Γαλλία: Έξι σενάρια για την επίτευξη ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα έως το 2050

27 10 2021 | 08:20

Ο διαχειριστής του γαλλικού συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (RTE) παρουσίασε τη Δευτέρα έξι σενάρια για την κατάργηση της καύσης άνθρακα έως το 2050. Οι εμπειρογνώμονες έλαβαν υπόψη την ασφάλεια εφοδιασμού του γαλλικού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας.

Στις τρεις πρώτες προτάσεις της έκθεσης με τίτλο “Energy Futures 2050”, η RTE εμμένει στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ενώ το πρώτο σενάριο στοχεύει σε παράγωγη ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σε ποσοστό 100% ως το 2050 τα άλλα δύο συνιστούν τη διατήρηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τους υφιστάμενους πυρηνικούς αντιδραστήρες. Και στις τρεις περιπτώσεις, η παραγωγή ενέργειας από αιολικές και θαλάσσιες πηγές πρέπει να “ωθηθεί στο μέγιστο”, αναφέρει η έκθεση. 

Οι άλλες τρεις προτάσεις υποστηρίζουν την αύξηση του μεριδίου της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικά εργοστάσια, με τη δημιουργία αντιδραστήρων νέας γενιάς (EPR2). Οι δύο πρώτες, όμως, εισηγούνται ένα μείγμα με μειοψηφικό μερίδιο για την πυρηνική ενέργεια, που θα συνδυαστεί με ανανεώσιμες πηγές. Το τρίτο σενάριο φαντάζεται ένα ενεργειακό μείγμα που αποτελείται κατά 50% από πυρηνική ενέργεια, χάρη σε 14 νέους μικρούς αντιδραστήρες τύπου EPR2 και την επέκταση του υφιστάμενου δυναμικού πυρηνικών εργοστασίων. 

Πρέπει να σημειωθεί ότι και στα τρία σενάρια που περιλαμβάνουν πυρηνική ενέργεια, το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα πρέπει  να αυξηθεί. Η επίτευξη του ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα  ως το 2050 “είναι αδύνατη χωρίς σημαντική ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας”, αναφέρει η έκθεση.

Η έκθεση της RTE πρόκειται να χρησιμεύσει ως βάση για τη μελλοντική ενεργειακή στρατηγική της κυβέρνησης. “Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να απο-ανθρακοποιήσουμε τις χρήσεις μας αλλά υπάρχει επείγουσα ανάγκη να εξηλεκτρίσουμετην οικονομία, διότι αυτό εξυπηρετεί την αποανθρακοποίηση. Υπάρχει επίσης επείγουσα ανάγκη να αποφασίσουμε για το μελλοντικό μας μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας. Όσο πιο γρήγορα αποφασιστούν αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές, τόσο πιο γρήγορα θα βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο προς τους κλιματικούς μας στόχους”, δήλωσε στην εφημερίδα L’Express ο Xavier Piechaczyk, επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου της Γαλλικής RTE. 

“Αν δεν τις λάβουμε τώρα, θα είναι πιθανότατα δύσκολο να επιτύχουμε τον στόχο του μηδενισμού της χρήσης άνθρακα ως το 2050 ή τη μείωση των εκπομπών κατά 55% έως το 2030 που σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση”, κατέληξε.

 

 

26 Oκτωβρίου 2021

Euractiv