Χ. Δούκας: Σταθερά στις 3 ακριβότερες ευρωπαϊκές χώρες η Ελλάδα στο ρεύμα - Πλαφόν στην λιανική 140 ευρώ ανά μεγαβατώρα

19 07 2022 | 08:05

“Η χώρα μας καταγράφεται μέσα στις 3 ακριβότερες στο ρεύμα στην Ευρώπη μαζί με την Ιταλία και τη Μάλτα όλο το 2021 και το 2022. Γιατί; Καθώς είμαστε ιδιαίτερα εξαρτημένοι από το φυσικό αέριο και περισσότερο εκτεθειμένοι στην κερδοσκοπία”, τόνισε ο Χάρης Δούκας, μιλώντας στην Συνέντευξη Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, στα πλαίσια του 3ου συνεδρίου του κόμματος.

Ο κ. Δούκας υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που έχει αυξήσει τη χρήση του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή, η οποία κινείται στο 40%, ενώ άγγιξε μέχρι και το 60%. Παράλληλα, “η προσπάθεια απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο, γίνεται με αύξηση εισαγωγών LNG, που ανεβάζει κι άλλο το κόστος. Είναι οι μοναδικές σίγουρες επενδύσεις”, όπως ανέφερε.

“Εμείς λέμε η χώρα αντί για κόμβος που θα εισάγει και θα εξάγει υγροποιημένο φυσικό αέριο, να γίνουμε κόμβος παραγωγής και εξαγωγής καθαρής, πράσινης ενέργειας”, επεσήμανε, αναδεικνύοντας την πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για ανάπτυξη των ΑΠΕ, ενώ σχολίασε και το πρόβλημα του υπερκορεσμού των δικτύων στη χώρα.

Επιπλέον αναφέρθηκε στις τιμές των καυσίμων, όπου όπως είπε “η Ελλάδα είναι η δεύτερη ακριβότερη ευρωπαϊκή χώρα μετά την Φινλανδία”, σχολιάζοντας πως η όποια μείωση καταγράφηκε στην τιμή του πετρελαίου, δεν έφτασε στην αντλία της κατανάλωσης.

Κριτική άσκησε παράλληλα στην κυβέρνηση για τον μηχανισμό του πλαφόν στο ρεύμα, σχολιάζοντας πως “κανείς δεν γνωρίζει πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές, γι αυτό και δεν ανακοινώθηκαν”, ενώ αναφορικά με τα υπερκέρδη και το πλαφόν ανά τεχνολογία τόνισε χαρακτηριστικά: “Μπήκε πλαφόν 112 ευρώ ανά μεγαβατώρα στα υδροηλεκτρικά, όταν το κόστος τους μαζί με τα κέρδη υπολογίζεται στα 40 ευρώ. Άρα για ποια υπερκέρδη μιλάμε;”. 

Τέλος υπογράμμισε ότι "το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει πρόταση για πλαφόν στη λιανική του ρεύματος στα 140 ευρώ η μεγαβατώρα, σύμφωνα με την εργαλειοθήκη της ΕΕ", με το κόστος να υπολογίζεται στα 500 εκατ. ευρώ το μήνα, που όπως σημείωσε "θα βρεθούν από την  Πολιτεία αλλά και από τα υπερκέρδη των εταιρειών".

Χ. Δούκας: Σταθερά στις 3 ακριβότερες ευρωπαϊκές χώρες η Ελλάδα στο ρεύμα - Πλαφόν στην λιανική 140 ευρώ ανά μεγαβατώρα