«Εξοικονομώ – Αυτονομώ»: Προδημοσίευση των όρων επιδότησης των επιλέξιμων παρεμβάσεων – Μακρύς ο δρόμος της προκήρυξης.

Στα τέλη της εβδομάδας ίσως και αρχές της επόμενης αναμένεται να δοθεί η πρώτη εικόνα των λεπτομερειών των παρεμβάσεων που θα χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχεδιάζει να προχωρήσει σε προ-δημοσίευση του μέρους του οδηγού που αφορά στις επιλέξιμες δαπάνες.

Πρόκειται για τις τεχνικές προδιαγραφές των νέων και παλιών παρεμβάσεων που μπορούν να επιλέξουν τα νοικοκυριά για την υψηλότερη ενεργειακή απόδοση των κατοικιών τους. Επίσης στην προδημοσίευση, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να περιλαμβάνονται και ανώτατα ποσά χρηματοδότησης ανά επιλέξιμη δαπάνη.

Πάντως, οι εκτιμήσεις αρμοδίων πηγών, θέλουν ο τελικός οδηγός εφαρμογής του προγράμματος να έχει ακόμη δρόμο… «Υπάρχουν μικρές αλλά πολλές εκκρεμότητες μέχρι να προκηρυχθεί το Εξοικονομώ – Αυτονομώ όπως και να ανοίξει η πλατφόρμα υποβολής των προτάσεων», σημειώνουν τα ίδια στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Πράγμα που σημαίνει ότι η εκκίνηση του προγράμματος μπορεί να σηματοδοτηθεί μετά τον Νοέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» χρηματοδοτεί τις ακόλουθες νέες παρεμβάσεις στις κατοικίες:

1.    Φωτοβολταϊκά συστήματα στις στέγες των κατοικιών. Με αυτά και την υπηρεσία του net metering (ενεργειακός συμψηφισμός) τα νοικοκυριά θα μπορούν να μειώνουν δραστικά το κόστος ρεύματος. Από την ηλιακή ενέργεια θα μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες ηλεκτροδότησης των σπιτιών τους και με τον τρόπο αυτό είτε δεν θα πληρώνουν τίποτα στην εταιρία προμήθειας είτε θα καλύπτουν μόνο τη διαφορά αν το φωτοβολταϊκό δεν καλύπτει ολικώς την κατανάλωση ρεύματος

2.    Συστήματα αποθήκευσης ενέργειες (μπαταρίες). Με την εγκατάσταση μπαταριών θα είναι εφικτή η αποθήκευση της ενέργειας από το φωτοβολταϊκό ώστε να κάνουν χρήση της ακόμη και τις ώρες της μέρας που ο ήλιος είναι σκεπασμένος από τα σύννεφα.

3.    Έξυπνα συστήματα διαχείρισης ενέργειας - Smart Home. Τα νοικοκυριά έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν για την εγκατάσταση συστημάτων «έξυπνου» φωτισμού, απομακρυσμένου ελέγχου για περιπτώσεις διαρροής ή υγρασίας, για την τοποθέτηση έξυπνων αισθητήρων που διαχειρίζονται τη θέρμανση και ψύξη κλπ.

4.    Φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων. Όσοι επιλέξουν την αγορά ηλεκτροκίνητου Ι.Χ. το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» επιδοτεί την εγκατάσταση υποδομών φόρτισης στις κατοικίες.

Σημειώνεται ότι παραμένουν και σε αυτό το πρόγραμμα οι κλασσικές επιδοτούμενες παρεμβάσεις, όπως η θερμομόνωση, η αντικατάσταση κουφωμάτων, η χρήση ζεστού νερού από ηλιακούς θερμοσίφωνες και άλλα συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Το πρόγραμμα παρέχει υψηλές επιδοτήσεις που μπορεί να φτάσουν ακόμη και στο 85% επί των δαπανών για συγκεκριμένες οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές παρεμβάσεις. Επιπλέον, δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής σχεδόν στο σύνολο των ιδιοκτητών κατοικιών καθώς χαλαρώνουν τα εισοδηματικά κριτήρια. Είναι χαρακτηριστικό ότι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις ακόμη και οικογένειες με εισόδημα 120.000 ευρώ.  

 Επιλέξιμες κατοικίες είναι η μονοκατοικία, η πολυκατοικία καθώς και το μεμονωμένο διαμέρισμα.

Το ανώτατο ύψος των δαπανών που μπορεί να επιδοτηθεί έχει αυξηθεί στις 50.000 από 25.000 ευρώ που ήταν στα προηγούμενα προγράμματα «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον», ενώ δίνεται η δυνατότητα σε ιδιοκτήτη με περισσότερες από μία κατοικίες να υποβάλλει παραπάνω αιτήσεις. Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων που μπορεί να χρηματοδοτηθεί ανέρχεται στις 100.000 ευρώ.

 Στο νέο πρόγραμμα διατηρείται η φιλοσοφία των επιδοτήσεων με το ύψος τους να προσδιορίζεται ανάλογα με το μέγεθος των εισοδημάτων. Διακρίνονται πέντε εισοδηματικές κατηγορίες. Σε εκείνη με τα χαμηλότερα εισοδήματα αντιστοιχεί το υψηλότερο ποσοστό επιδότησης 65%. Αυτό υποχωρεί όσο μεγαλώνουν τα εισοδήματα για να φτάσει στο 35% για φυσικά πρόσωπα με υψηλά βαλάντια.

Στο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» καθιερώνονται και δύο πρόσθετες επιδοτήσεις ως μπόνους:

1.   COVID-19 premium. Λόγω της απρόβλεπτης κατάστασης που έχει προκύψει με τον κορωνοϊό COVID-19 προστίθεται επιπλέον +10% για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν τα έτη 2020-2021

2.   Για τα μεμονωμένα διαμερίσματα και μονοκατοικίες ενεργειακής κατηγορίας Η και Ζ προστίθεται επιπλέον 10% στο βασικό ποσοστό επιχορήγησης, εφόσον επιτευχθεί αναβάθμιση σε Β’ ενεργειακή κατηγορία

 

 

30 Σεπτεμβρίου 2020

energypress