Γερμανία: Δις ευρώ έρχονται να καλύψουν το κενό που θα δημιουργήσει η απόσυρση άνθρακα τα επόμενα χρόνια.

27 08 2019 | 12:12

Εν μέσω θετικού κλίματος και αντιδράσεων έγινε δεκτό το νομοσχέδιο για την απολιγνιτοποίηση των λιγνιτικών περιοχών στην Ανατολική Γερμανία, όπου και προβλέπεται μεταξύ άλλων η οριστική απόσυρση των μονάδων άνθρακα μέχρι το 2038, το αργότερο.

Ο Υπουργός Οικονομικών παρουσίασε έναν «επενδυτικό νόμο για τις λιγνιτικές περιοχές», όπως ονομάστηκε, καθώς και τις υπόλοιπες νομοθετικές προβλέψεις της κυβέρνησης επί του θέματος, μόλις δέκα μέρες πριν τις κρίσιμες εκλογές στα κρατίδια της Σαξονίας και του Βραδεμβούργου. Με βάση τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, τα δύο κρατίδια θα λάβουν δισεκατομμύρια ευρώ για να ενισχύσουν την οικονομία τους προχωρώντας σε επενδύσεις σε υποδομές.

Λαμβάνοντας υπόψη τις συστάσεις της αρμόδιας επιτροπής για την διαδικασία της απανθρακοποίησης στη Γερμανία και το περιθώριο απόσυρσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο τον άνθρακα, τον περασμένο Μάιο, το υπουργείο οικονομικών είχε παρουσιάσει τους βασικούς άξονες της οικονομικής στήριξης προς τις ενδιαφερόμενες περιοχές.

Προβλέπεται λοιπόν, η χορήγηση 40 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, ενώ σε δεύτερο χρόνο, η κυβέρνηση πρέπει να αναπτύξει έναν "νόμο εξόδου από τον άνθρακα" όπου και θα προσδιορίζεται νομοθετικά ο τρόπος και η διαδικασία κλεισίματος των μονάδων, όπως και συμφωνίες για πιθανές αποζημιώσεις προς τους διαχειριστές των μονάδων που αποσύρουν τα εργοστάσιά τους νωρίτερα του προκαθορισμένου.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι η κρατική χρηματοδότηση προς τις «πληγείσες» περιοχές στόχο έχει να στηρίξει επενδύσεις σε υποδομές όπως μεταφορές, περιβαλλοντική προστασία, διαχείριση εδαφών καθώς και στον τομέα της έρευνας και καινοτομίας, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του clean energy wire. 

 

 

 

26 Αυγούστου 2019

energypress