Φον Ντερ Λάιεν: Ο κόσμος δεν βρίσκεται στον «σωστό δρόμο» για το κλίμα

01 11 2021 | 08:34

«Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να κάνουμε κάτι και υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε» διαμηνύει η Πρόεδρος της Κομισιόν, λίγο πριν τη Σύνοδο COP26

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν δήλωσε χθες ότι ο κόσμος πρέπει να κάνει περισσότερα για να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη — συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της χρηματοδότησης για να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες – δύο μέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής για το COP26.

«Δεν είμαστε στο σωστό δρόμο», είπε η Φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξή της στο Bloomberg News, αναφερόμενη στις δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι χώρες να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα. «Πρέπει να είμαστε πολύ πιο φιλόδοξοι. Πρέπει να δείξουμε περισσότερη πυγμή για να μεταμορφώσουμε πραγματικά την οικονομία μας και τον τρόπο που καταναλώνουμε».

Η ίδια κάλεσε τις πλούσιες χώρες να εντείνουν τις δεσμεύσεις τους για παροχή 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως προκειμένου να βοηθήσουν τα φτωχότερα κράτη να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή, ένας στόχος που καθυστερεί σταθερά από τότε που προτάθηκε για πρώτη φορά πριν από μια δεκαετία. Νωρίτερα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι περίπου 60 χώρες έχουν πλέον υπογράψει μια παγκόσμια δέσμευση για μείωση των εκπομπών μεθανίου, η οποία πρόκειται να ανακοινωθεί στη Σύνοδο Κορυφής.

Η Φον ντερ Λάιεν και άλλοι παγκόσμιοι ηγέτες πρόκειται να συγκεντρωθούν στη Γλασκώβη για τις συνομιλίες, οι οποίες ξεκινούν στις 31 Οκτωβρίου και χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα κρίσιμες για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία, όπως αναφέρει το Bloomberg, επιδιώκει να καταστεί ουδέτερη όσον αφορά τον άνθρακα μέχρι τα μέσα του αιώνα, βασίζεται στα διαπιστευτήριά της ως ο παγκόσμιος σημαιοφόρος στη μετάβαση σε μια πιο πράσινη οικονομία, για τις προσπάθειές της να πείσει άλλους να κάνουν το ίδιο.

Το Σύμφωνο Μεθανίου

Η Ε.Ε. στοχεύει να διατηρήσει στο τραπέζι των συνομιλιών τον στόχο περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου. Παρόλο που τα τελευταία χρόνια έχουν καθυστερήσει οι προσπάθειες δημιουργίας μιας παγκόσμιας αγοράς άνθρακα, υπήρξε βασικός παράγοντας στη δημιουργία άλλων συμφωνιών, όπως η δέσμευση για μείωση των εκπομπών μεθανίου.

«Το μεθάνιο, αν κοιτάξετε τα αέρια του θερμοκηπίου, είναι το πιο χαμηλό φρούτο που κρέμεται», είπε η Φον ντερ Λάιεν χθες θέλοντας να δείξει ότι αποτελεί τον πιο άμεσο και ρεαλιστικό στόχο. «Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να κάνουμε κάτι και υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε».

Η συμφωνία που υποβλήθηκε τον περασμένο μήνα από την ΕΕ και τις ΗΠΑ θα θέσει ως συλλογικό στόχο τη μείωση των εκπομπών μεθανίου σε ολόκληρη την οικονομία κατά 30% έως το 2030 από τα επίπεδα του 2020. Πριν από την ανακοίνωση της φον ντερ Λάιεν, περισσότερες από 30 χώρες είχαν υπογράψει συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά, της Γαλλίας και της Γερμανίας. Η Κίνα και η Ρωσία ήταν δύο αξιοσημείωτοι απόντες, καθώς δεν ήταν σαφές αν είχαν ενταχθεί στη συμφωνία.

 

 

 

29 Οκτωβρίου 2021

newmoney