Greenpeace: Δειλό το τέλος για την πλαστική σακούλα, θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερο.

07 01 2019 | 15:14

Πολύ δειλό χαρακτήρισε το μέτρο της επιβολής τέλους για τη χρήση πλαστικής σακούλας ο διευθυντής του Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace, Νίκος Χαραλαμπίδης.

«Η τιμή θα έπρεπε να είναι πιο ακριβή» είπε χαρακτηριστικά στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6, προσθέτοντας ότι «το μέτρο πρέπει να επεκταθεί και όπου δεν εφαρμόζεται σήμερα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε έρευνα της Greenpeace, «ψάξαμε το Αιγαίο, το Ιόνιο, φτάσαμε μέχρι τα βάθη της Καλντέρας στη Σαντορίνη και δεν υπήρχε ούτε ένα σημείο που να μην δούμε σακούλα σούπερ μάρκετ. Σε δείγματα από ψάρια των ελληνικών θαλασσών βρήκαμε κομμάτια από πλαστικά από φωτοδιασπώμενες σακούλες που γίνονται μικρά κομμάτια όταν έρθουν σε επαφή με το περιβάλλον».

Υπενθύμισε, δε, ότι η οδηγία της ΕΕ προβλέπει ότι «του χρόνου τέτοιο καιρό θα πρέπει να χρησιμοποιούμε 90 σακούλες το χρόνο» σημειώνοντας ότι πριν την εφαρμογή του μέτρου «χρησιμοποιούσαμε 400 πλαστικές σακούλες ο καθένας το χρόνο».

Ζήτησε, τέλος, απόλυτη διαφάνεια τονίζοντας ως «πρώτο αδύνατο σημείο ότι υπάρχει ΦΠΑ» ενώ πρόσθεσε ότι «δεν έχουμε δει αποτίμηση πού χρησιμοποιήθηκαν τα χρήματα αυτά. Θα πρέπει να πάνε όλα ανταποδοτικά σε μέτρα δράσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος των πλαστικών».

 

7 Ιανουαρίου 2019

Πηγή: greenagenda