Γερμανία: αναμένεται η τελική ετυμηγορία για τη θανάτωση αρσενικών νεοσσών.

06 06 2019 | 07:30

Το Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο στη Γερμανία διαπραγματεύεται σχετικά με το αν παραμείνει επιτρεπτή ή όχι η θανάτωση εκατομμυρίων αρσενικών νεοσσών. Αν οι δικαστές απαγορεύσουν την πρακτική, τα αυγά θα μπορούσαν να σπανίσουν, προειδοποιεί η βιομηχανία πουλερικών.

Μόνο στη Γερμανία, περίπου 45 εκατομμύρια αρσενικοί νεοσσοί δηλητηριάζονται με αέρια ή τεμαχίζονται κάθε χρόνο, επειδή δεν παράγουν αυγά. Τώρα, το Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο στη Λειψία θα αποφασίσει εάν τελικά η πρακτική θα απαγορευτεί ή όχι.

Βάση αυτής της υπόθεσης αποτέλεσε μια απόφαση του Ανώτερου Διοικητικού Δικαστηρίου του Münster το 2016, το οποίο έκρινε δικαιολογημένη τη θανάτωση των νεαρών ζώων για οικονομικούς λόγους. Η εκτροφή αρσενικών νεοσσών σήμαινε για τα εκκολαπτήρια μια «δυσανάλογη προσπάθεια», η οποία υπερβαίνει την καλή διαβίωση των ζώων, είχε διαπιστώσει τότε το δικαστήριο.

Ο τεμαχισμός των νεοσσών θα έπρεπε να είχε σταματήσει ήδη κατά τη θητεία της προηγούμενης κυβέρνησης και να απαγορευτεί εξ ολοκλήρου έως το τέλος του 2017. Ωστόσο, η απαγόρευση δεν επιβλήθηκε ποτέ, ενώ το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Γεωργίας επένδυσε περίπου 6,5 εκατομμύρια ευρώ στην ανάπτυξη διαδικασιών για τον προσδιορισμό του φύλου ενός νεοσσού όσο αυτό παραμένει έμβρυο.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στη Euractiv.de

 

 

 

 Μαϊος 2019

δ