Ευκαιρία πλέον να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη στον τομέα των ΑΠΕ και της αποθήκευσης ενέργειας

31 01 2023 | 10:11Αντώνης Ξενιός

Η χρονιά που πέρασε κάθε άλλο παρά συνηθισμένη ήταν για τα διεθνή δεδομένα, αλλά και ειδικότερα για τον ενεργειακό χώρο. Όταν όλοι περίμεναν ότι η πανδημία θα τελείωνε, οι τιμές και οι χρόνοι παράδοσης των προϊόντων θα άρχιζαν να αποκλιμακώνονται και η ζήτηση ενέργειας θα επανερχόταν στα προ-πανδημίας επίπεδα, ήρθε ο πόλεμος της Ρωσίας να αλλάξει τα δεδομένα.

Το κόστος του φυσικού αερίου εκτινάχθηκε, παρασέρνοντας μαζί του το κόστος ηλεκτρισμού αλλά και όλων των αγαθών και υπηρεσιών που εξαρτώνται από αυτά. Οι ευρωπαϊκές χώρες, σε διαφορετικό βαθμό η καθεμία, εξαρτημένες από το ρωσικό φυσικό αέριο αντιλήφθηκαν ότι έπρεπε να βρεθεί άμεσα τρόπος απεξάρτησης.

 

Η επιτάχυνση της διείσδυσης των ΑΠΕ, της αποθήκευσης, καθώς και άλλων τεχνολογιών μηδενικών εκπομπών αποτελεί μονόδρομο, ο οποίος εκτός από την ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού θα μας οδηγήσει και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η επιτάχυνση αυτή, απαιτεί επανασχεδιασμό του ευρωπαϊκού ενεργειακού χάρτη και οπωσδήποτε απλούστευση του αδειοδοτικού νομοθετικού πλαισίου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη από τον Μάιο του 2022 ανακοίνωσε το σχέδιο REPowerEU, ενώ πολύ πρόσφατα, πρότεινε ένα νέο Κανονισμό έκτακτης ανάγκης ώστε να επιταχύνει την ανάπτυξη των ΑΠΕ. Κεντρικό σημείο του Κανονισμού αυτού, είναι ότι οι σταθμοί ΑΠΕ υπηρετούν το υπέρτατο δημόσιο συμφέρον.

2022: Από την θεωρία…

Το θετικό είναι ότι στο πλαίσιο όλων των παραπάνω, η χώρα μας δεν έμεινε αμέτοχη. Η ελληνική Πολιτεία ανέλαβε μια σειρά πρωτοβουλιών για να προστατέψει τους τελικούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας και ταυτόχρονα ολοκλήρωσε σημαντικά νομοθετικά κείμενα. Για πρώτη φορά, υπάρχουν νομοθετικές προβλέψεις για τις μονάδες αποθήκευσης, καθώς και για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα. Θεσπίστηκαν διατάξεις για την απλοποίηση και τον εκσυγχρονισμό της αδειοδοτικής διαδικασίας. Ταυτόχρονα, θεσμοθετήθηκε το πλαίσιο προτεραιότητας για την έκδοση ΟΠΣ, με το οποίο επιχειρείται να αντιμετωπιστεί το φλέγον θέμα της πρόσβασης στον ηλεκτρικό χώρο. Τέλος, στην εκπνοή του χρόνου, τέθηκαν σε Δημόσια Διαβούλευση από τη ΡΑΕ οι εισηγήσεις των Διαχειριστών αναφορικά με τους περιορισμούς έγχυσης των μονάδων ΑΠΕ και αποθήκευσης.

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τα εγκεκριμένα – από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – σχήματα στήριξης για τις μονάδες αποθήκευσης και τους Υβριδικούς Σταθμούς, αποδεικνύουν ότι υπάρχουν όλα τα απαραίτητα θεσμικά εργαλεία, ώστε το έτος 2023 να αποτελέσει έτος ορόσημο, για τον εγχώριο τομέα των ΑΠΕ.

