Εξοικονόμηση ενέργειας σε ακραίες συνθήκες λειτουργίας της αγοράς

Τα ενεργειακά ζητήματα αποτελούν ένα θέμα, το οποίο βρίσκεται ανέκαθεν ψηλά στην ατζέντα τόσο των πολιτικών ηγεσιών παγκοσμίως, όσο και των οικονομικών, εμπορικών και επιχειρησιακών παραγόντων. Η παγκόσμια ενεργειακή κρίση του 2021, είχε σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία, καθώς παρατηρήθηκε έλλειψη σε πηγές ενέργειας καίριας σημασίας, όπως το πετρέλαιο, ο άνθρακας και το φυσικό αέριο, η οποία οδήγησε σε ραγδαία αύξηση των τιμών. Ανεπηρέαστες δεν θα μπορούσαν να μείνουν ούτε οι μεγάλες οικονομίες, με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κίνα να αποτελούν δύο χώρες, στις οποίες οι επιπτώσεις της κρίσης έγιναν εξαιρετικά αισθητές. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με το Energypress.gr, αρκετοί πάροχοι ενέργειας οδηγήθηκαν σε πτώχευση.

Η «αυγή» του 2022 όμως δεν έμελλε να βρει την κρίση σε ύφεση, η οποία αντιθέτως σημείωσε εκτεταμένη όξυνση εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων στην Ανατολική Ευρώπη με αποκορύφωμα τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με ημερομηνία έναρξης την 24η Φεβρουαρίου 2022. Η παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου από τη Ρωσία οδήγησαν τις σχέσεις της με τη Δύση, και κυρίως με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε βαθιά ρήξη, επακόλουθο της οποίας ήταν η επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Εντούτοις, η Ρωσική Ομοσπονδία είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός «παίκτης» της ενεργειακής σκακιέρας, καθώς αποτελεί τον μεγαλύτερο εξαγωγό φυσικού αερίου στον κόσμο, σημειώνοντας όμως υψηλά νούμερα και στις εξαγωγές πετρελαίου, αλουμινίου, πολύτιμων λίθων, σιτηρών και λιπασμάτων. Ο διχασμός, λοιπόν, της Ρωσίας με τη Δύση επιφέρει αυτόματα κατακόρυφη αύξηση των τιμών της υπάρχουσας ενέργειας και αναζήτηση άλλων χωρών, οι οποίες θα επιχειρήσουν να καλύψουν το κενό της Ρωσίας (βλ. Αζερμπαϊτζάν).

Ήδη, η αύξηση των τιμών σε ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα κ.α. έχει γίνει ορατή στην παγκόσμια οικονομία, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να την υφίσταται  περισσότερο, λόγω της γειτνίασής της και της ενεργειακής της εξάρτησης από τη Ρωσία. Νοικοκυριά και κυρίως επιχειρήσεις θα κληθούν να σταθούν απέναντι σε έναν οικονομικό κυκεώνα, που θα επέλθει εξαιτίας της αύξησης των τιμών στην ενέργεια, η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα συνεχίσει να αποτελεί τάση για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Για τον λόγο αυτό, η εξοικείωση με τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας και κυρίως η εκπαίδευση όσον αφορά την εξοικονόμησή της και τη διαχείριση των ενεργειακών πόρων κρίνονται πιο σημαντικές και επίκαιρες από ποτέ για κάθε επιχείρηση, προκειμένου η λειτουργία της να καταστεί βιώσιμη.

