«Έξυπνες» καινοτόμες λύσεις για τα δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

17 06 2020 | 10:33

Στην ανάπτυξη και εισαγωγή στην αγορά ενός Συστήματος Υποστήριξης Λήψης Αποφάσεων σε πραγματικό χρόνο για την επίτευξη βέλτιστης λειτουργίας σε δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας αποσκοπεί το καινοτόμο ερευνητικό έργο  iReact – Next Generation, στο οποίο συμμετέχουν το Εργαστήριο Τηλεπικοινωνιών, Επεξεργασίας Σήματος και Ευφυών Συστημάτων του Τμήματος Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και η EMTech Διαστημική.

Το έργο προβλέπει ότι η βέλτιστη λειτουργία των δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας θα επιτευχθεί με την εκτέλεση παράλληλων προσομοιώσεων των υπό εξέταση επιχειρησιακών σεναρίων έξυπνων δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, με συγχώνευση ιστορικών δεδομένων (παρελθόν), τρεχόντων καταστάσεων και αυτοματισμού (παρόν), καθώς και υπηρεσιών συνεργατικής προσομοίωσης (co-simulation – μέλλον). 

Το Σύστημα Υποστήριξης Λήψης Αποφάσεων που θα αναπτυχθεί θα κάνει εκτεταμένη χρήση μεθόδων υπολογιστικής νοημοσύνης τόσο για την μοντελοποίηση, όσο και για τη βελτιστοποίηση του δικτύου.

Τα έξυπνα δίκτυα απαντούν στις προκλήσεις που θέτουν οι ΑΠΕ στα δίκτυα διανομής

Η διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκεται σε μία εξελισσόμενη επανάσταση, καθώς η παραγωγή μετασχηματίζεται από συγκεντρωτικά σε διεσπαρμένα σχήματα. Αυτοί που κάποτε ήταν απλοί καταναλωτές, σήμερα μπορεί να είναι και παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας (prosumers). 

Αυτή η επανάσταση οφείλεται στη χρήση τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνιών που δημιουργούν τα έξυπνα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας (smart-grids), τα οποία βελτιώνουν την αξιοπιστία, την αποδοτικότητα και την οικονομία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Ωστόσο, τo νέο τοπίο της διανομής ηλεκτρικής ενέργειας δημιουργεί διάφορα προβλήματα όπως ανισορροπία μεταξύ της παροχής και της ζήτησης, αστάθεια τάσης και διακοπές παροχής, ενώ ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι επιπτώσεις στην εισαγωγή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας όπου η απόδοση Volt/VAr και η ευστάθεια τάσης επηρεάζονται αρνητικά 

Οι στόχοι του έργου

Στόχοι του έργου είναι οι εξής:

-Παραγωγή αξιόπιστων βραχυπρόθεσμων προβλέψεων της συμπεριφοράς ενός ΕΔΗΕ με χρήση συνεργατικής προσομοίωσης και μεθόδων μηχανικής μάθησης

-Αξιοποίηση των προβλέψεων για βέλτιστη διαχείριση πόρων

-Ανάπτυξη ενός εργαστηρίου προσομοιώσεων ΕΔΗΕ για τη μελέτη προσεγγίσεων βελτιστοποίησης για την ισορροπία φορτίου, τον έλεγχο Volt/VAr, τον προγραμματισμό των διεσπαρμένων ΑΠΕ

-Παραγωγή νέας γνώσης

-Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της επιχείρησης

-Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας

-Επίτευξη ενεργειακής αποδοτικότητας μέσα από την πρόσθετη βελτιστοποίηση στην μείωση των θερμικών απωλειών και την απελευθέρωση χωρητικότητας, τη μείωση των εξόδων λειτουργίας και συντήρησης και την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ

Επιστημονικός υπεύθυνος του έργου είναι ο Δρ. Αλεξανδρίδης Αλέξανδρος, Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ), χρηματοδοτούμενο με 461.460 ευρώ. 

 

 

 

17 Ioυνίου 2020

energypress