Φωτοβολταϊκά: Ταρίφες από διαγωνισμούς μόνο για έργα που έχουν και μπαταρία – Τα σενάρια που μελετά το ΥΠΕΝ

Σε ολοένα μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» εξελίσσεται για το υπουργείο Περιβάλλον και Ενέργειας ο τρόπος με τον οποίο θα αυξηθεί περαιτέρω η συμμετοχή των ΑΠΕ στο εγχώριο ενεργειακό μίγμα. Κι αυτό γιατί η ενίσχυση της «πράσινης» εγκατεστημένης ισχύος, χωρίς να προχωρήσει με ανάλογη ταχύτητα η εφαρμογή της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, όχι μόνο θα συρρικνώσει τον διαθέσιμο ηλεκτρικό «χώρο» χωρίς τη βέλτιστη δυνατή αξιοποίησή του, αλλά και θα οξύνει τα φαινόμενα περικοπής της ανανεώσιμης παραγωγής. 

Σύμφωνα με το υπουργείο, το πρόβλημα εντοπίζεται αποκλειστικά στα φωτοβολταϊκά πάρκα, τα οποία λειτουργούν «συγχρονισμένα», ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται εγκατεστημένα ανά την επικράτεια. Το αντίθετο συμβαίνει με τα αιολικά πάρκα, η παραγωγή των οποίων είναι «διεσπαρμένη» σε όλο το 24ωρο και διαφοροποιείται ανά γεωγραφική περιοχή. Επομένως, οι αιολικές επενδύσεις βρίσκονται έξω από το «κάδρο» του προβληματισμού, με το υπουργείο μάλιστα να έχει στα σκαριά σχέδια για ακόμη μεγαλύτερη προώθηση των υπεράκτιων πάρκων, όπως έγραψε χθες το energypress. 

Στην περίπτωση πάντως των επενδύσεων για νέα φωτοβολταϊκά, όσο περισσότερο μελετά το υπουργείο το θέμα, τόσο περισσότερο διαπιστώνει ότι χρειάζεται να υλοποιηθούν αρκετά ριζικές λύσεις. Έτσι, αξιολογεί ότι πιθανόν να μην αρκεί η περαιτέρω προώθηση των μονάδων ΑΠΕ με μπαταρία, μέσω της αύξησης της δημοπρατούμενης ισχύος στα 1.000 από 200 Μεγαβάτ, που όπως έχει γράψει το energypress, θα επιδιωχθεί για το υφιστάμενο σχήμα στήριξης. 

Μπλόκο στα «απλά» φωτοβολταϊκά 

Η πιο δραστική λύση, που βρίσκεται στο τραπέζι, είναι να μπει απαγορευτικό πλέον στη χορήγηση λειτουργικών ενισχύσεων σε «απλά» φωτοβολταϊκά. Κάτι που σημαίνει πως εφεξής στους διαγωνισμούς για ταρίφα θα μπορούν να συμμετάσχουν μόνο ηλιακά πάρκα τα οποία συνδυάζονται με μπαταρία. 

Μάλιστα, καθώς η διείσδυση της αποθήκευσης θα πρέπει να επιταχυνθεί, στις αντίστοιχες προκηρύξεις θα προβλέπονται «σφιχτοί» χρόνοι για την υλοποίηση των προκριθέντων φωτοβολταϊκών και των μπαταριών που τα συνοδεύουν. Χρόνοι που θα διασφαλίζονται με την κατάθεση εγγυητικών επιστολών σημαντικού χρηματικού ύψους από τους επενδυτές, για την έγκαιρη εκτέλεση των έργων. 

Το υπουργείο εκτιμά ότι μία τέτοια λύση συμβαδίζει με τα οικονομικά δεδομένα που προαλείφονται για τον εγχώριο κλάδο των φωτοβολταϊκών, όπου σύντομα τα «απλά» πάρκα δεν θα είναι bankable λόγω των περικοπών. Επίσης, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε λειτουργία έργα ΑΠΕ 12 Γιγαβάτ, μόνο στο ΕΣΜΗΕ έχουν λάβει όρους σύνδεσης μονάδες 15 Γιγαβάτ, ενώ επιπλέον υποψήφιες επενδύσεις περί τα 35 Γιγαβάτ διεκδικούν μερίδιο στον ηλεκτρικό «χώρο». Επομένως, θα πρέπει να υπάρξει μία «κρησάρα» από την οποία θα περάσουν νέοι φωτοβολταϊκοί σταθμοί που, χάρις στην αποθήκευση, θα διαμορφώνουν ενεργά τους χρόνους έγχυσής τους στο σύστημα. 

Σε αναζήτηση συνολικής απάντησης 

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι έως αυτή τη στιγμή δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις. Επομένως, ο καθολικός κόφτης στα «απλά» ηλιακά πάρκα, από τους διαγωνισμούς για ταρίφα, βρίσκεται ακόμη προς εξέταση. 

Σε κάθε περίπτωση, η στάση του υπουργείου θα διαμορφωθεί από τη συνολική απάντηση που θα διαμορφώσει για την προώθηση της αποθήκευσης. Έτσι, μεταξύ άλλων, θα συναρτηθεί από τον τρόπο με τον οποίο θα υπάρξει και αδειοδοτικό κίνητρο στα έργα με μπαταρία, καθώς όπως έχει γράψει το energypress, επίσης δρομολογείται να δοθεί προβάδισμα στα έργα που περιλαμβάνουν μπαταρίες, στη σειρά προτεραιοτήτων εξέτασης των αιτήσεων από τον ΑΔΜΗΕ. Ωστόσο η ακριβής φόρμουλα, με την οποία θα δοθεί το προβάδισμα, χαρακτηρίζεται «δύσκολος γρίφος» από στελέχη του υπουργείου. 

Επίσης, η όποια απόφαση θα συναρτηθεί και από την προσπάθεια του υπουργείου να αυξήσει τη δημοπρατούμενη ισχύ στο σχήμα στήριξης για standalone μπαταρίες. Οι σχετικές διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα, με στόχο το σχήμα να επεκταθεί κατά κατά 500-1.000 Μεγαβάτ. 

 

 

σ