Γιατί η Ελλάδα είναι ευκαιρία για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών - «Game Changer» τα πλωτά - Έξι μέτρα άμεσης δράσης προτείνει η ΕΛΕΤΑΕΝ

Οι προοπτικές ανάπτυξης της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στα ελληνικά ύδατα βρέθηκε στο επίκεντρο της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 3 Μάη στα πλαίσια της επίσημης επίσκεψης του βασιλικού ζεύγους του Βελγίου στην Ελλάδα 2-4 Μαΐου.

Κοινή πεποίθηση τόσο των εγχώριων «παικτών» της αγοράς όσο και βέλγικων εταιρειών που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση είναι οι σοβαρές προοπτικές ανάπτυξης της εγχώριας αιολικής βιομηχανίας, με ιδιαίτερη έμφαση στα πλωτά θαλάσσια αιολικά.

Απαντώντας στο ερώτημα «Γιατί στην Ελλάδα», ο Διευθύνων Σύμβουλος της ParkWind, Francois Van Leeuw, ανέφερε χαρακτηριστικά πως καταμετράται στα θετικά η υψηλή δέσμευση και επιθυμία της κυβέρνησης να προχωρήσει στο εν λόγω σχέδιο για την ανάπτυξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας. Αξιολογώντας την διεθνή εμπειρία του κλάδου, εξήρε την σημασία του R&D, τομέα που η βελγική εταιρεία δίνει ιδιαίτερη έμφαση.

Απαριθμώντας περαιτέρω τους λόγους γιατί η Ελλάδα συνιστά ευκαιρία για τους developers υπεράκτιων αιολικών ανέφερε τα εξής:

 • Ισχυρή δέσμευση της κυβέρνησης και φιλόδοξοι στόχοι ΑΠΕ
 • Διαθέτει μια ανεπτυγμένη και διαφοροποιημένη αλυσίδα προμήθειας και ναυτική παράδοση που μπορεί να υποστηρίξει και να αναπτυχθεί παράλληλα με την υπεράκτια βιομηχανία.
 • Ισχυρό και σταθερό αιολικό δυναμικό στο Αιγαίο
 • Ανοικτό και συνεργατικό επενδυτικό περιβάλλον
 • Τοπικούς εταίρους με κοινό όραμα

Λαδακάκος: Game changer τα πλωτά αιολικά

Από την πλευρά του, κατά την παρέμβασή του, ο Πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ, Παναγιώτης Λαδακάκος αναφέρθηκε εκτενώς στα πλωτά αιολικά, τα οποία και χαρακτήρισε ως «game changer».

Σημειώνεται ότι η τεχνολογία των πλωτών αιολικών προκρίνεται έναντι των υπεράκτιων αιολικών σταθερής βάσης (fixed bottom) λόγω των μεγάλων βαθών που έχουν οι ελληνικές θάλασσες και επομένως καθιστούν τεχνολογικά δύσκολο έως και αδύνατο την εγκατάσταση υπεράκτιων μονάδων σταθερής βάσης.

Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας για τα πλωτά αιολικά ανέφερε πως πρόκειται για μια τεχνολογία που μετράει γρήγορες εξελίξεις τόσο τεχνολογικά όσο και ως προς το κόστος καθώς και την ανάπτυξη έργων.

Επιπρόσθετα, στην ελληνική περίπτωση, υπάρχει ένα «ατού» και αυτό είναι η αξιοποίηση της εγχώριας τεχνογνωσίας και η τοπική βιομηχανική βάση σε τομείς όπως είναι τα ναυπηγεία, τα καλώδια, λιμενικές εγκαταστάσεις κ.α. Επίσης, υπολογίζεται πως παράγει σημαντική προστιθέμενη αξία για την εγχώρια αγορά.

Καταλήγοντας στην ομιλία του αναφέρθηκε σε προτάσεις άμεσης δράσης για την ενίσχυση της ανάπτυξης των offshore αιολικών στην Ελλάδα.

Τα προτεινόμενα μέτρα άμεσης δράσης είναι τα εξής:

 • Ανάπτυξη ενός πλαισίου με σαφή και λεπτομερή οδικό χάρτη
 • Συγκεκριμένοι ποσοτικοί στόχοι για την επόμενη δεκαετία και μετά, μέχρι το 2050
 • Αναθεώρηση του χωροταξικού σχεδίου για τις ΑΠΕ, ενσωματώνοντας τις ελληνικές θάλασσες
 • Σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη των απαιτούμενων υποδομών (λιμάνια, ναυπηγεία, εφοδιαστική αλυσίδα)
 • Ο ΑΔΜΗΕ χρειάζεται να αναλάβει πρωτοβουλία για τον σχεδιασμό των hub μεταφοράς στην θάλασσα. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως η ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας συνδέεται άρρηκτα με την ανάπτυξη των δικτύων.
 • Πιλοτικό(ούς) διαγωνισμό(ούς) για μεγάλης κλίμακας εμπορικό(ά) έργο(α) και ένα πιλοτικό έργο υπεράκτιας αιολικής ενέργειας θα είναι καταλυτικό.

Μιχάλης Μαστοράκης | energypress

Γιατί η Ελλάδα είναι ευκαιρία για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών - «Game Changer» τα πλωτά - Έξι μέτρα άμεσης δράσης προτείνει η ΕΛΕΤΑΕΝ