Χάλκη: Λύση μετά από δεκαετίες στο πρόβλημα επεξεργασίας λυμάτων

29 06 2021 | 09:09

Στο τελικό στάδιο επίλυσής του, βρίσκεται το πρόβλημα της διάθεσης και επεξεργασίας λυμάτων στη Χάλκη.

Μετά την υπογραφή εργολαβικής σύμβασης μεταξύ του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου και του αναδόχου του έργου του αγωγού και του αντλιοστασίου προσαγωγής λυμάτων, η οποία έγινε στα μέσα του περασμένου Ιανουαρίου, η Περιφέρεια προχωρά τώρα και στη δημοπράτηση του έργου του Βιολογικού της Χάλκης, προκειμένου το νησί να αποκτήσει μια ολοκληρωμένη σύγχρονη υποδομή και να επιλύσει οριστικά ένα πρόβλημα δεκαετιών.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 1.550.000.00 ευρώ, ενώ φορέας χρηματοδότησης είναι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020», στον Άξονα Προτεραιότητας 5 «Ενίσχυση της Περιφερειακής Συνοχής». Συγχρηματοδοτείται κατά 50% από το ΕΤΠΑ και κατά 50% από Εθνικούς Πόρους.

Ο Δήμαρχος Χάλκης κ. Άγγελος Φραγκάκης, μας τόνισε ότι ο Βιολογικός καθαρισμός του Νησιού, αποτελεί το σημαντικότερο έργο προστασίας του περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή του νησιού. «Η λειτουργία του έργου – είπε-, δίνει την δυνατότητα να εξυπηρετηθούν όλες οι κατοικίες και τα καταστήματα μας και εν τέλει, να επέλθει η κατάργηση του προηγούμενου αποχετευτικού δικτύου, επιλύοντας ταυτόχρονα προβλήματα δεκαετιών. Έτσι καταργούνται σταδιακά οι απορροφητικοί βόθροι που υποβάθμιζαν το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον του τόπου μας. Τα επεξεργασμένα λύματα μετά και την απολύμανσή τους συντελούν στην μείωση του φαινομένου του ευτροφισμού, στην διατήρηση της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχής καθώς και την διατήρηση της ποιότητας του θαλάσσιου νερού στις παράκτιες τουριστικές περιοχές. Επίσης, η λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού συντελεί στην προστασία της δημόσιας υγείας με την εξάλειψη των παθογόνων μικροοργανισμών απ’ τα λύματα».

Όσον αφορά το πότε θα είναι έτοιμο το έργο, ο Δήμαρχος, ανέφερε: «Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στα 23 χρόνια αναμονής. Ένα τόσο σημαντικό έργο υποδομής για το νησί μας, χρειάστηκε την προσπάθεια παραπάνω από δύο δεκαετιών και πάρα πολλών ανθρώπων για να μπει σε τροχιά υλοποίησης. Μια προσπάθεια πολλών ετών, η οποία πέρασε από τα χέρια τριών άξιων Δημάρχων, όπου ο καθένας έβαλε την δική του ανεξίτηλη πινελιά.

Συγκεκριμένα η κα. Παναγή Ελένη, ο κ. Λαθουράκης Λευτέρης και ο κ. Πατρός Μιχάλης και οι συνεργάτες τους, δούλεψαν σκληρά και ακατάπαυστα, ώστε να έχουμε την τύχη σήμερα, ως νέα δημοτική αρχή του νησιού να προβαίνουμε στην υλοποίηση τους έργου. Ατελείωτες ώρες μελετητικής δουλειάς από τον συμπατριώτη μας Πολιτικό Μηχανικό κ. Αριστοτέλη Ηρακλειδη, ώστε να ωριμάσουν και να αδειοδοτηθούν οι απαραίτητες μελέτες, ενώ με την βοήθεια των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, έγιναν οι αναγκαίες αναβαθμίσεις των μελετών.

Επίσης, πολύτιμη ήταν η συνεισφορά του Χαλκίτη Μηχανολόγου κ. Γεώργιου Υψηλάντη, όσον αφορά την τελική διαμόρφωση του έργου. Καταλυτική η παρέμβαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Χατζημάρκου ,για την χρηματοδότηση και δημοπράτηση του λυτρωτικού έργου για το νησί. Τώρα, το έργο έχει ωριμάσει, έχει ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα και έχει ήδη δημοπρατηθεί η Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων του νησιού. Το υποέργο των δικτύων έχει εργολάβο και ξεκινά σύντομα. Υπολογίζεται ότι στο τέλος του 2023, το έργο θα έχει παραδοθεί, γεγονός που μας γεμίζει με χαρά και ελπίδα. Είναι σαν ένα μικρό θαύμα, ότι θα το δούμε να λειτουργεί μπροστά στα μάτια μας», κατέληξε ο κ. Φραγκάκης.

[το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Το ΒΗΜΑ της Κω και το vimatisko.gr και αναδημοσιεύεται στην EURACTIV.gr στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή Δίπλα μας»]

 

 

28 Iουνίου 2021

Euractiv