Στον απόηχο των παραπάνω εξελίξεων, το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο σε άμεση συνεργασία με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Περιβάλλοντος, Προστασίας της Φύσης και Πυρηνικής Ασφάλειας (BMU) της Γερμανίας καινοτομεί με την εκπόνηση του προγράμματος “Young Energy Europe”. Το έργο με διάρκεια 3 χρόνων ξεκίνησε το 2017 και το 2021 πήρε παράταση 3 χρόνων, με την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Τσεχία και τη Βουλγαρία να αποτελούν τις αρχικά επιλέξιμες χώρες, καθώς θεωρήθηκαν ιδανικές για την υλοποίηση του εγχειρήματος. Η καθοδήγηση γίνεται από την Κεντρική Ένωση Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων της Γερμανίας (DIHK) και το 2021, το πρόγραμμα καλωσόρισε 4 ακόμη χώρες: την Πολωνία, την Κροατία, τη Σερβία και τη Σλοβακία. Τι είναι όμως το πρόγραμμα “Young Energy Europe” και πού έγκειται η καινοτομία του;

Το πρόγραμμα έχει οικολογικό χαρακτήρα και αντικείμενό του δεν είναι άλλο από την ανάπτυξη τεχνικών δεξιοτήτων και ικανοτήτων σε εργαζόμενους επιχειρήσεων, προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν σχετικά με το περιβάλλον και να εκπαιδευτούν σε θέματα περιβάλλοντος και εξοικονόμησης ενέργειας. Μέσω του έργου επιδιώκεται ο προσδιορισμός κατάλληλων τεχνολογιών, μεθόδων και δράσεων με απώτερο σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας, η οποία θα διασφαλίζει την πράσινη ανάπτυξη και την περιβαλλοντική προστασία. Στο πλαίσιο του προγράμματος, διοργανώνεται το ετήσιο σεμινάριο με τίτλο “Energy Scouts”. Στο σεμινάριο, επιχειρήσεις αποστέλλουν εργαζόμενούς τους, οι οποίοι μέσα σε 4 ημέρες εισάγουν τους εαυτούς τους στον κόσμο της ενέργειας, αποκτούν βασικές γνώσεις γι’ αυτήν, από τη διαδικασία της παραγωγής μέχρι την εξοικονόμησή της, καθώς και για σχετικές τεχνολογίες. Οι εργαζόμενοι στη συνέχεια διαθέτουν μερικές εβδομάδες, προκειμένου να εφαρμόσουν τις γνώσεις που απέκτησαν στο σεμινάριο στις επιχειρήσεις που εργάζονται, υλοποιώντας το δικό τους έργο εξοικονόμησης ενέργειας. Έπειτα, οι Energy Scouts, όπως ονομάζονται οι εργαζόμενοι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, παρουσιάζουν τα πεπραγμένα και τα αποτελέσματά τους σε ειδική ημερίδα και αποκτούν υπόβαθρο για μελλοντικές δράσεις στις επιχειρήσεις τους μέσω της ανταλλαγής απόψεων. Από το 2018 έως σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί 5 κύκλοι σεμιναρίων “Energy Scouts”, με το ενδιαφέρον να κορυφώνεται για τον 6ο φετινό κύκλο.

    Ποια είναι όμως τα οφέλη που αποκομίζουν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι μέσα από τη συμμετοχή στα σεμινάρια “Energy Scouts”; Αρχικά, οι εργαζόμενοι θα εξασφαλίσουν μια εξαιρετικά χρήσιμη επιμόρφωση που θα τους βοηθήσει να αποκτήσουν περιβαλλοντική ηθική και συνείδηση. Επιπλέον, θα είναι σε θέση να δράσουν εποικοδομητικά για τις επιχειρήσεις τους μέσω της ανάληψης πρωτοβουλιών και της υλοποίησης δικών τους ιδεών. Αξίζει να σημειωθεί φυσικά ότι θα τους απονεμηθεί ο τίτλος του “Energy Scout” από το Δίκτυο των Διμερών Γερμανικών Επιμελητηρίων AHK. Οι επιχειρήσεις με τη σειρά τους, θα καλλιεργήσουν μια κουλτούρα αλληλοκατανόησης, με γνώμονα την περιβαλλοντική συνείδηση και θα δώσουν κίνητρο στους εργαζόμενούς τους να αντιληφθούν τα πλεονεκτήματα της μείωσης του ενεργειακού κόστους, πρακτικές, οι οποίες μακροπρόθεσμα θα αποδειχθούν οικονομικά αποτελεσματικές και θα συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος. Τέλος, το γόητρο και η θέση της επιχείρησης στον επιχειρηματικό κόσμο δύνανται να ενισχυθούν, χάρη στην προβολή των αποτελεσμάτων των σχετικών πρωτοβουλιών σε συνεργάτες και πελάτες.

