kWp, με Τ.Α. 87 ευρώ ανά μεγαβατώρα, για οικιακή χρήση, προκύπτει προσεγγιστικά ένα οικονομικό όφελος της τάξης των 700-750 ευρώ ανά έτος, ενώ η απόσβεση της επένδυσης λαμβάνει χώρα σε περίπου 8 – 9 έτη, στοιχεία τα οποία θεωρούνται εύλογα για την υλοποίηση της επένδυσης. Προσθέτει πως τα ειδικά χαρακτηριστικά κάθε μεμονωμένου έργου, οι κλιματικές συνθήκες κ.α. ενδέχεται να προκαλέσουν διαφοροποιήσεις από τα παραπάνω στοιχεία.

Να σημειωθεί ότι για τους υπόλοιπους ιδιώτες οι οποίοι εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά, όχι στη γη τους, η τιμή είναι 63 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Σε ό,τι αφορά τις ενεργειακές κοινότητες και στους αγρότες, η τιμή είναι 65 ευρώ ανά MWh.

Να θυμίσουμε, τέλος, πως το Υπουργείο βρίσκεται σε συνεργασία με τους θεσμικούς εκπροσώπους των ιδιοκτητών φωτοβολταϊκών στέγης και εξετάζεται η δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστήματα εγκατεστημένης ισχύος, η οποία να ανέρχεται στα 10 kWp.

Δείτε εδώ την σχετική απάντηση του Υπουργού ΠΕΝ σε ερώτηση στη Βουλή. 

 

 

12 Μαρτίου 2021

energypress