Γ. Περιστέρης: Όχι στις οριζόντιες απαγορεύσεις - Πρώτα να δούμε πόσες ΑΠΕ θέλουμε, ποιάς τεχνολογίας, και και μετά να ορίσουμε που θα μπουν

“Αντί να θέτουμε ως προτεραιότητα πόσα έργα ΑΠΕ χρειαζόμαστε, κοιτάμε να δούμε πόσα θα περικόψουμε. Δεν μπορεί να μπαίνει σε προτεραιότητα η απαγόρευση προτού αποφασίσουμε πόσα έργα ΑΠΕ θέλουμε. Η διοίκηση αντί να σχεδιάζει που θα είναι επιτρεπτή η χωροθέτηση ΑΠΕ ξεκινά από το που θα πρέπει να απαγορευτούν. Αυτό είναι σα να βάζεις το κάρο μπροστά από το γάιδαρο. Πρέπει πρώτα να αποφασίσουμε πόσες ΑΠΕ χρειαζόμαστε και μετά να δούμε πως θα τις χωροθετήσουμε μέσα σε επιτρεπτά όρια και πάντα με κριτήρια επιστημονικά”. Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών ΑΠΕ Γ. Περιστέρης, στην ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσαν χθες από κοινού ΕΣΗΑΠΕ και ΕΛΕΤΑΕΝ.

Ο κ. Περιστέρης πρόσθεσε ότι το νέο ΕΣΕΚ, πέραν του να θέτει αριθμητικούς στόχους για τη διείσδυση των ΑΠΕ, είναι απαραίτητο να περιλαμβάνει ένα χάρτη για το πού προβλέπεται να εγκατασταθούν τα νέα πάρκα ΑΠΕ. Στη συνέχεια θα πρέπει να καθορίσουμε τα ποσοστά της κάθε τεχνολογίας ΑΠΕ, λαμβάνοντας υπόψη παραμέτρους όπως ότι  1MW αιολικών παράγει διπλάσια ενέργεια από 1MW φωτοβολταϊκού. Σύμφωνα με μελέτες που επικαλέστηκαν ΕΣΗΑΠΕ και ΕΛΕΤΑΕΝ το βέλτιστο μείγμα είναι 60% αιολικά και 40% φωτοβολταϊκά. 

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Περιστέρης τόνισε ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για την πράσινη ενέργεια, το οποίο όμως εμείς επιλέγουμε ως χώρα να μην το αξιοποιούμε. Απευθυνόμενος προς τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου ενέργειας τόνισε ότι είναι πολλά τα ανοιχτά θέματα, ζητώντας να υπάρχει συνεχής έλεγχος της υλοποίησης των στόχων που θα θέσει η Πολιτεία. Όχι μόνο στα λόγια αλλά να υπάρχει παρακολούθηση, ακόμη και μηνιαία, της προόδου  υλοποίησης των στόχων αυτών, είπε ο κ. Περιστέρης. 

Αναφορικά με την ενεργειακή κρίση, ο πρόεδρος του ΕΣΗΑΠΕ, τόνισε ότι όταν εκτοξεύθηκαν οι τιμές της ενέργειας καμία συντεταγμένη ομάδα δε διαμαρτυρήθηκε γιατί δεν έχουμε φθηνότερη ενέργεια που θα είχαμε με μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης δεν πρέπει να αιφνιδιάζουν κανέναν, καθώς από το 2015 έως το 2021 τριπλασιάστηκαν οι ανάγκες για εισαγωγές φυσικού αερίου από χώρες εκτός ΕΕ. Τί σόι αιφνιδιασμός είναι αυτός, διερωτήθηκε, προσθέτοντας ότι η αύξηση της εξάρτησης από το φυσικό αέριο αλλά και το γεγονός ότι η χώρα δε φρόντισε να αποκτήσει αποθηκευτικό χώρο για το φυσικό αέριο, συνιστούν «εγκληματική αμέλεια». 

Όσον αφορά την αξιοποίηση του εγχώριου πλούσιου ανανεώσιμου δυναμικού, σύμφωνα με τον κ. Περιστέρη, το γεγονός ότι καθυστέρησε να δρομολογηθεί η αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας δημιουργεί παρενέργειες στα έργα που ήδη λειτουργούν ή έχουν δρομολοπηθεί. Κι αυτό γιατί γιατί υπάρχουν χρονικά διαστήματα που μέρος της παραγωγής ΑΠΕ περικόπτεται από το δίκτυο, μένοντας ουσιαστικά αναξιοποίητο.

Όπως τόνισε ο κ. Περιστέρης, μέχρι τώρα οι περικοπές «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής δεν γίνονται ούτε για λόγους συμφόρησης του δικτύου, ούτε επειδή υπάρχει υπερπαραγωγή από τις ΑΠΕ σε σχέση με τη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια.

Αντίθετα, η βασική αιτία είναι πως κάποιες ώρες οι όμορες χονδρεμπορικές αγορές είχαν αρνητικές τιμές ηλεκτρισμού, με συνέπεια να είναι πιο ανταγωνιστικές από την εγχώρια αγορά και έτσι να ευνοούνται οι εισαγωγές. Ως συνέπεια, τα συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα υπήρξε παραγωγή από εγχώρια αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα που πήγε χαμένη. «Και πάλι εισάγουμε ενέργεια από το εξωτερικό, επειδή δεν έχουμε υποδομές να αποθηκεύσουμε. Φωνάζαμε εδώ και μία 10ετία για την αποθήκευση», πρόσθεσε.

Ο κ. Περιστέρης τόνισε εξάλλου ότι είναι βέβαιο πως δεν μπορούμε αυθημερόν να κάνουμε την μετάβαση στις ΑΠΕ και ότι πρέπει να υπάρχει μείγμα φυσικού αέριου σε αυτήν την μεταβατική περίοδο. Όμως το πόσο αέριο θα χρειαστούμε τελικά, είναι κάτι που θα καθοριστεί στην πράξη από την ταχύτητα της μετάβασης. Και όσο λιγότερο αέριο χρειαστούμε τόσο μικρότερη θα είναι αυτή η εξάρτηση από τις εισαγωγές. Ένα από τα μείζονα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας είναι ότι έχουμε πολύ περισσότερες εισαγωγές από ό,τι εξαγωγές είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΣΗΑΠΕ υπογραμμίζοντας ότι αυτή η οικονομική παράμετρος είναι εξαιρετικά σημαντική στον τομέα της ενέργειας όπου κάθε μέρα "καίμε" μεγάλα ποσά χρησιμοποιώντας εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα, τη στιγμή που θα μπορούσαμε να καταναλώνουμε εγχωρίως παραγόμενη πράσινη ενέργεια.«Τα ποσά αυτά δεν δημιουργούν καμία θέση εργασίας, δεν έχουν κανέναν πολλαπλασιαστή για την εθνική οικονομία. Όσα δισεκατομμύρια και αν ξοδέψουμε, δεν θα αλλάξει τίποτα στην προοπτική της χώρας», πρόσθεσε.

 

 

σ