2023: …στην πράξη

Συγκεκριμένα, εφόσον στις αρχές του 2023 ολοκληρωθούν και οι απαραίτητες κανονιστικές και ρυθμιστικές πράξεις, οι οποίες θα δώσουν την απαραίτητη επενδυτική ορατότητα στους ενδιαφερόμενους, τότε το τέλος του νέου έτους θα αποτελέσει περίοδο λήψης τελικών επενδυτικών αποφάσεων για σειρά νέων έργων. Ειδικότερα:

 
  • ο καθορισμός – μέσω της τροποποίησης των σχετικών Κανονισμών (ΚΑΕ, Κανονισμός DAM&IDM) – του τρόπου συμμετοχής και λειτουργίας των μονάδων αποθήκευσης στις νέες αγορές,
  • η έκδοση της Υπουργικής Απόφασης που θα εξειδικεύει τις προβλέψεις του σχήματος στήριξης των μονάδων αποθήκευσης, καθώς και τις απαιτήσεις της διαγωνιστικής διαδικασίας,
  • η έκδοση της Υπουργικής Απόφασης που θα μεταφέρει και στην εθνική έννομη τάξη το ήδη εγκεκριμένο σχήμα στήριξης για τους Υβριδικούς Σταθμούς,

θα ανοίξουν το δρόμο για την υλοποίηση μιας σειράς καινοτόμων επενδύσεων, οι οποίες είναι απαραίτητες για την επίτευξη των στόχων διείσδυσης αναφορικά με τις ΑΠΕ.

Είναι άλλωστε κρίμα, η πλούσια νομοθετική πρωτοβουλία που καταγράφηκε το προηγούμενο έτος να ανασχεθεί το 2023. Κάτι τέτοιο, θα οδηγήσει εν τέλει σε καθυστέρηση λήψης επενδυτικών αποφάσεων, με αποτέλεσμα έργα που αυτή τη στιγμή είναι καινοτόμα και απαραίτητα, να αρχίζουν να απαξιώνονται.

Από την πλευρά μας, στην EDF Renewables Hellas, δηλώνουμε παρών στην προσπάθεια μετεξέλιξης του εγχώριου ενεργειακού τομέα.

Από το 2005, όταν ξεκίνησε τη λειτουργία της, η EDF Renewables Hellas, έχει αναλάβει την ανάπτυξη, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση έργων, διαφόρων τεχνολογιών ΑΠΕ, όπως Φωτοβολταϊκά, Αιολικά Πάρκα, καθώς και Υβριδικούς Σταθμούς, σε όλη την Ελλάδα. Ανάμεσα στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας, συγκαταλέγονται καινοτόμα και ιδιαιτέρως απαιτητικά έργα, ενώ με γνώμονα τη διεθνή εμπειρία της, συμμετέχει στις εξελίξεις στον τομέα αποθήκευσης και των offshore Αιολικών . Σήμερα, το χαρτοφυλάκιό της διαθέτει έργα σε λειτουργία, συνολικής ισχύος 326 MW, ενώ υπό κατασκευή βρίσκονται έργα συνολικής ισχύος 110MW. Επιπλέον, στον πρόσφατο κοινό διαγωνισμό, η EDF Renewables Hellas κατόρθωσε να εξασφαλίσει Τιμές Αναφοράς για φωτοβολταϊκούς και αιολικούς σταθμούς συνολικής ισχύος 80MW. Τέλος, επιβεβαιώνοντας την εμπιστοσύνη της στην ελληνική αγορά, διαθέτει έργα σε διάφορα στάδια αδειοδοτικής ωρίμανσης άνω των 4 GW, απασχολώντας άμεσα 115 εργαζόμενους.

------------------------------------

* Ο κ. Αντώνης Ξενιός είναι CEO της EDF Renewables Hellas

Το άρθρο περιλαμβάνεται στο αφιέρωμα του energypress για τις προκλήσεις, τους φόβους και τις προσδοκίες στον ενεργειακό τομέα το 2023