GREENPEACE: 30 Χρόνια!

03 09 2021 | 08:34

Κοιτάζοντας πίσω, βλέπω αγαπημένα πρόσωπα και θυμάμαι επίμονες προσπάθειες και - τελικά - επιτυχίες. Η αλήθεια είναι ότι καμιά από αυτές τις επιτυχίες δεν ήρθε είτε γρήγορα είτε εύκολα. Από την κατάργηση των ουσιών που καταστρέφουν το όζον και την απαγόρευση καταστροφικών αλιευτικών εργαλείων (όπως τα παρασυρόμενα αφρόδιχτα) μέχρι την αναγνώριση της κλιματικής αλλαγής ως παγκόσμιας απειλής, και από την αναγνώριση του ρόλου της καθαρής ενέργειας και της εξοικονόμησης ενέργειας μέχρι την απαγόρευση καλλιέργειας μεταλλαγμένων οργανισμών, πίσω από κάθε μία από τις επιτυχίες μας βρίσκονται πολυετείς προσπάθειες, συστηματικές έρευνες, αγωνίες και ξενύχτια, δράσεις και αναλύσεις, προτάσεις και δημόσιες συζητήσεις.

g

Ολα αυτά έγιναν επειδή υπάρχεις εσύ και οι χιλιάδες των συμπολιτών μας που επιλέξατε να στηρίξετε τόσο με τη φωνή και τις καθημερινές επιλογές σας αλλά και οικονομικά τη δράση μας. Ακόμα και στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Ακόμα και στα δύσκολα χρόνια της αβεβαιότητας που γεννάει η πανδημία. Ακόμα και στα δύσκολα, επιλέξατε να στηρίξετε τον μοναχικό και δύσκολο δρόμο της οικονομικής και πολιτικής ανεξαρτησίας μας, σε εποχές που το περιβάλλον βρισκόταν στο περιθώριο της πολιτικής και κοινωνικής καθημερινότητας. Επιλέξατε να μας πιέζετε, με τον τρόπο σας, για να είμαστε στην πρωτοπορία και να ανοίγουμε νέους δρόμους. Στην αλιεία και την προστασία της θαλάσσιας ζωής, στη γεωργία και τη διατροφή, στον τρόπο που παράγουμε και καταναλώνουμε ενεργεια, στις καθημερινές επιλογές μας.

d

Για όλα αυτά, ένα μόνο ευχαριστώ δεν φτάνει!!! Τα καλά σας λόγια, όπως και η κριτική σας, έπαιξαν και συνεχίζουν να παίζουν σημαντικό ρόλο καθώς συνεχώς ανοίγουμε καινούργιους δρόμους και χαράζουμε τη ρότα για μία κοινωνία δίκαιη, πράσινη και ειρηνική.

Και σιγά σιγά φτάσαμε στο σημείο όπου η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης κατέχει κυρίαρχο ρόλο στην εθνική και διεθνή πολιτική ζωή, στις πολιτικές και τα μέτρα (δυστυχώς, όχι και στην καθημερινότητά μας!). Ένα μακρινό όνειρο έγινε “επιτέλους” πραγματικότητα, αν και τα προτεινόμενα μέτρα υπολείπονται αυτών που ζητά η επιστήμη ως ελάχιστα μετρα για να αποφύγουμε τα χειρότερα που έρχονται. Και τώρα τι; Νικήσαμε

Δυστυχώς όχι ακόμα. Ναι, καταφέραμε η απανθρακοποίηση της οικονομίας και η στροφή στην καθαρή ενέργεια να είναι πλέον ο αδιαμφισβήτητος μονόδρομος (μέχρι πριν από λίγα χρόνια κάτι τέτοιο θεωρείτο αδιανόητο και αδύνατο). Δικός μας ρόλος είναι πλέον να αποφύγουμε, ως κοινωνία, τις παρεκκλίσεις και τις καθυστερήσεις (είτε αυτές λέγονται εξορύξεις είτε νέα δίκτυα αερίου είτε αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα) και να επικεντρωθούμε σε αυτά που με σαφήνεια ζητά ως ελάχιστα μέτρα η επιστήμη. Ρόλος μας είναι επίσης να βάλουμε δυναμικά στη συζήτηση το στοιχείο της κοινωνικής δικαιοσύνης και την ανάγκη να γίνει η απαραίτητη μετάβαση χωρίς να μείνει κανείς πίσω. Με ιδιαίτερη έμφαση στις πιο αδύναμες και ευάλωτες ομάδες.

d

Το Εθνικό Σχέδιο για την Πράσινη και Δίκαιη Ανάκαμψη, εκτός από την πράσινη ενέργεια και την εξοικονομηση,  πρέπει να συμπεριλάβει την κοινωνία αλλά και την προστασία της βιοποικιλότητας, τη γεωργία και τη διατροφή. Εύκολο; Καθόλου! Αλλά εδώ είμαστε, μαζί, για να δώσουμε και αυτή τη μάχη. Πάντα στα δύσκολα, πάντα επίμονα και δυναμικά. Να μαθαίνουμε από τα λάθη μας και να ανοίγουμε νέους δρόμους για την κοινωνία, για όλους μας, για κοινωνική δικαιοσύνη και για την προστασία του περιβάλλοντος. Για να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τις δυο παράλληλες κρίσεις, την κατάρρευση της βιοποικιλότητας και την κλιματική κρίση, που απειλούν τον ανθρώπινο πολιτισμό. Αυτή τη μάχη δεν έχουμε δικαίωμα να τη χάσουμε!
 

 

Με εκτίμηση

Νίκος Χαραλαμπίδης,

Γενικός Διευθυντής ελληνικού γραφείου Greenpeace

 

l

 

 

 

 

2 Σεπτεμβρίου 2021

GREENPEACE