Γιατί αποσύρονται ξένοι επενδυτές από την ελληνική αγορά ΑΠΕ

Τα μικρά περιθώρια ανάπτυξης στην εγχώρια αγορά των ανανεώσιμων και τα αυξανόμενα προβλήματα που αυτή αντιμετωπίζει, χωρίς να διαφαίνεται προς ώρας φως στο τούνελ, αναδεικνύει η δεύτερη αποχώρηση ξένου παίκτη από την Ελλάδα, μετά από εκείνη της πορτογαλικής EDPR, μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα.

Η απόφαση της γερμανικής ABO Energy να πουλήσει την ελληνική της θυγατρική στην Helleniq Energy, μπορεί να συνδέεται με την στρατηγική του μητρικού ομίλου να εστιάσει μεταξύ άλλων σε επενδύσεις στη Γερμανία, όπως αναφέρει η σχετική της ανακοίνωση, ωστόσο σχετίζεται άμεσα και με το γεγονός ότι η ελληνική αγορά δεν είναι πλέον ελκυστική σε μη καθετοποιημένους παίκτες.

Στη πραγματικότητα η κίνηση ενός ομίλου με διεθνή παρουσία από τη Φινλανδία μέχρι τον Καναδά και τη Νότια Αφρική, να αποχωρήσει από την ελληνική αγορά -«είχαμε καλά χρόνια στην Ελλάδα», όπως γράφει ο Γερμανός μάνατζερ, υπονοώντας τις παλαιότερες πολύ υψηλές αποδόσεις- δείχνει ότι η χώρα μας έχει πλέον μικρές προοπτικές ανάπτυξης στο παγκόσμιο χάρτη των ΑΠΕ.

Και δεν είναι τυχαίο ότι ο αγοραστής της θυγατρικής της είναι και πάλι Ελληνας καθετοποιημένος παίκτης. Σε μια αγορά όπου οι εγχώριοι καθετοποιημένοι δεν επηρεάζονται από τη διακύμανση της χονδρικής, καθώς μπορούν με το ένα χέρι να «μπιντάρουν» ακόμη και σε αρνητικές τιμές στο χρηματιστήριο ενέργειας, ξέροντας ότι με το άλλο θα πληρωθούν από τους πελάτες τους για τις κιλοβατώρες που παρήγαγαν, οι ξένοι βρίσκονται αναπόφευκτα σε μειονεκτική θέση.

Η προ μερικών εβδομάδων απόφαση της Energias de Portugal (της πορτογαλικής ΔΕH) να φύγει από την Ελλάδα και να πουλήσει το portfolio της θυγατρικής της EDP Renewables -η οποία είχε στενή συνεργασία με τη More της Motor Oil- ασφαλώς και εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική που μεταφράζεται σε exit από 10 συνολικά αγορές (Ουγγαρία, Βέλγιο, Ολλανδία, χώρες της Ασίας, Κολομβία, Βραζιλία κ.λπ.). Συνδέεται ωστόσο άμεσα και με τις εγχώριες εξελίξεις και ειδικά αυτές στο μέτωπο των περικοπών.

Τα διλήμματα των ξένων και οι αλματώδεις περικοπές

Η άνοδος της θερμοκρασίας και η αύξηση της κατανάλωσης για ρεύμα το καλοκαίρι, δεν αποτελούν πλέον παράγοντα ανάσχεσης των περικοπών. Η εικόνα για τον Ιούνιο δείχνει ότι στη νέα εποχή που διανύουμε, οι περικοπές συνεχίζονται ακάθεκτες, ακόμη και σε μήνες με υψηλή ζήτηση, όπως το καλοκαίρι, ανατρέποντας όσα μέχρι σήμερα ξέραμε, δηλαδή ότι το πράσινο «ψαλίδι» πέφτει αποκλειστικά το φθινόπωρο και την άνοιξη.

Και όσο αυτές θα αυξάνονται και ταυτόχρονα η εγκατάσταση των μπαταριών θα αργεί, το πρόβλημα θα μεγαλώνει, μαζί και ο προβληματισμός από τους ξένους ότι η παρουσία τους θα καταστεί ζημιογόνος. Σε αντίθεση δηλαδή με τους «οικονομικά αδιάφορους» Ελληνες καθετοποιημένους.

Τους τελευταίους νοιάζει μόνο αφενός το σταθμισμένο κόστος παραγωγής των έργων τους σε ΑΠΕ και αφετέρου το πόσο πουλάνε στη λιανική, μέσω της οποίας αντισταθμίζουν τις όποιες απώλειες (περικοπές, αρνητικές τιμές, κ.λπ.).

Στη πραγματικότητα, οι δυσκολίες που συνεπάγεται το παιχνίδι των ΑΠΕ συνδυαστικά με την απουσία καθετοποίησης των ξένων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, είναι ο νούμερο ένας λόγος για τον προβληματισμό πολλών εξ αυτών.

Τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά αν είχαν κάνει αυτό που συμβαίνει διεθνώς, όπου τα μεγάλα χαρτοφυλάκια των έργων ΑΠΕ συνοδεύονται και από παρουσία στη προμήθεια.

Στον αντίποδα, οι ξένοι παίκτες που μπήκαν στην ελληνική αγορά ανέπτυξαν μεγάλα portfolio με φωτοβολταϊκά και αιολικά χωρίς ωστόσο προοπτική καθετοποίησης. Το παράδειγμα της ΔΕΗ που εισήλθε στην αγορά της Ρουμανίας, αποκτώντας μέσω της θυγατρικής της ιταλικής Enel, μαζί με ΑΠΕ, δίκτυα και εταιρεία προμήθειας, δεν ακολουθήθηκε από τους ξένους ομίλους στην Ελλάδα.

Αποχωρήσεις και από τα θαλάσσια αιολικά

Στον χώρο των χερσαίων αιολικών και φωτοβολταϊκών, η αποχώρηση ξένων παικτών συνδέεται ευθέως με την αδυναμία τους να ανταγωνιστούν τους καθετοποιημένους. Στο χώρο των θαλάσσιων αιολικών, οι αιτίες είναι διαφορετικές.

Τρία χρόνια από τότε που ψηφίσθηκε ο νόμος για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα (Νόμος 4964/2022),, καλλιεργώντας προσδοκίες ότι η Ελλάδα θα ανεβάσει ταχύτητα ώστε να εκμεταλλευτεί το υψηλό της θαλάσσιο δυναμικό, το project «Offshore Wind» αγνοείται παντελώς, όπως έχει συχνά γράψει το Euro2day.gr.

(Αναδημοσίευση από το euro2day.gr)

σ