Καταλήγοντας, οι απαιτήσεις της σύγχρονης πραγματικότητας ωθούν τις επιχειρήσεις να εξελίξουν τις μεθόδους τους και να αποκτήσουν περιβαλλοντική παιδεία, η οποία θα τους βοηθήσει να αποφύγουν περιττά έξοδα. Το 6ο σεμινάριο "Energy Scouts" από το πρόγραμμα Young Energy Europe του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου θα επιχειρήσει και το 2022 να μεταδώσει στους εργαζόμενους όλα τα απαραίτητα εφόδια με απώτερο στόχο τη βέλτιστη λειτουργία των επιχειρήσεων στις οποίες εργάζονται, την εξοικονόμηση ενέργειας, την πράσινη οικονομία και, κατ' επέκταση, την προστασία του περιβάλλοντος.

Σας περιμένουμε με χαρά!

Εξοικονόμηση ενέργειας σε ακραίες συνθήκες λειτουργίας της αγοράς

Η εκδήλωση απονομής των τίτλων για τους “Energy Scouts” 2021 πραγματοποιήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2021, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Παρουσιάστηκαν ολοκληρωμένες εργασίες από εργαζόμενους στις εταιρείες Αγροτικές Λύσεις Ο.Ε., Δομική Κρήτης Α.Ε., ELVAL Colour, Σαμαράς & Συνεργάτες AE- Σύμβουλοι Μηχανικοί, Power Sales και Smart Mart Systems. Οι εργασίες αφορούσαν στις δυνατότητες μείωσης του ενεργειακού κόστους, της χρήσης πόρων και του αποτυπώματος CO2, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην προστασία του κλίματος.

Η εταιρία Σαμαράς και Συνεργάτες μελέτησαν το φαινόμενο της υπερκατανάλωσης τροφίμων και της αύξησης των απορριμμάτων τροφίμων και πρότειναν τη λύση εξοικονόμησης πόρων και ορθότερης διαχείρισης των τροφίμων.  Οι Energy Scouts Αγγελική Σαμαρά και Κωνσταντίνος Καλτσουκαλάς εξέτασαν τη συνεργασία με αλυσίδες τροφίμων, προκειμένου να προμηθεύεται η εταιρεία τα κοντόληκτα προϊόντα, να τα μαγειρεύει και να τα προμηθεύει στο προσωπικό της στο πλαίσιο της καθημερινής σίτισης. Η πρόταση αυτή με επένδυση 10.000 € και απόσβεση σε 1 έτος, υπολογίστηκε ότι θα προσφέρει εξοικονόμηση ενέργειας 1,86 εκ. kWh & 76,8 εκ. Lt νερό ετησίως και εξοικονόμηση CO2 719t ετησίως. 

Εξοικονόμηση ενέργειας σε ακραίες συνθήκες λειτουργίας της αγοράς

 

Οι Energy Scouts Γιάννης Λάιος και Κωνσταντίνος Φούρλας από την εταιρία Smart Systems Α.Ε. μελέτησαν εναλλακτικές για εξοικονόμηση ενέργειας, όπως η εγκατάσταση λαμπτήρων LED για την αντικατάσταση των παλαιότερων φθορισμού στους χώρους της εταιρείας, με τις προτάσεις τους για επένδυση 45.000 € και απόσβεση σε 4 έτη, να υπολογίζεται ότι θα προσφέρουν εξοικονόμηση ενέργειας 2452 kWh, εξοικονόμηση CO2 1391kg ετησίως και οικονομικό όφελος 1.146 € ετησίως.

- Ο Δρ. Αθανάσιος Κελέμης είναι Γενικός Διευθυντής και Μέλος ΔΣ του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου

Εξοικονόμηση ενέργειας σε ακραίες συνθήκες λειτουργίας της αγοράς